Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Δημόσια παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική με σωστές προδιαγραφές ζητά ο Συμεών Κεδίκογλου


Ο εισηγητής του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κύριο Σαλμά για την επαναλειτουργία του μοναδικού δημόσιου παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» με τις σωστές αυτή τη φορά προδιαγραφές, ώστε να μπορέσει να παρουσιάζει στο μέλλον αποτελέσματα διεθνούς επιπέδου για την αντιμετώπιση των καρδιοπαθών παιδιών.
Ο βουλευτής θίγει και το ζήτημα της αιμορραγίας των ασφαλιστικών ταμείων από την κάλυψη απόρων που χειρουργούνται στο εξωτερικό, αφού εδώ δεν υπάρχει δημόσια κλινική και η μοναδική διέξοδος των καρδιοπαθών παιδιών είναι πλέον το Ωνάσειο, το οποίο όμως από μόνο του αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανάγκες.
Η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Αδιέξοδο στο χώρο της πρόληψης, νοσηλείας και αποκατάστασης των παιδιών με συγγενική καρδιοπάθεια

Κύριε Υπουργέ,
Κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.000 καρδιοπαθή παιδιά. Η μοναδική δημόσια παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική ήταν αυτή στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», η οποία όμως σταμάτησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2011 λόγω σοβαρών δυσλειτουργιών. Παράλληλα, εκτός από το προσωρινό κλείσιμο,  είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την αδυναμία επίτευξης του αναμενόμενου έργου.
Από τότε, η μοναδική διέξοδος των καρδιοπαθών παιδιών είναι πλέον το Ωνάσειο, το οποίο όμως από μόνο του αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ή να χάνονται άδικα ζωές παιδιών, να μεταφέρονται για θεραπεία στο εξωτερικό με μεγάλο κίνδυνο και ταλαιπωρία των ιδίων και των οικογενειών τους αλλά και με πολύ μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων. {Αιμορραγία των ταμείων σημειώνεται και από την κάλυψη που παρεχόταν σε απόρους αν χειρουργηθούν στο εξωτερικό, όταν δεν καλύπτονταν για την ίδια περίπτωση στην Ελλάδα (!), σύμφωνα με παρεχόμενη πληροφόρησή μας.
Στις 15 Μαρτίου 2013, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου «Σε λειτουργία τίθεται ξανά το καρδιοχειρουργικό τμήμα του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Σύμφωνα με πληροφορίες, σταδιακά θα λειτουργήσουν και πάλι όλα τα τμήματά του.»
Ωστόσο, αυτό που έχουν ανάγκη οι πάσχοντες είναι η επαναλειτουργία του μοναδικού δημόσιου παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου με τις απαιτούμενες και σωστές αυτή τη φορά προδιαγραφές, ώστε να επιτυγχάνει διεθνούς επιπέδου αποτελέσματα με ιατρικό επιτελείο με πείρα και πιστοποιημένα αποτελέσματα και όχι η επαναλειτουργία του κέντρου με τις ίδιες «σοβαρές δυσλειτουργίες» για τις οποίες έκλεισε και για τις οποίες διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση ή με αποτελέσματα μη πιστοποιημένα.
Επειδή κύριε Υπουργέ οφείλουμε να εγκύπτουμε στα προβλήματα των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας, όπως είναι τα παιδιά και επειδή η μη λειτουργία δημόσιας κλινικής επιφέρει δυσανάλογες χρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ερωτάσθε:
-Με ποια διαδικασία θέτετε σε επαναλειτουργία το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος και να λειτουργήσει με πιστοποιημένα αποτελέσματα και ιατρικό προσωπικό και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε σχετικά;
-Ποια είναι τα πιστοποιημένα αποτελέσματα του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» μέχρι το προσωρινό κλείσιμό του τον Οκτώβριο του 2011 και τι πορίσματα έχουν προκύψει από τη διεξαγωγή της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης;