Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Νίκη Φούντα, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, τονίζουν την αναγκαιότητα αναβάθμισης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Οι βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:
«Το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο κρέατος αλόγου, αποκάλυψε την πολυπλοκότητα και τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθεί η πρώτη ύλη κρέατος μέχρι την τελική της επεξεργασία καθώς και τις ανεπάρκειες του συστήματος ελέγχου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μόνο το 2011-2012 εισήχθηκαν στην Ελλάδα, 74 τόνοι αλογίσιου κρέατος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρώντας στο σκάνδαλο, υιοθέτησε στις 19 Φεβρουαρίου, Σύσταση προς τα κράτη μέλη για την εφαρμογή συντονισμένου προγράμματος με σκοπό να διαγνωστεί η συχνότητα δόλιων πρακτικών στην εμπορία ορισμένων τροφίμων.
Τα κράτη μέλη κλήθηκαν να εφαρμόσουν ένα συντονισμένο σχέδιο ελέγχου διάρκειας ενός μήνα, (με δυνατότητα παράτασης δύο μηνών) προκειμένου να διαγνωστεί η συχνότητα δόλιων πρακτικών στην εμπορία ορισμένων τροφίμων. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ελέγχων «σε επίπεδο λιανικής, σε τρόφιμα προοριζόμενα για τον τελικό καταναλωτή ή για μονάδες ομαδικής εστίασης τα οποία διατίθενται στην αγορά και/ή φέρουν επισήμανση ως τρόφιμα που περιέχουν βοδινό κρέας. Οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούσαν επίσης να επεκταθούν και σε άλλες εγκαταστάσεις (π.χ. ψυκτικές αποθήκες).»
Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και ότι ο ΕΦΕΤ λειτουργεί με προσωπικό 270 ατόμων μόνο σε εννέα από τις δεκατρείς περιφέρειες, ενώ οι απαιτήσεις για ελέγχους είναι ιδιαίτερα αυξημένες προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις κοινοτικές της υποχρεώσεις, αλλά και για να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα διατροφικής ασφάλειας, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεται να λάβει μέτρα αναβάθμισης του ΕΦΕΤ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες ελέγχων που αφορούν τόσο στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων όσο και στην προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από δόλιες πρακτικές;».
Οι βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:
«Το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο κρέατος αλόγου, αποκάλυψε την πολυπλοκότητα και τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθεί η πρώτη ύλη κρέατος μέχρι την τελική της επεξεργασία καθώς και τις ανεπάρκειες του συστήματος ελέγχου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μόνο το 2011-2012 εισήχθηκαν στην Ελλάδα, 74 τόνοι αλογίσιου κρέατος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρώντας στο σκάνδαλο, υιοθέτησε στις 19 Φεβρουαρίου, Σύσταση προς τα κράτη μέλη για την εφαρμογή συντονισμένου προγράμματος με σκοπό να διαγνωστεί η συχνότητα δόλιων πρακτικών στην εμπορία ορισμένων τροφίμων.
Τα κράτη μέλη κλήθηκαν να εφαρμόσουν ένα συντονισμένο σχέδιο ελέγχου διάρκειας ενός μήνα, (με δυνατότητα παράτασης δύο μηνών) προκειμένου να διαγνωστεί η συχνότητα δόλιων πρακτικών στην εμπορία ορισμένων τροφίμων. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ελέγχων «σε επίπεδο λιανικής, σε τρόφιμα προοριζόμενα για τον τελικό καταναλωτή ή για μονάδες ομαδικής εστίασης τα οποία διατίθενται στην αγορά και/ή φέρουν επισήμανση ως τρόφιμα που περιέχουν βοδινό κρέας. Οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούσαν επίσης να επεκταθούν και σε άλλες εγκαταστάσεις (π.χ. ψυκτικές αποθήκες).»
Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και ότι ο ΕΦΕΤ λειτουργεί με προσωπικό 270 ατόμων μόνο σε εννέα από τις δεκατρείς περιφέρειες, ενώ οι απαιτήσεις για ελέγχους είναι ιδιαίτερα αυξημένες προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις κοινοτικές της υποχρεώσεις, αλλά και για να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα διατροφικής ασφάλειας, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεται να λάβει μέτρα αναβάθμισης του ΕΦΕΤ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες ελέγχων που αφορούν τόσο στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων όσο και στην προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από δόλιες πρακτικές;».