Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωϊνό ΑΝΤ1», στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.
Η συνέντευξη του συμπατριώτη μας υπουργού έχει ως εξής:
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα, καλημέρα και στους τηλεθεατές μας.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπως διαπιστώνετε, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία γίνονται με μια τέτοια βιασύνη και χωρίς ενημέρωση του πληθυσμού, όπου διαμορφώνουν ένα κλίμα που θέλουμε δεν θέλουμε, κάνει ακόμη πιο μίζερη την κατάσταση. Ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι για να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση και στο τέλος πάνε να πάρουν τη σύνταξή τους και δεν την παίρνουν γιατί λέει ότι δεν έχουν ΑΦΜ, που δεν είχαν διασταυρώσει ή δεν είχαν βάλει το σωστό ΑΜΚΑ. Εφόσον λοιπόν λέτε ότι ζούμε την εποχή που τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά, ένα απλό πράγμα: Εάν η Γενική Γραμματεία, εάν το ΙΚΑ είχε τη δυνατότητα της σύνδεσης με τις τράπεζες, θα ήξερε τον ΑΦΜ όλων των συνταξιούχων, γιατί δεν θα μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες τη σύνταξή τους, εάν δεν είχαν ΑΦΜ. Είναι απλό, είναι πολύ απλό, δηλαδή είμαστε η χώρα που η μια υπηρεσία ξέρει ένα στοιχείο για τον πολίτη και υποχρεώνει τον πολίτη να πάει να βρει το στοιχείο και να το πάει στην άλλη και όχι μεταξύ τους να συνδεθούν. Γιατί αυτό το πράγμα; Γιατί ταλαιπωρείται ο κόσμος;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το γεγονός είναι ότι αυτές οι δυσλειτουργίες διορθώνονται, αντιμετωπίζονται άμεσα. Από εκεί και πέρα, ξέρετε ένα εντυπωσιακό στοιχείο που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί οι οποίοι από πλευράς λογισμικού, από πλευράς κομπιούτερ, έχουν ακόμη, για παράδειγμα, τα συστήματα LOTUS, προ 10ετίας-15ετίας. Είναι πολύ δύσκολο να είναι συμβατά μεταξύ τους τα συστήματα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε όμως, δεν φταίει ο συνταξιούχος…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως, δεν είπαμε ότι φταίει ο συνταξιούχος. Σας λέμε ότι όλα αυτά αντιμετωπίζονται. Δυστυχώς υπάρχουν χρόνιες δυσλειτουργίες…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μας πείτε ότι το Δημόσιο που δεν μπορεί να στείλει, δεν μπορείς να μπεις μέσα ηλεκτρονικά να πάρεις βεβαίωση, δεν έχει τον εξοπλισμό και τον έχει ο ΟΓΑ; Γιατί αυτό προκύπτει από τα στοιχεία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι μεταξύ τους για να είναι συμβατά τα συστήματα…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη μεταξύ τους σύνδεση…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, διαπιστώνονται δυσλειτουργίες. Πρέπει να είναι συμβατά. Αυτά γίνονται σιγά-σιγά. Δυστυχώς έχουν υπάρξει τέτοια φαινόμενα, αλλά αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, τις ημέρες αυτές είδαμε τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις για την οικονομία της χώρας, τρεις διαφορετικές εκθέσεις. Μάλλον η μια ήταν εκτίμηση, οι άλλες δύο ήταν εκθέσεις. Η δημόσια εκτίμηση του υπουργού του κ. Στουρνάρα ο οποίος ήταν αισιόδοξος, υπεραισιόδοξος θα έλεγα σε σχέση με τους υπόλοιπους, την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος όπου ερχόταν να είναι σε κόντρα με τα όσα έλεγε ο κ. Στουρνάρας και σε ό,τι αφορά την ύφεση και την ανεργία και η έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία ερχόταν σε κόντρα με την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και με τον κ. Προβόπουλο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και με πολλά στοιχεία της Comission.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Τελικά οι Έλληνες πολίτες έχουν πηγή ενημέρωσης ή κάποιους τέτοιους επίσημους φορείς ή τις συζητήσεις που γίνονται στο επίσημο κράτος. Ποιον να πιστέψουμε λοιπόν; Όταν μάλιστα ο κ. Προβόπουλος λέει ότι το ασφαλιστικό καταρρέει και ότι θα πρέπει να στραφούν οι σημερινοί πολίτες, οι σημερινοί εργαζόμενοι στην ιδιωτική ασφάλιση. Διαφορετικά όταν θα βγείτε στη σύνταξη δεν θα μπορείτε να ζήσετε, θα πεθάνετε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να τα δούμε ένα-ένα. Πρώτα απ` όλα, όταν μπαίνουμε σε μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις για την οικονομία, είναι αν θέλετε φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις στην οικονομία δεν είναι πάντα με αριθμητική πρόοδο. Καμιά φορά είναι και με γεωμετρική πρόοδο. Το είδαμε από την αρνητική του πλευρά αυτό το φαινόμενο, όταν είδαμε πόσο γρήγορα επιδεινώθηκε η κρίση στην Ελλάδα. Αντίστοιχα μπορούμε να εκτιμάμε ότι πηγαίνοντας σωστά, μπορεί η ανάκαμψη από κάποιο σημείο και έπειτα να μην κινείται με αριθμητική πρόοδο, αλλά να πετύχουμε μια γεωμετρική πρόοδο, δηλαδή πολλαπλασιαστικά θετικά φαινόμενα. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πολύ μεγάλο. Έχουμε ένα ζήτημα εγγενές, έχουμε τη γήρανση του πληθυσμού, έχουμε την αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους. Είναι μια αμείλικτη αναλογία. Όταν μπήκα στην αγορά εργασίας πριν από 25 χρόνια η αναλογία ήταν τρεις εργαζόμενοι για έναν συνταξιούχο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, γιατί δεν ήταν πάνω από 10% η ανεργία. Τώρα η ανεργία είναι κοντά στο 30%.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι και ηλικιακό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ηλικιακό, αλλά ήταν τα λεφτά των ταμείων που έπαιξαν στο χρηματιστήριο για τη διαμόρφωση την περίοδο της «φούσκας», τότε που έβγαιναν οι υπουργοί και έλεγαν «παίξτε στα χρηματιστήρια»…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στη δική σας εκπομπή, αν δεν κάνω λάθος, είχαμε συζητήσει προ καιρού για το καναδέζικο Fund που έχει τα ταμεία συντάξεων και πώς επενδύει πολύ έξυπνα σε διάφορες περιπτώσεις στην Ευρώπη.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΙΚΑ του Καναδά λέτε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, το ΙΚΑ του Καναδά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό που αγόρασε το «Ελ. Βενιζέλος».
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βλέπετε ότι κάνει επενδυτικές κινήσεις. Είναι συνήθης πρακτική…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με ποιους όμως, με ποια διοίκηση; Τον αποτυχημένο βουλευτή;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από εκεί και πέρα, το πού επιλέγεις, το πώς δρομολογείς…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τον αποτυχημένο υποψήφιο βουλευτή; Γιατί εδώ, ξέρετε κύριε υπουργέ, βάζαμε σε οργανισμούς και ταμεία τους αποτυχημένους βουλευτές. Αυτούς οι οποίοι δεν είχαν εκλεγεί βουλευτές ή τους βάζαμε νομάρχες τότε που δεν εκλέγονταν, διορίζονταν ή τους βάζαμε προέδρους οργανισμών ή τους βάζαμε στα ταμεία. Ή γενικούς γραμματείς στα υπουργεία. Δεν το κατάλαβα δηλαδή γιατί ο αποτυχημένος βουλευτής θα πρέπει να γίνει γενικός.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όσο μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί εναντίον της συλλήβδην τοποθέτησης πολιτευτών, άλλο τόσο νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται σε κάποιον να τοποθετηθεί κάπου, επειδή έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν έχει τα ανάλογα προσόντα μαζί σας, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είχε ούτε ένα ένσημο και δεν ήξερε, δηλαδή τον έβαζαν υπουργό Γεωργίας και έλεγε ότι το βαμβάκι είναι βιομηχανικό προϊόν. Αφήστε με τώρα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι αυτά τα φαινόμενα όσο πάνε και εκλείπουν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε τώρα στα άλλα θέματα της επικαιρότητας. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο ξέρετε είναι θέμα κυβερνητικό, η κυβερνητική συνοχή νομίζω ότι είναι μέσα στις αρμοδιότητες του κυβερνητικού εκπροσώπου να μας μιλήσει για μια κυβέρνηση η οποία αυτή τη στιγμή είναι χωρισμένη…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να έχω μια διαφορετική προσέγγιση. Πιστεύω ότι και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν στην ανάγκη καταπολέμησης του ναζισμού, της ξενοφοβίας, των βιαιοτήτων, των βίαιων επεισοδίων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό συμφωνούν. Διαφωνούν ως προς το απαιτούμενο εργαλείο. Η Ν.Δ. θεωρεί και έκανε πράξη αυτή την άποψή της χθες ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, με συγκεκριμένες προσθήκες και βελτιώσεις με μια επικαιροποίηση είναι επαρκέστατο. Από πλευράς ΔΗΜ.ΑΡ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχει μια άλλη προσέγγιση. Πιστεύω ότι η συζήτηση στη Βουλή θα βοηθήσει να φανεί…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κύριος Ρουπακιώτης όμως λέει ότι την εντολή για να κάνει αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο την πήρε από τον Πρωθυπουργό. Δεν το έφερε από μόνος του.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εξ όσων γνωρίζω η μόνη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ήταν στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο του Ολοκαυτώματος. Σε εκείνη τη συγκινητική εκδήλωση που έγινε στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης είχε δεσμευτεί ότι πολύ σύντομα, μέσα στο νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας θα υπάρχει και η ρητή αναφορά στο Ολοκαύτωμα. Αυτό είναι το μόνο που γνωρίζω.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, σε σχέση με το «χαράτσι» και το πώς θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα μετά την απόφαση να υπάρξει μια οριζόντια μείωση στο «χαράτσι» 15%, δημιουργήθηκε ένα κενό 800 εκατομμυρίων. Πού θα το βρούμε, πού θα το βρούμε, πάμε να φορολογήσουμε τα αγροτεμάχια, που δεν είναι ακριβώς αγροτεμάχια. Είναι και αγροτεμάχια όπου τώρα γίνεται συζήτηση αν θα πρέπει να εξαιρεθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Βέβαια εδώ έχει γίνει πολύ κουβέντα και έχω ακούσει και εγώ από διάφορα Μέσα, διάφορες απόψεις. Λέμε για παράδειγμα γιατί να εξαιρεθούν οι αγρότες και οι αγρότες απαντούν « πέστε μου ένα επάγγελμα όπου φορολογείται το μέσο με το οποίο βγάζω εισόδημα, η τσάπα ή το μυστρί του οικοδόμου…»
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς. Στην περίπτωση του αγρότη δεν είναι ακίνητη περιουσία.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά εγώ έχω μια άλλη ένσταση: Εάν εγώ έχω 50 στρέμματα και τα νοικιάζω για να τα καλλιεργεί ο κ. Κουρουμπλής, ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Σιωμόπουλος, ποιος θα φορολογηθεί;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω ότι η ειδοποιός διαφορά πρέπει να είναι αν καλλιεργείται ή δεν καλλιεργείται ένα χωράφι. Και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το βλέπω και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Εύβοια όπου έχουν εύφορους, ευφορότατους κάμπους οι οποίοι όμως δυστυχώς δεν καλλιεργούνται, ούτε οι μισοί δεν καλλιεργούνται… Έχετε δει, η συρρίκνωση της παραγωγικής μας βάσης, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν καλλιεργούνται άραγε; Μήπως δεν καλλιεργούνται γιατί δεν υπάρχουν αρδευτικά έργα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι. Υπάρχει, για παράδειγμα, ο κατακερματισμός του αγροτικού κλήρου, το γεγονός δηλαδή ότι ο μέσος κλήρος στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μικρός και δεν επιτρέπει…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αναδασμός. Σωστό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει όμως και ένα άλλο κύριε υπουργέ. Είναι περιοχές οι οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα να αρδευτούν και είναι καθηλωμένες, είναι περιοχές οι οποίες δεν έχουν αποχαρακτηριστεί ακόμη. Έλεγαν, κάποτε εδώ ήταν δάσος και το δάσος έχει φύγει και είναι 500 χλμ πιο πάνω. Να σας πω κάτι άλλο; Οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Τι θα γίνει με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς; Θα πληρώσει ο άλλος φόρο χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς; Ή τι θα γίνει με τις περιοχές εκτός σχεδίου που δεν έχει γίνει πράξη εφαρμογής. Η μισή Ελλάδα -τα ξέρετε γιατί είσαστε από περιφέρεια- η μισή Ελλάδα είναι εκτός σχεδίου λόγω του ότι έχουν γίνει ενστάσεις…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο αρμόδιος υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης, εξ όσων γνωρίζω, ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση σε ό,τι αφορά ειδικά τα δασικά ζητήματα, γιατί στις περιπτώσεις που αναφέρατε, να σας προσθέσω και εγώ μια όπου πάνω στον αιγιαλό το Δασαρχείο έχει χαρακτηρίσει αναδασωτέα την περιοχή.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό όμως ξέρετε πόσο θα το φορολογήσει ο κ. Θεοχάρης; Θα το φορολογήσει για οικόπεδο πάνω στον αιγιαλό το οποίο δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί και να του έχει έσοδο, γιατί είναι καθηλωμένο από το υπουργείο ως δασική περιοχή. Εδώ είναι το αλαλούμ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για παραγωγική μονάδα, για ένα λατομείο το οποίο θέλει να φτιάξει μια προβλήτα για να μπορεί να μετακινεί το εμπόρευμά του, να μπορούν να δένουν πλοία και η απαγόρευση λέει ότι είναι αναδασωτέα η περιοχή.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκαθαρίστε μας και αυτό γιατί χθες από το υπουργείο Οικονομικών είχαμε κάποιες διφορούμενες απόψεις: Θα εξαιρεθούν όλοι οι κατ` επάγγελμα αγρότες από τη φορολογία, από το νέο «χαράτσι» ή υπάρχει περίπτωση κάποιες κατηγορίες, αυτό που έλεγε ο Γιώργος Παπαδάκης, αν έχει κάποιος πολύ μεγάλη έκταση, γιατί είχε ακουστεί ένα όριο 20 στρεμμάτων.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν είναι τόσο μεγάλη η έκταση, δεν φορολογείται αλλιώς ο αγρότης; Δεν φορολογείται με βάση…;
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: …Από το εισόδημά του. Συγνώμη και ο απλός πολίτης έχει φορολογηθεί για το εισόδημά του, αλλά ξαναφορολογείται και για το ακίνητό του. Μην το βάζουμε αυτό ξεχωριστά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όπως αναφέρατε πολύ σωστά το αγρόκτημα του αγρότη είναι το εργαλείο της δουλειάς του. Οπότε δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, άρα λοιπόν μας λέτε ότι οι κατ` επάγγελμα αγρότες εξαιρούνται της φορολογίας. Όλοι οι υπόλοιποι είτε έχουν εισόδημα από το ακίνητό τους είτε δεν έχουν, θα φορολογηθούν.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα βρεθεί πάντως η κατάλληλη διακύμανση.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ υπάρχει ένα θέμα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως, είναι πολλά τα παράπονα των πολιτών για τη νοοτροπία και την αντίληψη του φορολογικού συστήματος το οποίο βάζει κάτω και «χτυπάει σαν χταπόδι» τον μισθωτό και τον συνταξιούχο που πια δεν μπορεί να του πάρει τίποτα παραπάνω, δεν μπορεί να κρύψει τίποτα αυτός ο άνθρωπος, όπου του βάζουν διάφορα πράγματα να κάνει που μερικές φορές αγγίζουν και τα όρια της ανοησίας. Δηλαδή, εάν έχει ένα σπίτι που δεν έχει μετρητή, του είπαν ότι ξέρετε κάτι, επειδή το σύστημα πρέπει οπωσδήποτε να του βάλεις έναν αριθμό, βάλε 9 εννιάρια. Ή του λένε, πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώσεις το τετραγωνάκι ποιος είναι ο εργοδότης σου και έρχεται ο άλλος 30 χρόνια συνταξιούχος και λέει «δεν έχω» και το σύστημα δεν του το βγάζει. Λέει, πρέπει να πεις ότι ο εργοδότης σου είναι το ΙΚΑ και λέει «εγώ δεν το βάζω, γιατί ο εργοδότης μου δεν είναι το ΙΚΑ, ανοησία, σε ανοησίες δεν απαντάω». Και έχει δίκιο ο πολίτης. Όπως είναι και άλλα πράγματα που δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Πώς φορολογείται και πώς παίρνει χρήματα, δηλαδή το ΕΚΑΣ που του κόπηκε, με βάση το τεκμαρτό ή το πραγματικό εισόδημα; Γιατί μέχρι τώρα έπαιρνε ΕΚΑΣ με το πραγματικό εισόδημα, δηλαδή με αυτό που μπορεί να ζήσει. Τι να το κάνει όταν δούλευε που είχε ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο;
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ή είχε κληρονομήσει το αυτοκίνητο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα το είχε ρε παιδί μου όταν δούλευε. Τώρα του λένε, με βάση το τεκμαρτό εισόδημα δεν δικαιούσαι, παρά το γεγονός ότι παίρνεις χαμηλή σύνταξη και του κόβει τη σύνταξη. Ξέρετε πόσοι είναι αυτοί; Είναι αυτά που είδατε στα ρεπορτάζ στις ειδήσεις.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι έχει βγει μια σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει βγει γι’ αυτούς που δεν είχαν ΙΚΑ, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Δεν έχει βγει για το θέμα του τεκμαρτού.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί να σας πω, είχα απέναντί μου τον κύριο Κουτρουμάνη όταν ήταν υπουργός Εργασίας και το παλεύαμε και του λέγαμε, ΕΚΑΣ -που πόσες χιλιάδες παίρνουνε ΕΚΑΣ;
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γύρω στους 230.000.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτοί οι άνθρωποι θα το πάρουν με βάση το πραγματικό ή το τεκμαρτό και τι μας είχε απαντήσει;
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για το πραγματικό και τώρα αποδεικνύεται ότι τελικά είναι το τεκμαρτό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα γίνεται αυτό.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έχουν πάρει υπόψη τα εισοδήματα που υπολογίζονται στο 2012 αλλά είναι εισοδήματα του 2011.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να επικοινωνήσω με το υπουργείο για να το αποσαφηνίσω, γιατί δεν είμαι σε θέση εγώ να απαντήσω.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σωστό είναι αλλά σας το λέμε και είναι λογικό να μην το γνωρίζετε, αλλά είναι εικόνες από τα δελτία ειδήσεων και από τις εκπομπές, χθες από το ΙΚΑ που γινόταν ταραχή.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μηνύματα που έχουμε πάρει είναι καταιγιστικά. Λένε, μας έχουν μειωθεί οι συντάξεις 200, 150, 100 ευρώ. Δεν ξέρει ο κόσμος και φοβάται ότι είναι μια μείωση και η σύνταξή του δεν θα ξαναγυρίσει στα προηγούμενα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πάντως, έχετε δει τις τελευταίες ημέρες ότι προσπαθούμε η αντίδρασή μας να είναι άμεση σε κάθε δυσλειτουργία. Αλλάζουν πολλά. Είναι φυσικό να υπάρχουν δυσλειτουργίες. Προσπαθούμε να τις διορθώνουμε το συντομότερο δυνατό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.