Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, παραχώρησε σήμερα την εξής συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Real 97,8 Fm και στο δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο:

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλημέρα σας.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα, κύριε Κοτρώτσο σε εσάς και στους ακροατές σας.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, είχαμε χθες το βράδυ τη σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα, αύριο έχουμε τη διάσκεψη των αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Τι θα γίνει τελικά με το «χαράτσι», με το τέλος ακινήτων; Δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Κουβέλης στη Real News, αλλά και όλα τα στελέχη της, δηλώνουν αποφασισμένοι μέχρι τέλους να μην συμφωνήσουν, να μη συναινέσουν σε κάτι τέτοιο.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα σας υπενθυμίσω αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, στην πρόσφατη Σύνοδο, ότι το λεγόμενο «χαράτσι», ο φόρος ακινήτων, θα είναι αισθητά χαμηλότερος. Τώρα, σε ό,τι αφορά τον τρόπο είσπραξης, εάν δεν είμαστε έτοιμοι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο τρόπο είσπραξης. Αλλά, νομίζω ότι θα συμφωνήσετε πως το μείζον είναι το ποσόν, όχι ο τρόπος. Από εκεί και πέρα, ο κίνδυνος ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι πολύ μεγάλος για να τον παραβλέψουμε.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εννοείτε, δηλαδή, ότι εάν δεν εφαρμοστεί με τον τρόπο αυτό, θα χρειαστεί να πάμε σε νέα μέτρα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, θα έχουμε ένα ζήτημα το οποίο θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν συζητάμε για νέα μέτρα. Όμως, σας υπενθυμίζω ότι και ο κ. Προβόπουλος…

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αυτό θα σας έλεγα, το είπε ο κ. Προβόπουλος, χθες το βράδυ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είπε ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει. Είναι δύο ζητήματα που πρέπει να «τρέξουμε», να φτιάξουμε έναν αξιόπιστο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και το άλλο, που είναι πολύ σημαντικό: Δεν είναι δυνατόν  να υπάρχει σαφής πολιτική εντολή, Πρωθυπουργική εντολή, να πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου, χθες, να έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα και να μην έχουν πληρωθεί ακόμη οι δικαιούχοι.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ναι, αλλά κάποιος ευθύνεται γι` αυτό. Υπάρχουν πολιτικοί προϊστάμενοι. Δεν είναι, φαντάζομαι, κύριε Κεδίκογλου, μόνο ο τάδε ή ο δείνα προϊστάμενος της εφορίας.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχουν αρκετές γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες στο ελληνικό Δημόσιο που θα πρέπει να τις σπάσουμε. Και σε ό,τι αφορά τον πολιτικό προϊστάμενο, να σας πω ένα προσωπικό μου παράδειγμα: Πριν από δυόμισι μήνες, είχα πει στην ΕΡΤ, τους είχα υπενθυμίσει, απλώς, ότι οι επίορκοι, όσοι δηλαδή έχουν παραπεμφθεί για κακουργήματα, τίθενται αυτοδικαίως σε αργία. Αυτό θέλω να το διευκρινίσω: Δεν πρέπει να τελεσιδικήσει. Με βάση το νόμο 4093, εάν ένας δημόσιος υπάλληλος αντιμετωπίζει κατηγορία για κακούργημα, δηλαδή, για κλοπή, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, απάτη, δωροδοκία, για τέτοια αδικήματα μιλάμε, για τα οποία έχει απαγγείλει κατηγορία ο εισαγγελέας, τότε τίθενται αυτοδικαίως σε αργία.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και παύουν να πληρώνονται;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και παύουν να πληρώνονται, φυσικά. Πριν από δυόμισι μήνες είχα επισημάνει στη διοίκηση της ΕΡΤ, αυτό το ζήτημα. Όταν πριν από 15-20 μέρες ξαναήρθε το ζήτημα στην επικαιρότητα, ρώτησα στην ΕΡΤ, να μάθω τι έχει γίνει, διότι περίμενα, απλώς, να μου πουν ότι έφυγαν τότε. Σας πληροφορώ ότι ακόμη δεν είχαν συγκαλέσει το υπηρεσιακό συμβούλιο. Έπρεπε, δηλαδή, ο πολιτικός προϊστάμενος να φθάσει μέχρι τον τελευταίο τροχό της αμάξης, για να βεβαιωθεί ότι εφαρμόζεται, τι; Το δεδομένο, αυτό που θα έπρεπε να είναι δεδομένο.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως, μιας και το αναφέρετε, και ο κ. Ρακιντζής, αλλά και τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλούν για 1.000 περίπου τέτοιες περιπτώσεις επιόρκων. Ενώ εσείς θέλετε διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο, 25.000 όλο το χρόνο.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσέξτε: Θέλουμε 25.000 σε κινητικότητα. Από εκεί και πέρα, για τον αριθμό των επιόρκων, δεν ξέρω αν υπάρχει σαφής εικόνα, γιατί τα στοιχεία, για παράδειγμα, που έχω εγώ μπροστά μου, λένε ότι έχουν ήδη αποσταλεί στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πάνω από 1.900 περιπτώσεις υπαλλήλων…

 ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ακόμη και έτσι να είναι, υπάρχει μεγάλη απόκλιση, πάντως.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχει απόκλιση μεγάλη, αλλά αν συνυπολογίσετε και αυτούς που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, αυτούς που δεν έχουν καταθέσει τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, πιστεύω ότι φθάνουμε στον αριθμό.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι εκεί μπορεί να αδικηθεί πολύς κόσμος, που αυτό που εσείς λέτε «απαιτούμενα προσόντα» ή όχι, δεν αφορά τον υπάλληλο, αφορά αυτόν που τον επέλεξε, πρώτον.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εάν έδωσε πλαστά πιστοποιητικά, δεν έχει ευθύνη ο υπάλληλος;

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Προφανώς, δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις των πλαστών πιστοποιητικών. Αλλά, χθες το βράδυ άκουσα, παραδείγματος χάριν, από το Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, ως μη όφειλε, έκανε την παρέμβαση αυτή, αλλά εν πάση περιπτώσει, να λέει ότι πρέπει να διωχθούν και αυτοί που είναι αδιάφοροι, που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αυτό δεν είναι μια διαδικασία αξιολόγησης, πριν φθάσει κανείς στην απόλυση ή στη διαθεσιμότητα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση και φαντάζομαι ότι συμφωνείτε σε αυτό: Πρέπει επιτέλους να αξιολογηθούν όλοι σε αυτή τη χώρα.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Απολύτως.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από εκεί και πέρα, ναι, συμφωνώ μαζί σας ότι πρέπει πρώτα να γίνεται η αξιολόγηση. Αλλά, θα πρέπει να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες. Να μην περιμένουμε δέκα χρόνια για την αξιολόγηση.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ας επιστρέψουμε, τώρα, στο «χαράτσι». Εάν η ΔΗΜΑΡ, κύριε Εκπρόσωπε, συνεχίσει να επιμένει, ακόμη και αν παρουσιαστεί ένα σχέδιο για ηπιότερο τέλος, φέτος, και μέσα από την ίδια διαδικασία, τι θα γίνει; Υπάρχει πιθανότητα να φθάσει στη Βουλή, ως πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή θα επιμείνετε σε μια νομοθετική ρύθμιση;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ας μην προτρέξουμε. Γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζω ποτέ τους κυβερνητικούς εταίρους. Θέλω, όμως, να σας επισημάνω ότι ο Πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί έχουν επιδείξει υψηλότατο συναίσθημα ευθύνης σε αυτή τη δύσκολη αποστολή που έχουμε αναλάβει όλοι μαζί.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Διαδικαστικά, πάντως, θα πάει με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, το θέμα αυτό;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εξ όσων γνωρίζω, πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, είτε νομοθετική ρύθμιση, είτε πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μια από τις δύο διαδικασίες, δεν είναι; Ή κάνω λάθος;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μια από τις δύο διαδικασίες.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Θα ήθελα για να τελειώσουμε, ένα σχόλιό σας για το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank. Φαίνεται ότι δημιουργούνται κάποια προσκόμματα, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία προχωρά.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η διαδικασία προχωρά. Γνωρίζετε τις δηλώσεις του κ. Τουρκολιά. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα από πλευράς των πιστωτών, σε σχέση με το μέγεθος και τη δεσπόζουσα θέση που θα έχει ο νέος όμιλος. Πιστεύουμε ότι στα ερωτήματα αυτά, έχουμε πειστικές απαντήσεις και θα προχωρήσουν όλα κανονικά.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία, για να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση: Τίθεται συνεχώς, τις τελευταίες μέρες, ένα θέμα, και από εσάς, προς το ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το ποια είναι τέλος πάντων η γραμμή του, σε σχέση με το ευρώ ή την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Ακούγονται διάφορες φωνές. Θέλω ένα σχόλιο επ` αυτού, όπως και θέλω να μου πείτε, εάν αυτό που λέει ο κ. Σκουρλέτης και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, εάν για σας, για την κυβέρνηση, για τη ΝΔ, το ευρώ είναι φετίχ. Δηλαδή, ευρώ πάση θυσία.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, η Ελλάδα είναι φετίχ. Και κάνουμε αυτό που πρέπει για την πατρίδα μας, το καλύτερο που μπορούμε και αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας, σε αυτή τη δύσκολη φάση.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τώρα, αφήνετε ένα «παραθυράκι», ότι αν κάτω από κάποιες συνθήκες, η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα, θα ήταν καλύτερο για την πατρίδα, δεν θα λέγατε «όχι».

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτή τη στιγμή, όποιος έλεγε κάτι τέτοιο, είναι εναντίον της πατρίδας και εναντίον των ασθενέστερων. Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, συγνώμη, αλλά θυμίζει το πολιτικό αντίστοιχο της «βιβλικής Βαβέλ», με ποιον να πρωτομιλήσεις; Με τον κ. Λαφαζάνη που λέει για εθνικοποίηση τραπεζών και να συζητάμε για να φύγουμε από το ευρώ και να καταγγέλλει τρομοκρατία για το θέμα; Τον κ. Τόλιο, ο οποίος επίσης να λέει ότι υπάρχει μια φοβία και επιτέλους, ας απαλλαγούμε από τις φοβίες, να επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα; Ή να ακούσουμε τον κ. Μηλιό, ο οποίος προειδοποιεί ότι η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, θα σήμαινε πολλαπλάσια δεινά για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους;

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας εκφράζει όμως, πρωτίστως τη γραμμή.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο κ. Τσίπρας είναι ένα εκκρεμές, που ανάλογα με το αν είναι εντός ή εκτός Ελλάδας, αλλάζει τοποθετήσεις. Και να καταλήξω με τον κ. Σταθάκη, ο οποίος υπενθύμισε ότι η έξοδος από το ευρώ, θα σήμαινε νέα και σκληρότερα μνημόνια. Υπάρχουν μνημόνια και εκτός ευρώ. Υπάρχει η περίπτωση της Ρουμανίας, υπάρχει η περίπτωση της Ουγγαρίας. Λοιπόν, μέσα σε όλο αυτό το συνονθύλευμα, σε ποιον να απαντήσεις; Και ποια σοβαρότητα μπορεί να έχει μια τέτοια παράταξη; Εμείς κοιτάζουμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε ότι είναι η μόνη ρεαλιστική αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης, για να βγει η κοινωνία μας από αυτή την κρίση, χωρίς άλλες απώλειες.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως, επιμένω και το σημειώνω ότι λέτε ότι αυτό που είναι φετίχ, που προέχει, είναι το καλό της πατρίδας, άρα δεν είναι το νόμισμα φετίχ. Φετίχ μπορεί να είναι σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κοιτάζει το εθνικό συμφέρον. Αυτή τη στιγμή είμαστε κατηγορηματικοί και το λένε όλοι, το λένε ακόμη και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει θέμα. Εκτός ευρωζώνης θα ήταν πολύ-πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Και θα  ήταν πολύ πιο δύσκολα, κυρίως για τους ασθενέστερους.

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κύριε Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε, σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία. Καλημέρα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά, γειά σας.