Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τροπολογία Νίκου Τσούκαλη σχετικά με το ρόλο που πρέπει να απολαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαδικασία σχεδιασμού των λιμενικών υποδομών


Μεταξύ των τροπολογιών που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Τσούκαλης, κατέθεσε πρόταση για το ρόλο που πρέπει να απολαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαδικασία σχεδιασμού των λιμενικών υποδομών.
Σύμφωνα με την πρότασή του, οι λιμενικές υποδομές σε επίπεδο σχεδιασμού δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παντελώς αυτόνομες οντότητες, ως να μην έχουν καμιά απολύτως επαφή και αλληλεπίδραση τόσο οικονομικά αλλά κυρίως λειτουργικά με τα κύρια ζωτικά τμήματα των πόλεων. 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετέχει στην διαδικασία σχεδιασμού η οποία πρέπει να πραγματοποιείται συνυπολογίζοντας τις χρήσεις και τις λειτουργίες του περιβάλλοντος χώρου.
Συγκεκριμένα, πρότεινε την προϋπόθεση γνωμοδότησης του αρμόδιου δημοτικού συμβουλίου για τις προβλέψεις της μελέτης διαχείρισης (Μaster Plan), καθώς και ότι σε περίπτωση τροποποίησης των ορίων Ζώνης Λιμένα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα και μελέτη διαχείρισης (Master Plan), η ζώνη που αποχαρακτηρίζεται από ζώνη λιμένα εντάσσεται αυτομάτως σε ειδικό καθεστώς «Αστικής Παραλιακής Ζώνης». 
Ως φορέας διοίκησης και διαχείρισης της ζώνης με σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να ορίζεται αυτομάτως ο οικείος Δήμος.