Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στοχεύοντας στην ενοποίηση


Η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνεδριάζει, στην Αθήνα, στον Πολυχώρο Cine Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος 13), έχοντας στο τραπέζι των συζητήσεων τον κανονισμό των προσυνεδριακών διαδικασιών, τις θέσεις για τον προσυνεδριακό διάλογο και το σχέδιο καταστατικού, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να γίνει ενιαίο κόμμα.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ, Αλέξη Τσίπρα, προτείνει την ενοποίηση προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συνοχή, αλλά και να καταργηθούν οι συνιστώσες (κόμματα) μέσα στο νέο ενιαίο κόμμα. Με σεβασμό στις διαφωνίες και την ύπαρξη τάσεων, χωρίς πια διπλές εντάξεις και συνιστώσες (εξ ου και η πρόταση για ένα ψηφοδέλτιο).
Όπως υποστηρίζεται από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με το νέο καταστατικό που προτείνει θα υπάρξει ενδυνάμωση του ρόλου της βάσης.
Το πλατύ κόμμα μελών με βασικό πυρήνα την οργάνωση σε επίπεδο καλλικρατικού Δήμου είναι το νέο στοιχείο που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μια οργάνωση που έχει διαρκώς ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία, που κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ανοιχτές συνελεύσεις (και με τη συμμετοχή "υποστηρικτών", χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου), που αναδεικνύει τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία προσανατολίζεται να προτείνει εκλογικό μέτρο 1/10 στην ανάδειξη των αντιπροσώπων στο συνέδριο.
Ο συντονιστής της γραμματείας Δημήτρης Βίτσας αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα έως τη διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου στα μέσα Ιουλίου.
Διαφορετική είναι η προσέγγιση της "Αριστερής Πλατφόρμας" και κάποιων συνιστωσών, καθώς θεωρεί απαραίτητη τη διατήρηση των συνιστωσών και τα χωριστά ψηφοδέλτια.
Παράλληλα, αναμένεται να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για το ευρώ, για το ζήτημα του χρέους και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα υποστηρίξει ότι το κυβερνητικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί από τη συνεργασία κομμάτων της Αριστεράς και μόνον, έστω με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων πέραν αυτής, τα οποία όμως δεν είχαν ανάμειξη στην έως τώρα κυβερνητική διαχείριση.
Οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ άνοιξαν με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.