Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας, Συμεών Κεδίκογλου


Σχετικά με δυσκολίες που αντιμετωπίζουν 
δήμοι της Εύβοιας στην εφαρμογή 
του Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων 

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου, κατέθεσε ερώτηση σχετικά με δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δήμοι στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων με αφορμή προβλήματα σε παιδικούς σταθμούς, όπως στη σύναψη συμβάσεων προμήθειας αγαθών για τη σίτιση των παιδιών.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην ερώτησή του, ζητά να ξεπεραστούν άμεσα οι τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζει το σύστημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ:   Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Θέμα: Εφαρμογή του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4013/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του ν. 4038/2012, οι δήμοι υποχρεούνται από 2 Μαΐου να καταχωρούν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, τα στοιχεία που αφορούν στη σύναψη των συμβάσεων ανάθεσης υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών και εκτέλεσης έργων.
Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο εξορθολογισμού και ελέγχου των δημοσίων δαπανών, προσπάθεια την οποία όλοι οφείλουμε να στηρίζουμε. Ωστόσο, στην εφαρμογή του μέτρου αντιμετωπίζονται δυσκολίες. Δέχομαι μηνύματα από δήμους της Εύβοιας ότι το σύστημα δεν λειτουργεί και δεν είναι δυνατή η χρήση του και κατ’ επέκταση η έναρξη διαδικασίας για την προμήθεια αγαθών.
Επειδή, όπως γνωρίζετε, δεν εκτελείται οποιαδήποτε σχετική δαπάνη, αν δεν έχει προηγηθεί η καταχώριση των προβλεπόμενων πράξεων και στοιχείων στο σύστημα του Ηλεκτρονικού Μητρώου και δεν υπάρχει αριθμός διαδικτυακής ανάρτησης και η καταχώριση αιτημάτων δημοσίων συμβάσεων στο μητρώο, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους δήμους είναι μεγάλο, καθώς δεν μπορούν να υλοποιήσουν διαδικασίες που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία και τις κοινωνικές δομές τους.
Ένας δημοτικός παιδικός σταθμός για παράδειγμα δεν μπορεί να προχωρήσει στην προμήθεια των τροφίμων, ενώ οι γονείς επιβαρύνονται με τροφεία. Κατά συνέπεια, δεν προμηθεύεται τα αγαθά που έχει ανάγκη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία θα ήταν παράνομη, και δεν καλύπτει την υποχρέωσή του για σίτιση των παιδιών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε άμεσα, ώστε να επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα;