Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ενημερώνει


-Για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία
-Για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
-Για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα γενικότερα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, παραχώρησε την εξής τηλεοπτική συνέντευξη:

Για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία «Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά»

Υπουργός: Πρόκειται για ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα. Δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, είτε είναι οικονομικά πιο ανεπτυγμένες. Δεν έχει ως στόχο να λύσουμε το επισιτιστικό πρόβλημα.
Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα». Θέλουμε από αυτές τις ηλικίες να κάνουμε τα παιδιά να εξοικειωθούν, να αγαπήσουν αυτού του είδους τη διατροφή. Το φρούτο πρέπει να είναι σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας καθημερινά. Μάλιστα θεωρείται κύριο στοιχείο στο να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας που αρχίζει να παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Αφορά περίπου 3.500 σχολεία της χώρας μας και περίπου 365.000 μαθητές. Θα γίνει παράδοση των φρούτων τμηματικά τρεις φορές. Δηλαδή θα πάει μια χάρτινη κασετίνα στα σχολεία, που περιέχει φρέσκα φρούτα αχλάδια,  μήλα και πορτοκάλια, αλλά και δυο έτοιμες φρουτοσαλάτες από φρέσκα φρούτα μέσα σε φυσικό χυμό πορτοκαλιού. 
Διανέμεται στα σχολεία όλης της Ελλάδας και για φέτος την περίοδο 2012-2013, αποφασίστηκε τα 3,5 εκ. ευρώ να ξοδευτούν για τα σχολεία της Περιφέρειας, καθώς το 2010-2011 είχαν ξοδευτεί τα αντίστοιχα 3,5 εκ. μόνο για τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Το 2011-2012 δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, γιατί δεν κατάφερε η πολιτεία  και τα επιμέρους Υπουργεία να συντονιστούν έγκαιρα, προκειμένου να ετοιμαστούν. Έτσι η χώρα έχασε αυτή την ευκαιρία.
Για εμένα αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δηλαδή θα δώσουμε στα σχολεία μας 1 εκ. κασετίνες με φρούτα και φρουτοσαλάτες. Στις περισσότερες, στο 99,9% των περιπτώσεων πραγματοποιείται ομαλά και τα φρούτα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Σε κάποιες περιοχές την ώρα που ξεφορτώνονταν, επτά τέτοιες κασετίνες τσαλακώθηκαν σε μια γωνιά. Αυτό είναι αναμενόμενο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, να δώσουμε λίγο την εικόνα. Και στην Εύβοια υπήρχαν προβλήματα και στη Μυτιλήνη και στην Πάτρα υπάρχουν δηλαδή σε πολλές περιοχές.

Υπουργός: Θέλω να πω ότι αν στο 1 εκ. των κασετινών που θα μοιραστούν, παρουσιαστούν προβλήματα σε 100 ή 500, είναι αναμενόμενο.

Δημοσιογράφος: Αν μου επιτρέπετε κ. Υπουργέ, είναι αλήθεια ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποια φθαρμένα ή τέλος πάντων να υπάρξει κι αυτή η φθορά. Το ζήτημα είναι ότι πάνε σε παιδιά και τίθεται θέμα δημόσιας υγείας εκεί. Όταν η ανάδοχος εταιρεία δεν δίνει σημασία, δεν προσέχει ούτως ώστε αυτά τα φρούτα να είναι φρέσκα γιατί όπως είπα τίθενται θέματα δημόσιας υγείας και μάλιστα μικρών παιδιών, τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα.

Υπουργός: Εννοείται. Μα δεν πάνε αυτά στα παιδιά τα σάπια φρούτα, αφού μόλις φθάνει το φορτίο ελέγχεται από Επιτροπή παραλαβής και το Διευθυντή των σχολείων.

Δημοσιογράφος: Όταν λοιπόν τα δουν η Επιτροπή θα τα απορρίψει;

Υπουργός: Φυσικά. Είναι  υποχρεωμένη η εταιρεία και αυτό έχει γίνει ήδη, τα ακατάλληλα προς κατανάλωση φρούτα αποσύρθηκαν, και η εταιρεία βάσει της σύμβασης που υπάρχει και προβλέπει, αντικαθίστανται και ήδη έχουν αντικατασταθεί. Εννοείται.

Δημοσιογράφος: Η συμφωνία που έγινε από την αρχή είναι κάποιας ποιότητας συγκεκριμένης;

Υπουργός: Οι προδιαγραφές είναι να έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις, να είναι ελεγμένα, να είναι πλυμένα, να είναι τυλιγμένα σε χαρτί και τα φρούτα είναι κυρίως ελληνικά και δεν είναι μόνο ελληνικά αυτά που καταναλώνονται στην Ελλάδα, καθώς το ίδιο πρόγραμμα «τρέχει» και στη Βουλγαρία και στη Γερμανία και στη Σουηδία, οπότε πολλά από αυτά τα φρούτα που δίνονται στα σχολεία αυτών των χωρών, είναι ελληνικά φρούτα που εστάλησαν εκεί.

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε «κυρίως» δηλαδή μπορεί σε ελληνικά σχολεία για παράδειγμα να έχουν…

Υπουργός: Η φρουτοσαλάτα για παράδειγμα που δίδεται, είναι από ελληνικά φρούτα. Όλα τα μήλα που δόθηκαν είναι ελληνικά όπως και τα αχλάδια. Αν όμως χρειάζονταν 100 τόνοι αχλάδια και δεν έφτασαν και μπει ένας τόνος από την Ιταλία ή από την Ισπανία. Για παράδειγμα ήρθαν περίπου 2 τόνοι αχλάδια από την Ισπανία.

Δημοσιογράφος: Φαντάζεστε κ. Υπουργέ τώρα, ξεκινάει ένα αυτοκίνητο, τέλος πάντων ένα πλοίο να έρθει από την Ισπανία, φανταστείτε τι φθορά μπορεί να υπάρχει κατά τη μεταφορά και μετά κατά τη διανομή, εάν περάσει ο χρόνος εάν δεν είναι κάποιας συγκεκριμένης ποιότητας δημιουργούνται προβλήματα.

Υπουργός: Εννοείται. Μα γι' αυτό και υπάρχουν εκεί οι ελεγκτές να το σταματήσουν, όπως και έγινε, γι' αυτό και είναι εκεί και ο δάσκαλος. Είδα σε μια περίπτωση ότι πήγε το φορτηγό να διανείμει τα φρούτα, τα παιδιά είχαν πάει εκδρομή, δεν είχε γίνει καλός συντονισμός, ο οδηγός του ψυγείου άφησε τα φρούτα εκεί και δεν μοιράστηκαν, έτυχε να είναι Σαββατοκύριακο μετά, οπότε …
Τα φρούτα αυτά αποσύρθηκαν και αντικαταστάθηκαν. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Αντιλαμβάνομαι απολύτως ότι μέχρι και το τελευταίο φρούτο πρέπει να ικανοποιεί πλήρως τις προδιαγραφές. Πάντως η σημασία είναι αυτή. Ότι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να καταναλώσουν.1 εκ. τέτοιες κασετίνες με φρούτα,

Δημοσιογράφος: Νομίζω και το κριτήριο θα έπρεπε να είναι, αν μου επιτρέπετε και από την ανάδοχο εταιρεία, αυτή την εταιρεία που κάνει τη διανομή και μοιράζει τα φρούτα, θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη γιατί πρόκειται για παιδιά.

Υπουργός: Εννοείται.

Στη συνέχεια έγινε σύνδεση με το 2ο Δημοτικό σχολείο στο Μακροχώρι Ημαθίας, όπου γινόταν διανομή φρούτων στους 110 μαθητές του σχολείου.
Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ημαθίας, Διονύσης Διαμαντόπουλος δήλωσε για το πρόγραμμα διανομής φρούτων στο νομό τα εξής: 

Σήμερα  ολοκληρώνουμε την πρώτη φάση διανομής φρούτων στο νομό Ημαθίας. Θέλω να επισημάνω ότι το πρόγραμμα είναι ευρωπαϊκό σε όλη του την ανάπτυξη. Υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα ήθελα να τονίσω ότι το πρόγραμμα στον πυρήνα του έχει εκπαιδευτικό περιεχόμενο και όχι επισιτιστικό. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και αυτή την αξία του σε αυτή τη συγκυρία σήμερα.
Ο βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η διαμόρφωση και η καλλιέργεια διατροφικής συνείδησης των μαθητών για ανάπτυξη θετικών στάσεων απέναντι στη διατροφή των παιδιών με φρούτα και αυτό προωθούμε και για μας έχει μια ιδιαίτερη αξία γιατί η Ημαθία ξέρετε ότι είναι και φρουτοπαραγωγός περιοχή.
Σήμερα θα πάρουν το πρώτο κιβώτιο τα παιδιά. Θα πάρουν συνολικά τρία στο τέλος της χρονικής χρονιάς. Το κάθε κιβώτιο που θα πάρει ο μαθητής έχει μέσα 10-11 μερίδες περίπου φρούτων. Έχει δηλαδή μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια και φρουτοσαλάτες. Αυτό θα επαναληφθεί σε άλλες δυο δόσεις.
Για την παραλαβή υπεύθυνος είναι ο διευθυντής του σχολείου, υπάρχει και υπεύθυνος εκπαιδευτικός υπεύθυνος παραλαβής, ο οποίος δειγματοληπτικά ελέγχει και την ποιότητα των φρούτων.


Αμέσως μετά, έγινε σύνδεση με τη Νίκαια της Λάρισας και αγρότες και έγινε ο εξής διάλογος με τον υπουργό σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και την κατάσταση στον αγροτικό τομέα γενικότερα

Αγρότης: Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τη νέα ΚΑΠ, γιατί την προηγούμενη φορά χάσαμε δικαιώματα από τα ψυχανθή, το βίκο.

Υπουργός: Η συζήτηση για την νέα ΚΑΠ είναι ίσως από τις πιο σημαντικές συζητήσεις που πρέπει να απασχολεί αυτή την ώρα την κοινωνία μας, εάν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε τη γεωργία πυλώνα ανάπτυξης του τόπου. Αυτή η ανασυγκρότηση που θέλουμε να έχουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αυτό το σχέδιο περνάει από τη γεωργία και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία που τελειώνει η προηγούμενη προγραμματική περίοδος και ξεκινάει η καινούρια να πούμε «αυτός είναι ο σχεδιασμός μας, έτσι θα το κάνουμε».
Θέλω να πω στους αγρότες ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι σχεδιασμός από πάνω προς τα κάτω, είναι σχεδιασμός και από κάτω προς τα πάνω. Είναι περιττό για παράδειγμα, ξέρουν οι αγρότες, καθώς εγώ από την πρώτη στιγμή είπα ότι πρέπει να υποστηριχθούν τα ψυχανθή, να υποστηριχθούν οι παραγωγές ζωοτροφών από ψυχανθή και η παραγωγή οσπρίων από τα ψυχανθή και για τη διατροφή του ανθρώπου.
Η νέα ΚΑΠ επιβάλλει τους κανόνες της αμειψισποράς, δηλαδή ακόμα και να θέλει ο γεωργός στο ίδιο χωράφι μονίμως να βάζει σιτάρι, δεν θα πάρει τις επιδοτήσεις του κατά 30% αν δεν έχει εναλλαγή καλλιεργειών. Η εναλλαγή καλλιεργειών μετά από το σιτάρι να βάλει ψυχανθές. Να μια ευκαιρία να υποστηριχθεί η είσοδος ψυχανθών στη γεωργία μας. Άρα, όχι μόνο είναι διασφαλισμένη, θα είναι αναγκαστική, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα ψυχανθή στον τόπο μας.

Αγρότης: Από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ; Έχει πάρει παράταση όπως ακούμε για το 2014 και για το 2015 ή θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2014;

Υπουργός: Η νέα ΚΑΠ είναι κομμάτι του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητούν οι Πρωθυπουργοί των κρατών, για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο συνολικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα 7 χρόνια. Από αυτόν τον προϋπολογισμό, από αυτή την πίτα θα αποφασιστεί ποιο κομμάτι θα πάρει η γεωργία της Ευρώπης και από αυτό το κομμάτι θα πάρει και η γεωργία της Ελλάδος μέσω της νέας ΚΑΠ για τα επόμενα 7 χρόνια.
Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν τρεις κορυφές του τριγώνου, το που θα πάει ας το πούμε ο προϋπολογισμός που θα αποφασίσουν οι Πρωθυπουργοί ή που θα πάει η αγροτική ενίσχυση, έχει πει κάτι η μια κορυφή του τριγώνου που είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει πει η άλλη κορυφή που είναι το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις πριν από ένα μήνα κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη δική του πρόταση. Επίσης σας θυμίζω, κι αυτό πρέπει να το κρατήσουμε υπ’ όψιν, μετά τη συμφωνία της Λισσαβόνας η τρίτη κορυφή του τριγώνου, που είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να συναποφασίσει τον προϋπολογισμό, με τα άλλα όργανα.
Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θα έλεγα ότι έχουμε καθυστερήσει, αν πραγματικά θέλουμε να αρχίσουμε την πολιτική μας, τη νέα ΚΑΠ από την 1/1/2014. Όπως είπαν οι αγρότες θα πρέπει να βιαστούμε, είμαστε πολύ πίσω.
Όμως και οι τρεις έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Αυτή την ώρα μιλούν μεταξύ τους οι τρεις κορυφές του τριγώνου, κάνουν τις λεγόμενες τριλογίες, προκειμένου να καταλήξουν και οι Πρωθυπουργοί σύντομα, πιστεύω, στον τελικό προϋπολογισμό, για να μπορούμε κι εμείς να ξέρουμε ότι αυτός είναι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει όμως να πούμε στους αγρότες να μην ανησυχούν, γιατί αυτό έχει τη σημασία του. Να μη νομίσουν δηλαδή ότι αν δεν καταφέρει για παράδειγμα η ιρλανδική προεδρία που έχει τώρα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξει τη νέα ΚΑΠ, να καταφέρει να ολοκληρώσει δηλαδή τη διαπραγμάτευση μεταξύ των τριών, προκειμένου να αρχίσει η ΚΑΠ από την 1/1/2014 και την ξεκινήσουν από την 1/1/2015, να μη νομίσουν ότι το 2014 δε θα υπάρξει υποστήριξη για τη γεωργία.
Όχι. Θα συνεχίσει η τρέχουσα ΚΑΠ που είναι επίσης εξίσου υψηλή με τη νέα. Επομένως να γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα θα τρέξει, αλλά θα τρέξει με τον προηγούμενο κανονισμό ή με τον επόμενο.

Αγρότης:  Θα υπάρξουν ιστορικά δικαιώματα και πάλι στη νέα ΚΑΠ;

Υπουργός: Φυσικά, θα υπάρχει αναδιοργάνωση οπωσδήποτε στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Θέλουμε να υποστηρίξουμε και τομείς που μέχρι τώρα είχαν υστερήσει.
Πρέπει να υποστηριχθούν τα ψυχανθή, είτε ως ζωοτροφή είτε σαν ανθρώπινη τροφή. Χάσαμε τα όσπρια από το ελληνικό τραπέζι, χάσαμε ένα ουσιώδες στοιχείο της διατροφής μας. Δέστε που έχει φτάσει η κτηνοτροφία μας που εξαρτάται από ελληνικές ζωοτροφές. Η χώρα μας εισάγει 2 δισεκατομμύρια ευρώ κρέας κάθε χρόνο και θέλει να λέγεται και γεωργική χώρα.
Επομένως σαφέστατα θα υπάρχουν επαναπροσδιορισμοί, δε θα γίνουν όμως απότομες αλλαγές, δε θέλουμε να σοκάρουμε αυτόν που είχε το ιστορικό δικαίωμα γιατί καλλιεργούσε το αμπέλι του και θα πάρει ιστορικά δικαιώματα.

Αγρότης: Τι γίνεται με την ολοκληρωμένη διαχείριση στα σιτηρά; Φέτος είναι η τελευταία χρονιά σε αυτό το πρόγραμμα, θα γίνει άλλο πρόγραμμα, θα συνεχιστεί, τι θα γίνει με τα πιστοποιημένα, δηλαδή με τα καρτελάκια;

Υπουργός: Θα συνεχιστούν τα προγράμματα ενίσχυσης της ποιότητας και θα συνεχιστούν τα προγράμματα υποστήριξης της αειφορίας. Πρέπει δηλαδή να πάρουμε κάθε μέτρο που θα διασφαλίζει και την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο διαχείριση των πόρων και μια ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας.
Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η νέα ΚΑΠ φέρνει δύο καινούρια πράγματα. Το ένα είναι ότι επιβάλλει την αμειψισπορά, δηλαδή την εναλλαγή καλλιεργειών κατά 30%. Δε θέλει να βάζει κανείς βαμβάκι μια ζωή, γιατί η μονοκαλλιέργεια του βάμβακος ή του καλαμποκιού ή οτιδήποτε άλλο, είδαμε ότι οδηγεί στο να μαζευτούν εκεί οι αρρώστιες και τα έντομα, στο να πλημμυρίσουμε με αντίστοιχα ζιζάνια τις βαμβακοκαλλιέργειες. Επομένως αυτό θα απαλύνει αυτό το πρόβλημα και πρέπει να το υποστηρίξουν και οι αγρότες γιατί μόνον αυτού του είδους οι λύσεις, όπως και η αντίστοιχη επιβολή του «πρασινίσματος» της γεωργίας, δηλαδή να αφήσουμε περιθώρια να υποστηριχθεί το περιβάλλον, αλλιώς θα τρέχουμε πίσω από τα προβλήματά μας.
Για την Εξισωτική Αποζημίωση, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, τις ενισχύσεις de minimis, το πρόγραμμα διανομής γης, τη ρευστότητα

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ρωτούν τηλεθεατές «πότε θα πληρωθεί η εξισωτική και το ΦΠΑ που από το 11% θα μειωθεί στο 6%, το πρόγραμμα πότε θα πληρωθεί»;

Υπουργός: Τηρώντας τις υποσχέσεις μας προς τους αγρότες, παρά το ότι έφυγαν από τους δρόμους, δώσαμε όπως υποσχεθήκαμε και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών στο τέλος του Φεβρουαρίου, αλλά δώσαμε την 1η Μαρτίου τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι.
Επίσης, πληρώσαμε τις τρεις κατηγορίες των κτηνοτρόφων. Η τέταρτη κατηγορία, οι αιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι των ορεινών περιοχών, θα πληρωθούν εντός των ημερών, γιατί πρέπει να πάρουμε τα χρήματα και από το Άρθρο 68 μαζί. Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν με ακρίβεια τα ποσά.. Κανενός δεν αναβάλλεται η πληρωμή του, σας το εγγυώμαι αυτό. Ότι είπαμε στους αγρότες, στις ημέρες που είπαμε και στα ποσά που είπαμε, το κάναμε
Τώρα θα πάμε στην εξισωτική. Η εξισωτική ενίσχυση για να πληρωθεί πρέπει πρώτα να βρούμε τους πόρους, να υπογραφεί η σχετική απόφαση κι αυτό έχει γίνει και θα δοθεί όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Έτσι προβλέπεται να πληρώνεται η εξισωτική ενίσχυση. Έχουν διασφαλιστεί πάντως οι πόροι, έχει υπογραφεί η απόφαση και έχουν βρεθεί τα χρήματα.

Δημοσιογράφος: Από τις ακριτικές Πρέσπες έχουν ένα ερώτημα «γιατί απέρριψε τους νέους αγρότες και άνεργους νέους από τη διανομή αγροτεμαχίων του Υπουργείου και γιατί τα έδωσε σε ακτήμονες»;

Υπουργός: Όχι, δεν ισχύει αυτό. Επαναλαμβάνω ότι το πρόγραμμα διανομής γης του Υπουργείου Γεωργίας προς τους νέους ξεκίνησε. Αφορά 4.000 νέους αγρότες γεωτεχνικούς, το πρόγραμμα στόχευε να έχουν αυτοί προτεραιότητα, προκειμένου με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους να φέρουν δια ζώσης τις επιστημονικές τους γνώσεις στην παραγωγική διαδικασία.
Θα συνεχιστεί και με άλλες κατηγορίες νέων αγροτών, ανεξάρτητα αν είναι επιστήμονες ή όχι, έχουμε υποστηρίξει 10.000 αγρότες από την περιφέρεια.  Δεν είναι αυτοί που επιστρέφουν στη γεωργία, είναι αγρότες που είναι στην περιφέρεια και προσπαθούμε να τους κρατήσουμε εκεί για να μη φύγουν κι αυτοί και πραγματοποιούμε και μια σειρά άλλων τέτοιων δράσεων ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού της γεωργίας.

Δημοσιογράφος: Ένα άλλο ερώτημα τηλεθεάτριας λέει ότι «θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν μια μονάδα μανιταριών μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αλλά δεν έχουν κεφάλαιο, υπάρχει δυνατότητα επιχορήγησης επιδότησης για το αρχικό κεφάλαιο»; Και τι κεφάλαια υπάρχουν για προγράμματα ΕΣΠΑ για τη γεωργία;

Υπουργός: Θίγετε ένα σημαντικό θέμα που αφορά στη ρευστότητα όλου του κόσμου και του γεωργικού. Εμείς κάναμε δύο πράγματα. Αφενός να βοηθήσουμε τα δάνεια τα ΑΔΑ των αγροτών, ιδιαίτερα μάλιστα με τη συρρίκνωση ΑΤΕ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Έχουν βρεθεί χρήματα ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπου μέχρι στιγμής από τα ΑΔΑ έχουν δοθεί τα 520, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την τράπεζα. Τώρα σε ότι αφορά στα ΕΣΠΑ. Στα ΕΣΠΑ υπάρχουν περίπου 7.700 αιτήματα γεωργών για τα λεγόμενα σχέδια βελτίωσης της γεωργικής τους επιχείρησης, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και ορισμένοι μάλιστα αντιμετωπίζουν πρόβλημα και εγγυητικής επιστολής, προκειμένου να πάρουν την προκαταβολή τους και δανειοδότηση.
Το ίδιο ισχύει και για τα σχέδια μεταποίησης. Αρκετοί επιχειρηματίες θα κάνουν μεταποιητικές βιομηχανίες τροφίμων και άλλων γεωργικών προϊόντων, έχουν υποβληθεί αρκετές αιτήσεις, εγκρίνονται 320 σε όλη την περιφέρεια με σημαντικές προοπτικές και στην απασχόληση, είτε της μεταποιητικής βιομηχανίας, είτε των σχεδίων βελτίωσης. Και για τα δύο αυτά, σχηματίσαμε το ΕΤΕΑΝ.
Το ΕΤΕΑΝ τι είναι; Έβαλε το Υπουργείο Γεωργίας 116 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και σε αυτό μοχλεύεται τώρα από τις τράπεζες. Θα γίνει δηλαδή διπλάσιο και, αυτό θα λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας για τους αγρότες με τα σχέδια βελτίωσης και τη μεταποιητική βιομηχανία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα δάνειο, με επιτόκιο της τάξης του 3,5% με 4%.

Η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη, δόθηκε στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ) και πιο συγκεκριμένα στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» και στους δημοσιογράφους Φάνη Παπαθανασίου και Μαρία Αλεξάκη