Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Δηλώσεις Δημήτρη Κουτσούμπα στη ΝΕΤ


Σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, 
τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Χρυσή Αυγή, την οπλοφορία των βουλευτών, τη δράση και τα οικονομικά του ΚΚΕ, κλπ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ, δήλωσε τα εξής για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Κίνα και τις συμφωνίες Αθήνας-Πεκίνου:
«Μιλάμε για μονοπωλιακούς ομίλους, θέσεις εργασίας θα φτιαχτούν και τεχνολογική ανάπτυξη θα υπάρξει, αλλά το πρόβλημα της ανεργίας δεν θα λυθεί.
Η αύξηση της παραγωγικότητας και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός μειώνει τις θέσεις εργασίας αν δεν συνδυαστούν με μείωση του χρόνου εργασίας και επειδή μιλάμε για μονοπωλιακούς ομίλους, θα έχουμε εντατικοποίηση της εργασίας με στόχο την κερδοφορία».
Ειδικά για την Cosco υποστήριξε ότι «μπορεί να έδωσε '1.500' θέσεις εργασίας, αλλά οδήγησε στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες άλλους» και επανέλαβε τη θέση του κόμματος για λαϊκή εξουσία με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, τονίζοντας πως «αν σήμερα πας να ‘διορθώσεις' αυτό το κράτος, δεν κάνεις τίποτα».

Σχολιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που παίρνει τα πιο κακά χούγια του ΠΑΣΟΚ και στο πώς πολιτεύεται και στο πώς θέλει να χειραγωγήσει το κίνημα. Βάζει εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση», ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των συνιστωσών, επισήμανε πως πρόκειται για εσωτερικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση, «είτε ενοποιηθεί είτε έχει τάσεις και συνιστώσες η ουσία θα είναι η ίδια, από την άποψη της πολιτικής».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι η πολιτική του ΚΚΕ είναι η πιο ενωτική μέσα στην κοινωνία, καθώς το κόμμα δεν διαχωρίζει τους εργαζόμενους και τους πολίτες σε δεξιούς και αριστερούς ή σε αυτούς που τάσσονται υπέρ και κατά του μνημονίου.
Επίσης, κάλεσε τους εργαζομένους σε λαϊκή συμμαχία, για την οποία διευκρίνισε ότι θα είναι πολιτικοποιημένη και θα έχει πρόταση εξουσίας.
Σχετικά με το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ τόνισε ότι η ισχυροποίησή του εξαρτάται από την ισχυροποίηση της πρότασης εναλλακτικής διεξόδου που προβάλλει το κόμμα, «της μόνης ρεαλιστικής» όπως είπε, προσθέτοντας ότι «αλλιώς πας σε διαχείριση της ίδιας πολιτικής που μας έφερε ως εδώ». Σχετικά με την στρατηγική του κόμματος, τόνισε ότι αυτή αποφασίστηκε από το 19ο Συνέδριο, ενώ είχε προηγηθεί μια ολόκληρη προσυνεδριακή διαδικασία στην οποία διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις που ενσωματώθηκαν στις τελικές επεξεργασίες.

Αναφερόμενος στην απεργία των εκπαιδευτικών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε πως η πρόταση του ΠΑΜΕ δεν προωθούσε την κοινωνική συναίνεση, αλλά την προοπτική του αγώνα. «Δεν είχαμε αντίρρηση σε ανεβασμένες μορφές πάλης» είπε, σημειώνοντας ωστόσο «δεν πας χωρίς συμμαχίες και χωρίς να έχεις ανοίξει από την αρχή της χρονιάς το ζήτημα της εκπαίδευσης συνολικά».

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της οπλοφορίας βουλευτών εντός του Κοινοβουλίου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να οπλοφορεί κανείς μέσα στη Βουλή. Δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει και κάποιος έλεγχος. Θα έπρεπε από μόνος του κάποιος να μην οπλοφορεί μέσα στη Βουλή», σημείωσε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συζήτηση που έχει ανοίξει δεν είναι αθώα και είπε ότι ενσωματώνεται μια απόφαση της Ε.Ε. με την οποία το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο, καθώς «βάζουν τους θύτες μαζί με τα θύματα».

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, έκανε λόγο για ένα επικίνδυνο, ναζιστικό μόρφωμα, το οποίο είπε πως «είναι παιδί - τσιράκια του συστήματος». Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, τη Χρυσή Αυγή θα πρέπει να την αντιμετωπίσει το λαϊκό, εργατικό κίνημα. «Να ανοίξουν τα ζητήματα με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους», σημείωσε. Στην ερώτηση «αν απειλεί η Χρυσή Αυγή την δημοκρατία» πρόσθεσε ότι «δεν απειλεί το καπιταλιστικό σύστημα». Σημείωσε, επίσης, ότι «επειδή υπάρχουν και ποινικές πράξεις πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον υπάρχοντα νόμο, μπορεί να χρειαστεί και κάτι επιπλέον, αλλά αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο».

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση για τα οικονομικά του κόμματός του είπε πως το ΚΚΕ καταθέτει ισολογισμούς και ελέγχεται τακτικότατα. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να δοθούν λίστες μελών και φίλων που ενισχύουν το κόμμα από το υστέρημά τους.