Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ο Συμεών Κεδίκογλου υπέρ της μεταφοράς των φυλακών Χαλκίδας, εκτός της πόλης


Συνάντηση με το Προεδρείο του Σωματείου Εξωτερικής Φρούρησης των φυλακών Χαλκίδας είχε ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου, όπου συζήτησαν το μεγάλο θέμα της χωροθέτησης των νέων φυλακών Χαλκίδας, που γίνεται πιο επίκαιρο μετά και από τα τελευταία επεισόδια σε φυλακές άλλων νομών, όπως για παράδειγμα των Τρικάλων.

Στη συνάντηση ειπώθηκαν τα πλεονεκτήματα της ανέγερσης ενός νέου καταστήματος κράτησης: σωστές συνθήκες διαβίωσης για τους κρατούμενους και υψηλό επίπεδο ασφαλείας από τη μία καθώς και οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία από την άλλη. Η τοπική οικονομία ευνοείται οικονομικά τόσο κατά την ανέγερση του κτιρίου, όπου ένα ποσοστό από το κόστος κατασκευής, εργασίας και αγοράς εξοπλισμού μετακυλύεται στην τοπική κοινωνία όσο και κατά τη λειτουργία του καταστήματος από τη διαβίωση των υπαλλήλων, τη διαμονή των επισκεπτών καθώς και ένα κύκλο εργασιών από ομάδες επαγγελμάτων όπως δικηγόρων και επιχειρήσεων στην περιοχή. Στα πλεονεκτήματα προστίθεται βεβαίως το προβάδισμα της εντοπιότητας στην πρόσληψη προσωπικού σε ένα νέο κατάστημα κράτησης.
Σήμερα, οι φυλακές της Χαλκίδας είναι μέσα στην πόλη, όπου ασφυκτιούν σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με προφανή μειονεκτήματα σε επίπεδο ασφάλειας και θα πρέπει να μεταφερθούν. Η έκταση υπάρχει δωρεά από τη Μητρόπολη Ευβοίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές πρέπει να δοθούν επιπλέον 20 στρέμματα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, γιατί υπάρχει η απόφαση στα επόμενα χρόνια να γίνει μια φυλακή γύρω από Αθήνα, στη Χαλκίδα ή στην Κόρινθο ή κάπου αλλού και αυτή τη στιγμή η Κόρινθος είναι πιο μπροστά μας στην προετοιμασία.