Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Συνέντευξη Γιάννη Μανιάτη, Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις επαφές των στελεχών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους της τρόικας


Αυτό που ουσιαστικά διαπερνά όλη την τοποθέτηση 
από την δική μας πλευρά, είναι ότι πια πρέπει 
να τελειώσουμε με την διαπραγμάτευση γύρω από τη δόση

Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, παραχώρησε συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΣΚΑΙ" και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη και μίλησε για τις επαφές των στελεχών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους της τρόικας και αναφέρθηκε στις θέσεις του κόμματός του για τα θέματα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας.

Η συνέντευξη του Γιάννη Μανιάτη έχει ως εξής:

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να καλημερίσουμε το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Γιάννη Μανιάτη, που είναι μαζί μας, σας το είχα πει από την αρχή της εκπομπής, λίγη ώρα μετά τις επαφές που είχαν τα στελέχη της Ιπποκράτους και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βεβαίως, με τους εκπροσώπους της τρόικας. Κύριε Μανιάτη καλό σας μεσημέρι.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γεια σας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ήσασταν κι εσείς μέσα στις συζητήσεις. Επομένως νομίζω ότι μπορείτε να μας δώσετε και το κλίμα αυτών των συζητήσεων.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ήταν ένα κλίμα ειλικρίνειας και συζήτησης πάνω σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την διαπραγμάτευση της χώρας με την τρόικα. Για να ξεκινήσω, να σας πω, ότι αυτό που ουσιαστικά διαπερνά όλη την τοποθέτηση από την δική μας πλευρά, είναι ότι πια πρέπει να τελειώσουμε με την διαπραγμάτευση γύρω από τη δόση. Να ξεφύγει η χώρα απ’ αυτό το τοπίο και να προχωρήσουμε σε θέματα ανάπτυξης. Άρα, μείζον θέμα είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να έρθει το ανάλογο ποσό που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη επίσκεψη στη χώρα, γιατί έχουμε βαθιά ανάγκη να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές μεταβολές που ουσιαστικά θα φτιάξουν ένα άλλο κράτος, ένα κράτος φιλοεπενδυτικό.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για να γίνουν όλα αυτά βεβαίως πρέπει να ξεπεραστούν τα αγκάθια που παραμένουν αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις. Η αντίδρασή τους ποια ήταν λοιπόν σε αυτό;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ήταν πολύ έντονη στο ζήτημα της δημόσιας διοίκησης και των μεταρρυθμίσεών της. Θεωρούν από την δική τους πλευρά ότι μετά από τόσους μήνες που συζητείται το θέμα, η ελληνική πλευρά δεν έχει προχωρήσει με την ταχύτητα που έπρεπε στα ζητήματα της προώθησης όλων αυτών των θεμάτων που σχετίζονται με τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Ουσιαστικά με το να φύγουν από το δημόσιο, όλοι αυτοί που αναγνωρίζουμε, νομίζω ο καθένας από εμάς, ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν να υπηρετούν το δημόσιο…

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κάτι με το οποίο, φαντάζομαι, συμφωνείτε.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Απολύτως συμφωνώ. Είναι προφανές βέβαια ότι από την δική μας πλευρά περιγράψαμε και τις δυσχέρειες που υπάρχουν αναφορικά και με τη στελέχωση των πειθαρχικών συμβουλίων και όλα αυτά τα θέματα που τα ξέρουμε εμείς πολύ καλά, που οδήγησαν σε καθυστερήσεις, ως προς τη συγκρότησή τους. Βεβαίως αυτό που ξεκαθαρίσαμε είναι ότι για μας είναι απόλυτα σαφές πως πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους του εθνικού κράτους, όλοι αυτοί οι επίορκοι, όλοι αυτοί που πρέπει να φύγουν από το ελληνικό δημόσιο, πρέπει να φύγουν τώρα. Έπρεπε να έχουν φύγει χθες.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και γιατί δεν έχουν φύγει;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μπορώ να σας πω ότι….

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί τώρα κάνουμε τη γνωστή συζήτηση περί των αυτονοήτων δυστυχώς, γιατί το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου, φυσικά και δεν επικεντρώνεται και δεν περιορίζεται στο θέμα των επίορκων, αλλά εν πάση περιπτώσει επειδή είναι κάτι κραυγαλέο, ήθελα την άποψή σας ποιος ευθύνεται που δεν έχουν γίνει.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εγώ νομίζω ότι και αυτό έχει πέσει θύμα των γνωστών καθυστερήσεων και ορισμένες φορές του στρουθοκαμηλισμού πολλών παραγόντων του δημόσιου βίου. Έπρεπε να το έχουμε κάνει για να είμαστε ειλικρινείς και έπρεπε να μην περιμένουμε καμία τρόικα, όχι απλώς να μας το πει, πολύ περισσότερο να το απαιτήσει.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Συμφωνώ αλλά βλέπω μια διελκυστίνδα για ένα θέμα που κατά τα άλλα βγάζει μάτι. Δηλαδή φταίνε οι συνάδελφοι δημόσιοι υπάλληλοι που εμποδίζουν στο να αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία που δεν συγκροτούνται πειθαρχικά συμβούλια, φταίνε οι υπουργοί που δεν στέλνουν τις λίστες στον υπουργό; Φταίει ο κ. Μανιτάκης που δεν πιέζει αρκετά; Ποιος φταίει;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρχε μια αντίδραση εκ μέρους δικαστικών παραγόντων, προκειμένου να μη γίνει στελέχωση των Πειθαρχικών Συμβουλίων με βάση τη νέα νομοθεσία. Αυτό προκάλεσε καθυστέρηση αρκετών μηνών. Τώρα ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαιώνει ότι αυτό το ζήτημα έχει ξεπεραστεί.
Όμως, ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εκ μέρους της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις χρονικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Εμείς πρέπει και αυτή ήταν η προσπάθειά μας, να καλύψουμε αυτή την αντίφαση που υπάρχει. Δηλαδή, από τη μια να συμφωνούμε και να θέλουμε οπωσδήποτε να συγκροτηθούν, να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν τα πειθαρχικά συμβούλια, ώστε να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. Και από την άλλη να μην έχουμε καταφέρει ως δημόσιο σύστημα να τα συγκροτήσουμε για εσωτερικούς λόγους, που βεβαίως δεν αφορούν την τρόικα και τους ελέγχους της, αφορούν πια εμάς εσωτερικά που έπρεπε να το έχουμε κάνει πολύ νωρίτερα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Οπότε σου λένε, φαντάζομαι αυτή θα ήταν η επιχειρηματολογία τους, ότι αφού δεν μπορείτε αποδεδειγμένα να οδηγήσετε εκτός δημοσίου αυτούς που διώκονται για μια σειρά από πράξεις, εγκληματικές πράξεις, πώς θα διώξετε τους υπόλοιπους;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Κατηγορούνται οι άνθρωποι. Δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, ούτε και απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σωστό.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η δική μας ευθύνη πολιτική, διοικητική, όπως θέλετε να το πείτε, είναι ότι δεν είχαμε φροντίσει νωρίτερα να συγκροτήσουμε τα πειθαρχικά συμβούλια τα οποία από τη στιγμή που τώρα συγκροτούνται, πρέπει άμεσα να συνεδριάσουν, άμεσα να ελέγξουν τους φακέλους και άμεσα να πάρουν αποφάσεις.
Πρέπει να σας πω ότι η δική μου τουλάχιστον αίσθηση από τη σημερινή συζήτηση είναι ότι θεωρεί η άλλη πλευρά ότι έχει χαθεί εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, είμαστε ήδη στον πέμπτο γύρο συνομιλιών για το συγκεκριμένο θέμα και η πρόοδος που έχει γίνει είναι πολύ μικρή.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει θέμα με τον υπουργό κατά την άποψη της Ιπποκράτους κ. Μανιάτη;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα με τον υπουργό. Είναι ένα ζήτημα συνολικότερο. Όπως ξέρετε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάντα συνεργάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία, οι υπάλληλοι των οποίων έχουν υποπέσει στα αντίστοιχα παραπτώματα. Άρα, είναι μια σύνθετη διαδικασία όπου το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει το ρόλο του συντονιστή. Αλλά δεν είναι και το τελικώς αποφασίζον υπουργείο. Άρα, χρειάζεται μια επίσπευση των διαδικασιών από το σύνολο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και από το σύνολο των πολιτικών ηγεσιών όλων των υπουργείων.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τώρα εγώ στο θέμα των επίορκων είναι ένα θέμα και θα έλεγα είναι μια κουκκίδα μπροστά στο όλο πρόγραμμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να σας πω και κάτι άλλο. Σε μεγάλους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στη μεγάλη δεξαμενή, όχι στη δεξαμενή μόνο των 20 – 25.000 υπαλλήλων, που υπάρχει πρόβλημα συγχώνευσης των φορέων τους, αλλά μιλώ πια για τη μεγάλη δεξαμενή του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι υπάρχουν ορισμένες εκατοντάδες, ή χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι για λόγους ψυχολογικούς, ή για λόγους άλλους, δεν ασκούν τα καθήκοντά τους. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια ακόμη και αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ένα ψυχολογικό πρόβλημα, που αποδεδειγμένα δεν υπηρετούν στις θέσεις τους, αρκετοί απ’ αυτούς για παράδειγμα, γνωρίζουμε πολύ καλά είναι στο χώρο της εκπαίδευσης. Άλλοι είναι στο χώρο της υπόλοιπης δημόσιας διοίκησης. Αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη. Δεν είναι δηλαδή μόνο οι επίορκοι. Είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που αντικειμενικά λόγω ιατρικών προβλημάτων δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Πάντως ξαναλέω, δεν το υποτιμώ καθόλου όλο αυτό, ίσα – ίσα το θεωρώ και ένα σημάδι της παράλυσης του δημοσίου το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να ξεκαθαρίσει όλα αυτά για τα οποία συζητάμε εδώ και πολλά – πολλά χρόνια. Δεν είναι όμως μόνο εδώ το θέμα. Εδώ η τρόικα ζητάει ένα συγκεκριμένο αριθμό αποχωρήσεων από το δημόσιο μέχρι το 2014. Υπάρχει και αυτό το ένα προς ένα που μπορεί κάπως να μαλακώνει την εικόνα. Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σας.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να κάνω ένα σχόλιο επί αυτού.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Με συγχωρείτε να ολοκληρώσω, ότι σε περίπτωση που γίνουν τυφλά, όπως αναφέρεται, αυτές οι αποχωρήσεις από το δημόσιο, αυτές οι απομακρύνσεις, η ΔΗΜΑΡ, όπως καταλαβαίνω, θέτει ακόμη και θέμα παραμονής της στην κυβέρνηση.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Οι αποχωρήσεις, επειδή είμαστε ένα κράτος δικαίου, είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι αποχωρήσεις θα γίνουν με βάση τη νομοθεσία, το σύνταγμα της χώρας, τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Άρα, αυτό δεν τίθεται καν σε συζήτηση. Το μόνο που τίθεται σε συζήτηση είναι η ταχύτατη υλοποίηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και η εκδίκαση των υποθέσεων.
Το δεύτερο. Θεωρώ ότι το ένα προς ένα που είναι μια δυνατότητα, κατ’ αρχήν να δουλέψουν νέα παιδιά, κυρίως όμως να δουλέψουν άξιοι άνθρωποι που θα προσληφθούν με διαφανείς διαδικασίες μέσα από το ΑΣΕΠ, αποτελεί πραγματικά μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να δοθεί η δυνατότητα ώστε να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Δηλαδή και ο δημόσιος τομέας να μη χάσει αριθμό υπαλλήλων, διότι ήδη βρίσκεται σε ένα αδύναμο στάδιο από πλευράς στελέχωσης. Ταυτόχρονα όμως να εμπλουτιστεί με νέους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν. Άρα, είμαι απολύτως θετικός στην υλοποίηση του ένα προς ένα, με την έννοια ότι ακριβώς επειδή δεν θα εμπλέκεται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς η συγκεκριμένη στελέχωση, μας δίνει τη δυνατότητα και νέους ανθρώπους να απασχολήσουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του δημοσίου.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Μανιάτη, το θέμα των τραπεζών το συζητήσατε; Βλέπω και μια δυσφορία από το ΠΑΣΟΚ για την τροπή που πήραν τα πράγματα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εμείς τονίσαμε ότι στηρίζουμε το σχέδιο για τη συγχώνευση Εθνικής και EUROBANK και μάλιστα πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος όλων, κυρίως όμως της εθνικής οικονομίας και της χώρας μας, να υπάρχει ένας βασικός πυλώνας δημοσίου συμφέροντος με άξονα την Εθνική Τράπεζα.
Υπάρχει προφανώς η συζήτηση από την άλλη πλευρά, το θέμα δεν μπορώ να σας πω εάν έχει οριστικά κλείσει. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχει μια συζήτηση. Η τρόικα έχει βέβαια τις δικές της απόψεις. Φαντάζομαι ότι εναπόκειται στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή και με τη Ν.Δ. και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τον αρμόδιο υπουργό, να παρθεί η οριστική και τελική απόφαση. Πάντως εμείς τονίσαμε ότι στηρίζουμε την ενοποίηση των δύο τραπεζών.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτές οι συζητήσεις να γίνουν αφού ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Μανιάτη;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έτσι. Θα προηγηθεί, αυτή είναι η άλλη άποψη, ότι θα προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας τράπεζας χωριστά μέσα από το ΤΧΣ το ελληνικό. Θα επιδιωχθεί να υπάρξουν πραγματικά επενδυτικά κεφάλαια και όχι κερδοσκοπικού χαρακτήρα κινήσεις. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε πάση θυσία, ώστε να υπάρχουν πραγματικά επενδυτικά κεφάλαια και όχι κινήσεις βιαστικές.
Νομίζω ότι έγινε απόλυτα σαφές ότι αυτή είναι η στόχευση και των δυο πλευρών και της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μιλούσα πριν με τον κ. Κοντονή από το ΣΥΡΙΖΑ, το ακούω και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να τονίζουν τον εξής κίνδυνο, ότι μπορεί να οδηγηθούμε, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σε αποελληνοποίηση, σε ανθελληνισμό των δυο τραπεζών Εθνικής και EUROBANK. Mε άλλα λόγια να αποκτήσουν ξένοι τον έλεγχο των δυο μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά τη γνώμη σας; Σε τι βαθμό διαβλέπετε εσείς ένα τέτοιο κίνδυνο;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εκτιμώ ότι το τραπεζικό τοπίο σε όλη την Ευρώπη είναι εξαιρετικά ρευστό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και στις χώρες του τριπλού Α, τις δημοσιονομικά ενάρετες και ισχυρές χώρες στο τραπεζικό σύστημα σε μια πολύ μεγάλη ασάφεια αυτό το χρονικό διάστημα. Στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα μιλώντας για την Εθνική Τράπεζα, εγώ θέλω να επαναλάβω αυτό που είπαμε και σήμερα, ότι πρέπει με κάθε τρόπο να αποκλείσουμε την πιθανότητα του να πάψει η Εθνική Τράπεζα να λειτουργεί ως ένας πυλώνας δημόσιου ενδιαφέροντος, όχι με την έννοια της παρέμβασης της εκάστοτε κυβέρνησης στο εσωτερικό, ή το καθημερινό management, αλλά με την έννοια του να υπάρχει ένας ουσιαστικός πυλώνας που θα νοιάζεται για τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα δίνει και τον τόνο στα ζητήματα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσα από τη ρευστότητα που θα ρίξει στην αγορά.
Αυτό για μας είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο το θέσαμε, το θέτουμε και πιστεύουμε ότι έχει γίνει απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλη προσέγγιση.
Αναφορικά με την EUROBANK είναι βέβαιο ότι υπάρχει η σκέψη να υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ EUROBANK και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ή άλλων μικρότερων τραπεζών προκειμένου να δημιουργηθεί και ο λεγόμενος τέταρτος πυλώνας. Θα τα δούμε αυτά, επειδή είναι σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο διαπραγματεύσεων αυτό το χρονικό διάστημα, νομίζω ότι σήμερα και αύριο που θα συνεχιστούν, είναι σκόπιμο να μην οριστικοποιούμε τις όποιες εκτιμήσεις έχουμε, διότι θεωρώ πως αυτός ο διάλογος που γίνεται μπορεί να βοηθήσει να υπάρξει προσέγγιση και από τις δυο πλευρές.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εκτιμήσεις για επισφάλειες στις καταθέσεις των ανθρώπων έχετε στο ΠΑΣΟΚ;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Απολύτως καμία επιφύλαξη. Αυτό θέλω να το τονίσω προς κάθε κατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμία απολύτως επισφάλεια στις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στο σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών είναι απόλυτα διασφαλισμένες σε όλο τους το ύψος, πολύ περισσότερο μάλιστα από καταθέσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διότι τις εγγυάται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ουσιαστικά η ευρωζώνη.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όσοι το υποστηρίζουν αυτό τι κάνουν; Κινδυνολογούν, κατά τη γνώμη σας; Γιατί υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι είναι τόσο ρευστά τα πράγματα μετά και την επιβολή του νέου τραπεζικού δόγματος σε όλη την Ευρώπη που κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θεωρώ ότι αποτελεί ένα δηλητήριο στην ελληνική τραπεζική αγορά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, διότι επαναλαμβάνω, είναι οι πιο οχυρωμένες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, δεδομένου ότι έχουν την ομπρέλα της πανευρωπαϊκής κάλυψης αφού η αναχρηματοδότηση και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, βρίσκεται σε ένα τελικό στάδιο και ήδη υπάρχει ρευστότητα η οποία έλειπε.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κλείνοντας από τις συζητήσεις που είχατε για αρκετή ώρα εκεί με την τρόικα το πρωί στην Ιπποκράτους, διαφάνηκε η διάθεση να ζητηθούν νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση; Ή να το πω αλλιώς, υπό ποιες προϋποθέσεις, αν το καταλάβατε από τις συζητήσεις που είχατε, θα μας ζητούσαν νέα μέτρα;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Τα θέματα που συζητήσαμε ήταν τέσσερα. Το πρώτο ήταν η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, θέμα το οποίο βάζουν με απόλυτη προτεραιότητα. Το επαναλαμβάνω, διότι εάν υπάρξει πρόβλημα σε συμφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα, τότε δεν θα είναι καλές οι εξελίξεις. Το δεύτερο θέμα ήταν η ενοποίηση των τραπεζών που το συζητήσαμε. Το τρίτο είχε να κάνει με τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου εκεί εμείς περιγράψαμε για άλλη μια φορά την πρόταση που έχουμε καταθέσει, διότι πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ουσιαστικά μειώνουν και τον κίνδυνο να αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες. Ουσιαστικά δηλαδή, κάνουμε καλό και στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στην εγγραφή επισφαλειών από τις ίδιες τις τράπεζες. Και το τέταρτο ζήτημα το οποίο επίσης θίξαμε και υπήρχε μια πολύ καλή προσέγγιση, ήταν το ζήτημα της πάταξης της ανεργίας μέσα από την υλοποίηση ενός πολύ μεγάλου προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, την πρόταση που έχουμε καταθέσει για 1,3 δις.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι η γνωστή πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Για τα νέα μέτρα δεν μου είπατε.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν υπήρξε καμία συζήτηση για νέα μέτρα. Έκαναν ένα σχολιασμό για το γνωστό ….. Υπήρξε συμφωνία ότι θα προχωρήσουμε έτσι όπως έχουν αποφασίσει οι τρεις αρχηγοί. Δεν συζητήθηκε κανένα άλλο μέτρο. Καμία απολύτως άλλη προσέγγιση.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Μανιάτη θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συζήτηση και την ενημέρωση που μας κάνατε. Καλό σας μεσημέρι.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να είστε καλά.