Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σε συνέντευξη η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με τις επαφές με την τρόικα, επισημαίνει


Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει οι Πολιτικοί Αρχηγοί 
και τα επιτελεία των κομμάτων να έχουν άμεση 
και προσωπική άποψη και να παλεύουν και οι ίδιοι 
το θέμα της διαπραγμάτευσης

Η Φώφη Γεννηματά, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, παραχώρησε τη εξής συνέντευξη στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ» και στους δημοσιογράφους Π. Σαράντη και Π. Τσούτσια:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα φίλες και φίλοι, πάμε να ξεκινήσουμε τη δεύτερη συζήτηση για σήμερα και στην τηλεφωνική γραμμή είναι η κα Γεννηματά η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, καλημέρα σας κα Γεννηματά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα και σε σας και σε όσους μας ακούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Γεννηματά να ξεκινήσουμε αν συμφωνείτε κι εσείς με τα χθεσινά και με τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος με την τρόικα. Υπάρχει κάτι, μας προέκυψε κάτι από κει ιδιαίτερο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέθηκε θέμα απολύσεων από την τρόικα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, από ότι καταλάβαμε στη συνάντηση, όπου να θυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του συναντιούνται με την τρόικα, διότι εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτή η προσπάθεια με το λόγο μας, με τα επιχειρήματά μας, με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί αν θέλετε από τα στελέχη μας, στο θέμα της διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πω κάτι το οποίο δε θεωρεί η ΔΗΜΑΡ, γιατί τη «χώσατε» εχτές εκεί προς τη ΔΗΜΑΡ, ότι καλά είναι να συναντηθεί και ο κ. Κουβέλης.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει οι Πολιτικοί Αρχηγοί και τα επιτελεία των κομμάτων να έχουν άμεση και προσωπική άποψη και να παλεύουν και οι ίδιοι το θέμα της διαπραγμάτευσης, που το θεωρούμε το πιο σημαντικό στοιχείο αν θέλετε και της ίδιας της συμμετοχής μας στην Κυβέρνηση. Το λέγαμε από την αρχή ότι έπρεπε να γίνει και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, άρα εμείς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το δικαίωμα αυτό που το θεωρούμε και υποχρέωση.
Τώρα επί του συγκεκριμένου που με ρωτάτε, διαπιστώσαμε από την επικοινωνία που είχαμε εχτές ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αγκάθι για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, το θέμα του δημοσίου και της μεταρρύθμισης που πρέπει να εξελιχθεί στον τομέα της οργάνωσης του δημόσιου τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εμπλοκή που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η εμπλοκή παρουσιάζεται στο γεγονός ότι όπως μας είπαν έχουν περάσει περίπου πέντε γύροι συνομιλιών, χωρίς να έχει υπάρξει εξέλιξη σε αυτή την υπόθεση.
Εγώ θέλω να πω δύο πράγματα, γιατί υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στο θέμα αυτό, το πρώτο είναι ότι δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε τη δογματική άποψη αν θέλετε της τρόικας σε σχέση με τις απολύσεις και το δημόσιο, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρο και όφελος, αλλά αποκλειστικά για την αντίληψή τους ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε απολύσεις στο δημόσιο.
Το δεύτερο είναι ότι ο στόχος του μνημονίου σύμφωνα με την παρουσίαση που κάνει το Υπουργείο, μπορεί να επιτευχθεί σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις σε βάθος χρόνου. Όμως το τρίτο σημείο, στο οποίο εμείς πρέπει να σταθούμε και να απαντήσουμε θαρραλέα θα έλεγα εγώ και καθαρά, είναι ότι πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε μία Δημόσια Διοίκηση που δε θα είναι γραφειοκρατική, που θα είναι αποτελεσματική, που θα είναι φιλική, που θα έχει προσωπικό εκεί που το χρειάζεται, γιατί ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει τεράστια ανισοκατανομή αυτή τη στιγμή.
Και βεβαίως ένα κράτος που βρίσκεται σε αυτό το σημείο όπως η Ελλάδα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι πολίτες, δεν μπορεί να συντηρεί και να πληρώνει επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και να μην έχει λύσει αυτό το θέμα ώστε να μη δίνει αν θέλετε και πάτημα για να μπορούν οι δογματικές αυτές αντιλήψεις να βρίσκουν έδαφος και να απαιτούν ακόμα περισσότερα πράγματα στην κατεύθυνση αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι να είναι οι επίορκοι αυτοί, χίλιοι, δυο χιλιάδες; Δε λύνεται το πρόβλημα για την τρόικα από ότι φαίνεται.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι και αν είναι νομίζω ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αποδείξουμε το συντομότερο δυνατό ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το μαχαίρι και επιτέλους να σταματήσουμε να χρεώνουμε τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη να συντηρεί τέτοιου είδους καταστάσεις.
Και από κει και πέρα θεωρώ ότι μία τέτοια πράξη θα μας δώσει και το χρόνο να κάνουμε μία σοβαρή αξιολόγηση των στελεχών στο δημόσιο και με βάση τα νέα οργανογράμματα που θα πρέπει επειγόντως όλα τα Υπουργεία να παρουσιάσουν να μπορέσουμε να κάνουμε τις μετακινήσεις που χρειάζεται, αυτό που λένε «πρόγραμμα κινητικότητας», έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις θα έχουμε τους υπαλλήλους στο δημόσιο που χρειαζόμαστε στις κατάλληλες θέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτάκι εδώ όμως. Εδώ εντάξει, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας ο οποίος δε θα συμφωνήσει σε σχέση με τους επίορκους, τους πραγματικά επίορκους και τους αποδεδειγμένα επίορκους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχει ένα ερώτημα, συγνώμη εδώ πέρα, υπάρχει ένα ερώτημα, πρέπει να τηρείται το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους; Πρέπει, όλοι απαντάνε ναι.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Προφανώς αυτό ακριβώς είπαμε και εμείς εχθές και στις δημόσιες δηλώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, δεν μπορεί ένας υπάλληλος ο οποίος κατηγορείται ότι έκανε κάτι, εάν δεν υπάρχει οριστική απόφαση να απολυθεί, γιατί τότε δεν είναι κράτος δικαίου αυτό.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιους εννοεί επίορκους το Υπουργείο, πάρα πολύ σύντομα και αμέσως μετά στα πλαίσια του Συντάγματος των νόμων και των πειθαρχικών διαδικασιών που προβλέπονται..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε πόσοι είναι αυτοί.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να προχωρήσει στις αμέσως επόμενες κινήσεις πάρα πολύ γρήγορα, για να μπορέσει να κερδίσει το χρόνο που χρειάζεται για να γίνει σοβαρή δουλειά και να προχωρήσει το πρόγραμμα της κινητικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά, εδώ όμως το ερώτημα κατά τη γνώμη μου είναι διαφορετικό. Το κλωθογυρίζουμε γύρω-γύρω από τους επίορκους και νομίζω ότι το φέρνουμε γύρω-γύρω από αυτό το οποίο όλοι λίγο-πολύ συμφωνούμε, ότι όποιος είναι πραγματικά επίορκος πρέπει να φύγει, έτσι; Αυτοί άντε να είναι χίλιοι δύο χιλιάδες, με τους υπόλοιπους 18 τι γίνεται; Εκεί είναι το ερώτημα. Γιατί από ότι φαίνεται εκτός από τους συνταξιούχους και λοιπά η τρόικα αυτό που λέει θέλω λέει είκοσι να φύγουνε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ νομίζω κ. Σαράντη και το είπα δύο φορές ήδη νωρίτερα, θεωρώ ότι αν δείξουμε αποφασιστικότητα στο θέμα των επίορκων και ξεκινήσει ουσιαστικά το πρόγραμμα της κινητικότητας και μετακινηθούν άνθρωποι σε πραγματικά κενά και αρχίσει να λειτουργεί με καλύτερο τρόπο ο δημόσιος τομέας και αποδειχθεί στην πράξη ότι πράγματι με τις συνταξιοδοτήσεις μειώνεται τόσο σημαντικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τους γλιτώσουμε τους υπόλοιπους.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από κει και πέρα θα συζητάμε σε άλλη βάση και με την τρόικα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, μακάρι. Λοιπόν πάμε σε ένα άλλο θέμα, τράπεζες. Έχω μία απορία που δεν την έχω λύσει να σας πω την αλήθεια, ήσασταν ενήμεροι ως ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος ότι το deal ναυαγεί;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, αυτό που γνωρίζω και μπορώ να σας μεταφέρω είναι ότι πάρθηκε απόφαση στο επίπεδο των τριών Αρχηγών ότι πρέπει να προχωρήσει αυτή η συγχώνευση, εμείς ήμασταν και είμαστε υπέρ της συγχώνευσης αυτής γιατί θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχει ένας πυλώνας που να μπορεί να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ένας πυλώνας δηλαδή που μπορεί να τροφοδοτήσει την πραγματική οικονομία, να ασκήσει αναπτυξιακή πολιτική και αυτός δεν μπορεί να είναι και άλλος από την Εθνική Τράπεζα.
Είχαμε επισημάνει τα προβλήματα, είχαμε ζητήσει να γίνουν έγκαιρα οι κατάλληλοι χειρισμοί και η άποψή μας είναι ότι πρέπει η Κυβέρνηση να δείξει έστω και μετά από αυτές τις εξελίξεις αποφασιστικότητα, έτσι ώστε η Εθνική Τράπεζα να παραμείνει μία ελληνική Εθνική Τράπεζα. Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κάτω από τον ελληνικό και με έμμεσο τρόπο όπως καταλαβαίνετε δημόσιο έλεγχο, ακριβώς για να μπορέσει να ασκήσει το κράτος αναπτυξιακή πολιτική και να στηρίξει την πραγματική οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ τώρα όμως τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά, τώρα τι γίνεται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για μένα το ερώτημά μου είναι εάν, από ότι καταλαβαίνω εσείς είχατε μείνει στην απόφαση των τριών Πολιτικών Αρχηγών, έγινε τελικά αυτό το οποίο έγινε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πάλι πέρασε της τρόικας, δηλαδή από ότι φαίνεται πέρασε της τρόικας η ιστορία αυτή, είπε όχι τέλειωσε ναυάγιο.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, το αν η Εθνική θα παραμείνει κάτω από ελληνικό και δημόσιο έλεγχο, αυτό είναι κάτι που δεν έχει κριθεί, δεν έχει ολοκληρωθεί και αν θέλετε τυπικά δεν έχει κλείσει οριστικά και το θέμα της συγχώνευσης, άλλο που φαίνεται ότι κατευθύνονται τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη διαλύσανε δηλαδή τη συγχώνευση τώρα, για να έρθουν μετά από ένα μήνα να πουν ότι την προχωράμε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι λέω τυπικά, τυπικά δεν έχει κλείσει, για να είμαστε ακριβείς. Επειδή ως εκπρόσωπος θέλω να είμαι ακριβής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά, σωστά και καλά κάνετε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αλλά και προσωπικά λέω και επαναλαμβάνω ότι δεν έχει κλείσει καθόλου το θέμα του να είναι υπό ελληνικό και δημόσιο έλεγχο η Εθνική, είναι αναγκαίο να γίνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και πρέπει η Κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα σε αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Λοιπόν να αλλάξουμε θέμα, θα δώσετε τα κλειδιά στον κ. Τσίπρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έχει κλειδιά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έγινε ένα παιχνίδι, "δώστε τα κλειδιά", υπήρχε μια διαρροή του κ. Στουρνάρα "δώστε τα κλειδιά στον κ. Τσακαλώτο που έχει σπουδάσει και Οξφόρδη", Οξφόρδη ή δεν ξέρω που έχει σπουδάσει ο άνθρωπος.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε να δείτε, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να πάρει τα κλειδιά. Αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου εμείς στηρίξαμε το ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει την Κυβέρνηση της Αριστεράς και η απάντηση ήταν «να πάρει τα κλειδιά ο επόμενος». Ίσως γιατί όπως ειπώθηκε στη συνέχεια, δεν μπορούσε να γίνει μία Κυβέρνηση της Αριστεράς με στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Εγώ αναρωτιέμαι και ρωτάω πραγματικά δημόσια, δηλαδή μπορεί να γίνει μία Κυβέρνηση της Αριστεράς με τη στήριξη του κ. Καμμένου; Με ένα κόμμα που καταθέτει προτάσεις νόμου που οδηγούν σε αποκλεισμό παιδιών από το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ακόμα κι αν αυτά τα παιδιά είναι παιδιά μεταναστών;
Μία τέτοια Κυβέρνηση μπορεί να έχει αριστερό πρόσημο; Και με ποια λογική είναι αριστερό να οδηγείσαι σε στοχοποίηση των αντιπάλων, να μετατρέπεις τους αντιπάλους σε εχθρούς, να προχωράς σε εξυβρίσεις και προπηλακισμούς, όλα αυτά τα πράγματα είναι αριστερές πρακτικές; Αυτά τα πράγματα είναι πρακτικές που στο πετσί τους τα δοκίμασαν οι αριστεροί, που δίχασαν τον ελληνικό λαό και το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που οδήγησε στην εθνική συμφιλίωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, να είστε καλά, καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κα Γεννηματά, σας ευχαριστούμε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γεια σας.