Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ομιλία του Νικόλαου Σαλαβράκου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου


Σχετικά με την Τραπεζική Ένωση 
και τον Ενιαίο Εποπτικό μηχανισμό

Ο ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ, Νικόλαος Σαλαβράκος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, για την Τραπεζική Ένωση και τον Ενιαίο Εποπτικό μηχανισμό, είπε τα ακόλουθα:
«Στα περισσότερα κράτη μέλη της Ένωσης το τραπεζικό σύστημα εμφανίζει παθογένειες. Σε πολλές τράπεζες επιβάλλεται η ανακεφαλαιοποίηση προς αποφυγή πτωχεύσεων και απώλειας των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών.
Σε ευρεία έκταση, οι απώλειες των τραπεζών και οι επισφαλείς απαιτήσεις τους, δεν οφείλονται στα αμιγή, κλασσικά τραπεζικά προϊόντα αλλά στο γεγονός ότι οι τράπεζες εξετέθησαν σε “τοξικά προϊόντα” τα οποία είναι δημιουργήματα ανεξέλεγκτης χρηματοοικονομικής φαντασίας. Οι τράπεζες όμως δεν είναι καζίνο, διαχειρίζονται σχεδόν αποκλειστικά την λαϊκή αποταμίευση και πρέπει να κάνουν συνετή διαχείριση.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να εγγυηθούμε τις καταθέσεις. Φοβάμαι ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν στήριξη και η νέα θεωρία ότι τους κινδύνους που δημιουργούν τα “golden boys” πρέπει να τους πληρώνουν οι πολίτες καταθέτες, δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Σας καλώ λοιπόν κ. Επίτροπε να συνεργαστείτε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών για την δημιουργία αυστηρότερου νομικού πλαισίου προσδιορισμού των τραπεζικών εργασιών.
Τα “περίεργα” τραπεζικά προϊόντα πρέπει να αποκλειστούν. Δεν είναι θέμα μόνο εποπτείας αλλά και νομικού πλαισίου».