Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σε συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σχετικά με τις επαφές με την τρόικα, δηλώνει


Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα 
σε όλο το φάσμα της διαβούλευσης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Real 97,8 Fm και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.
Η συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου έχει ως εξής:

ΜΑΚΡΗ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου. Καλό μεσημέρι, τι κάνετε κύριε υπουργέ;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλό μεσημέρι κυρία Μακρή, καλό μεσημέρι και στους ακροατές μας.

ΜΑΚΡΗ: Τώρα, συζητάμε για ένα ναυάγιο, ουσιαστικά, μεταξύ Εθνικής και Eurobank, κύριε υπουργέ και θέλω να ξέρω, εσείς πού το αποδίδετε αυτό; Ήταν οι πιέσεις της τρόικας;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να τα βάλουμε στη σωστή τους διάσταση και να δούμε την ουσία των πραγμάτων; Το πρωτεύον, το επείγον για την κυβέρνηση, ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα θέλαμε να είχε γίνει χθες, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, να ολοκληρωθεί η θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος, της εθνικής μας οικονομίας κατ` επέκταση. Αυτό έγινε, επετεύχθη. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών, έτσι όπως παρουσιάστηκε και στις επιστολές που έστειλαν την Κυριακή το βράδυ, απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Συνεπώς, ήταν μια επιλογή που δεν μπορούσε να ακολουθηθεί.

ΜΑΚΡΗ: Εννοείτε ότι δεν θέλατε να καθυστερήσετε την ανακεφαλαιοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις δύο τράπεζες.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θέλαμε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται. Έχετε δει την ανακοίνωση και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μέχρι τέλος Απριλίου, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τότε θα αποφασισθεί -η επιλογή παραμένει ανοικτή για τη συγχώνευση των τραπεζών – εάν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

ΜΑΚΡΗ: Τώρα, για να καταλάβω, κύριε υπουργέ, άργησαν οι διοικήσεις να κινητοποιηθούν για να βρουν τα ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να προχωρήσει αυτή η συγχώνευση; Η τρόικα άλλαξε γραμμή; Εμείς, η κυβέρνηση, δεν έκανε ό,τι θα μπορούσε να κάνει;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσέξτε: Την παράμετρο της τρόικας, στην προκειμένη περίπτωση, δεν νομίζω ότι μπορείτε να τη θεωρήσετε σημαντική, γιατί θα σας υπενθυμίσω ότι άλλα αντίστοιχα deals, όπως τα λέμε, προσπάθειες συγχώνευσης στο παρελθόν, Alphabank – Εθνική, Alphabank –Eurobank, ναυάγησαν και δεν υπήρχε καμία τρόικα και κανένα μνημόνιο τότε. Είναι σύνθετη υπόθεση μια συγχώνευση τραπεζών. Δεν είναι, όμως, αυτό το μείζον, δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο ήταν η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, η απόλυτη εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών και αυτό έχει επιτευχθεί.

ΜΑΚΡΗ: Ήταν, γιατί εγώ θυμάμαι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, του κ. Στουρνάρα ή του κεντρικού μας τραπεζίτη και του ίδιου του Πρωθυπουργού, τον Οκτώβριο, όταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση, που έλεγαν ότι θα έχουμε έναν πολύ ισχυρό πυλώνα, μια τράπεζα που θα έχει credit line με το εξωτερικό και άρα θα μπορεί να δανείζει και στο εσωτερικό, δηλαδή είχε ανέβει πάρα πολύ ο πήχης γι` αυτή την υπερτράπεζα. Τώρα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι τότε ήταν πολύ σημαντική η συγχώνευση και τώρα που δεν έγινε, επίσης δεν τρέχει τίποτα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η συγχώνευση είναι πολύ σημαντική και μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, αν γίνει σωστά και σύμφωνα με καθορισμένους κανόνες.

ΜΑΚΡΗ: Τώρα, κύριε Κεδίκογλου, για να μην κρυβόμαστε, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ευθύνη για το ναυάγιο αυτής της συγχώνευσης;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι μια ερώτηση την οποία μπορώ να απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι να ανατρέξετε στην επιστολή που έστειλαν, στις δηλώσεις που είχαν κάνει και από εκεί και πέρα, σας επαναλαμβάνω ότι το ζητούμενο επετεύχθη. Για μας προτεραιότητα έχει η θωράκιση της οικονομίας, η διασφάλιση των καταθέσεων. Το έχουμε πετύχει. Σ` αυτό θέλω να είμαστε σαφέστατοι. Από εκεί και πέρα, οι κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα γίνονται υπό την εποπτεία του Δημοσίου, πλέον.

ΜΑΚΡΗ: Καταλαβαίνετε, πάντως, ότι υπάρχει μια εύλογη ανησυχία σε καταθέτες για το τι θα γίνει και στην Ελλάδα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, αυτή δεν πρέπει να υπάρχει.

ΜΑΚΡΗ: Γιατί το λέτε αυτό; Γιατί έχουμε δηλώσεις και του Μπαρνιέ, και του Όλι Ρεν, έχουμε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι δηλώσεις γενικές. Κυρία Μακρή, αφορούν γενικότερα την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων -είναι ένα πρώτο δείγμα των αποτελεσμάτων αυτών των θυσιών, ότι πιάνουν τόπο- η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο θωρακισμένα τραπεζικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε διασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας, έχουμε εξασφαλίσει τα 50 δισεκατομμύρια που υπερεπαρκούν και δεν έχουμε κανέναν λόγο ανησυχίας.

ΜΑΚΡΗ: Το δημοσίευμα του Spiegel σας ανησύχησε, το οποίο μιλάει για «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τώρα, τα δημοσιεύματα του Spiegel έχουν διαψευσθεί συχνά-πυκνά και δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε δημοσιεύματα.

ΜΑΚΡΗ: Και άλλοτε έχουν επιβεβαιωθεί. Εγώ λέω μήπως το είδατε, ως προάγγελο γερμανικών διαθέσεων, γιατί το Spiegel λειτουργεί έτσι, κατά καιρούς.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι. Λειτουργεί και αντίστροφα. Δεν σχολιάζουμε ποτέ δημοσιεύματα. Εμείς γνωρίζουμε πώς πηγαίνουμε. Τα προαπαιτούμενα τα έχουμε εξασφαλίσει και σας λέω με κατηγορηματικό τρόπο, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αγορά, η οικονομία είναι και θέμα ψυχολογίας, δεν πρέπει με τίποτα να υπάρχουν αυτές οι ανησυχίες. Δεν υπάρχει λόγος.

ΜΑΚΡΗ: Τώρα, έχουμε σε εξέλιξη τη διαπραγμάτευση, κύριε υπουργέ. Θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να κλείσει, έως την Παρασκευή; Δηλαδή, είναι κοντά η κυβέρνηση με την τρόικα σε αρκετά ζητήματα πια;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν μπορώ να σχολιάσω τη διαβούλευση όσο βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν θετικά βήματα, προχωράμε καλά σε όλο το φάσμα. Σε δύο μέρες θα γνωρίζετε με λεπτομέρειες.

ΜΑΚΡΗ:  Όταν λέτε σε δύο μέρες θα ξέρουμε με λεπτομέρειες, σημαίνει ότι θα έχει επέλθει και συμφωνία σε αυτό το διήμερο.  Αυτό καταλαβαίνω εγώ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Σε δύο ημέρες, μετά είναι το άτυπο Eurogroup, το οποίο να επισημάνω ότι δεν έχει αποφασιστική δυνατότητα, δηλαδή, δεν παίρνει αποφάσεις το άτυπο Eurogroup, αλλά καλό είναι εκεί να παρουσιαστούμε, όπως είπε και ο  υπουργός Οικονομικών, με κλειστά τα ζητήματα που έχουν απομείνει.

ΜΑΚΡΗ:  Μάλιστα.  Τώρα, με τον κ. Μανιτάκη, τι ακριβώς συμβαίνει;  Γιατί η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω τουλάχιστον, είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πλέον έγιναν με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, απ’ ευθείας, την Κυριακή, ενδιάμεσα τις κάνει ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος έχει και νέο ραντεβού με την τρόικα.  Ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει δει καθόλου την τρόικα σε αυτή την επίσκεψη.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Μα, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος σημειωτέον έχει μία από τις πιο δύσκολες αποστολές σε αυτή την κυβέρνηση, γιατί η μεταρρύθμιση του Δημοσίου –και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς- είναι ένα γιγάντιο έργο και δεν αφορά μόνο έναν υπουργό, καταβάλλει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έχει δώσει όλο του τον εαυτό.  Κατήρτισε το πρόγραμμα και θα ήθελα να σημειώσω ότι το προαπαιτούμενο που είναι η αξιολόγηση των φορέων -δεν είναι η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων- έχει ήδη επιτευχθεί.  Λοιπόν, δεν είναι ώρα για εύκολες κριτικές.  Θέλω να σας πω για άλλη μια φορά και στον δικό σας σταθμό, ότι ο κ. Μανιτάκης κάνει τη δουλειά του με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και με την υποστήριξη όλης της κυβέρνησης, γιατί δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου η διοικητική  μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

ΜΑΚΡΗ:  Όχι, έχει όμως την πολιτική ευθύνη ο κ. Μανιτάκης για τη μεταρρύθμιση.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Θα φέρουμε τα αποτελέσματα που πρέπει.

ΜΑΚΡΗ: Όπως έχει και ο Πρωθυπουργός την πολιτική ευθύνη για τον κ. Μανιτάκη.  Δεν λειτουργεί μόνος του ο υπουργός.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Είναι μία ομαδική προσπάθεια και θα φέρουμε το σωστό αποτέλεσμα.

ΜΑΚΡΗ:  Τώρα, για να καταλάβουμε, κύριε Υπουργέ, γιατί είναι σημαντικό αυτό, εκτός από τους επίορκους, το οποίο φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να διαφωνεί, ότι πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο, το υπόλοιπο πρόγραμμα της κινητικότητας θα οδηγήσει τελικά σε απολύσεις του χρόνου ή δεν θα απολυθεί κανείς;  Γιατί ακούμε δύο αντιφατικές απόψεις.  Από το υπουργείο Οικονομικών η μία, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η άλλη.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Θα  μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες.  Απλώς να σας πω ότι εκτός από τους επίορκους υπάρχουν και οι «κοπανατζήδες», υπάρχουν και οι ανεπαρκείς, από πλευράς απαραίτητων πιστοποιητικών.  Μόλις προχθές αποκαλύφθηκε περίπτωση ανθρώπου που είχε 6 χρόνια να πατήσει στην υπηρεσία του και πληρωνόταν.

ΜΑΚΡΗ: Εννοείτε ότι μόνο αυτοί θα φύγουν;  Αυτό εννοείτε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Όχι, υπάρχει ένα πρόγραμμα κινητικότητας, το οποίο θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού στο Δημόσιο. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις –και αυτό θέλω να επισημάνω-   που αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητες υπηρεσίες, οπότε έχουμε μία διακοπή, μία υποχρεωτική διακοπή για παράδειγμα, αυτό εννοεί στις περιπτώσεις των επίορκων. Τότε θα υπάρχει άμεση αντικατάσταση με νέους, μέσω ΑΣΕΠ, με αξιοκρατία και με διαφάνεια, οπότε θα έχουμε και μία ποιοτική αναβάθμιση στις ευαίσθητες υπηρεσίες, γιατί για κάποιο λόγο, στις λεγόμενες ευαίσθητες υπηρεσίες, δηλαδή, εφορίες, δασαρχεία, πολεοδομίες…

ΜΑΚΡΗ:  Αυτό είναι κατανοητό.  Εγώ δεν σας ρωτώ αυτό.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι εκεί υπάρχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας. Όμως, εκεί, δεν πρέπει με τίποτα να υπάρξουν ελλείψεις.

ΜΑΚΡΗ:  Μάλιστα.  Εγώ, λοιπόν, δεν σας ρωτώ γι’ αυτό.  Εγώ σας ρωτώ: Εάν τελικά κάποιοι από τους 20.000 που θα μπουν σε κινητικότητα στο τέλος θα δουν την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο και με ποιο κριτήριο θα γίνει αυτή η αξιολόγηση ή δεν θα φύγει κανείς.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Θα πρέπει να περιμένετε να δείτε το πρόγραμμα στο σύνολό του.  Ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί το δυναμικό του Δημοσίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΜΑΚΡΗ:  Και ένα τελευταίο ερώτημα:  Εκτός από αυτά τα οποία συζητάμε, δηλαδή, το χαράτσι το οποίο θα μειωθεί περίπου κατά ένα 15% ή 48 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα, που σύμφωνα με πληροφορίες καταλήγει η κυβέρνηση με την τρόικα, για το ΦΠΑ στην εστίαση υπάρχει οποιοδήποτε νεότερο;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Κυρία Μακρή, θα περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση.  Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα σε όλο το φάσμα της διαβούλευσης.

ΜΑΚΡΗ:  Δηλαδή, είστε αισιόδοξος ότι μπορεί τώρα να το πάρουμε αυτό.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Αφήστε να δούμε.  Σας λέω ότι πάνε καλά τα πράγματα.  Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα σε όλο το φάσμα της διαβούλευσης.

ΜΑΚΡΗ:  Λοιπόν, περιμένουμε και θα τα συζητήσουμε μετά, μόλις δούμε τα αποτελέσματα.  Ευχαριστώ πολύ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Στη διάθεσή σας.