Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ο Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην WebTv του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει


‹‹…Νομίζω ότι ξέρουμε πια τα σημάδια του δρόμου 
που οδηγούν στην έξοδο από την κρίση…››

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, παραχώρησε συνέντευξη στην WebTv του ΑΠΕ-ΜΠΕ και τους δημοσιογράφους Μιχάλη Ψύλλο και Μιχάλη Μιχαήλ.
Η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη έχει ως εξής:

ΕΡ: Κύριε πρόεδρε είστε ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης; Με δεδομένο ότι εμφανίζονται διάφορα ακανθώδη ζητήματα, όπως τώρα με το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο;

ΑΠ: Αυτό που καταγράφει αυτή η κυβέρνηση ως σημαντικό γεγονός είναι ότι αποφύγαμε ως χώρα τη χρεοκοπία, παραμείναμε στη ζώνη του ευρώ. Βεβαίως είναι πάρα πολλά εκείνα τα οποία πρέπει να γίνουν. Νομίζω ότι ξέρουμε πια τα σημάδια του δρόμου που οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Για σκεφτείτε έναν χρόνο πριν τέτοιες ημέρες περίπου, η χώρα ήταν ουσιαστικά σε μια περιδίνηση. Εκείνη τη στιγμή, εκείνη την περίοδο ακριβέστερα ήταν σχεδόν βέβαιο για πολλούς ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από την ευρωζώνη με ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα για τη γενικότερη κατάσταση της Ελλάδας. Επαναλαμβάνω, είναι πολλά εκείνα τα οποία πρέπει να γίνουν, γι’ αυτό και δεν έχω εφησυχασμούς.

ΕΡ: Κύριε πρόεδρε ωστόσο δέχεστε μια κριτική από λίγα στελέχη του χώρου σας που αποχώρησαν, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από μερίδα του Τύπου κυρίως της Αριστεράς, με την οποία τίθεται το ερώτημα, πως θεωρείται αριστερό κόμμα η Δημοκρατική Αριστερά όταν μετέχει σε μια κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει μια σκληρή οικονομική πολιτική που έχει επιπτώσεις στην κοινωνία με συνέπεια την ύφεση. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;

ΑΠ: Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης και της υπεύθυνης πολιτικής δράσης και επαναλαμβάνω, εάν αυτή η Αριστερά, η δημοκρατική Αριστερά δεν στήριζε την κυβέρνηση, την παρούσα κυβέρνηση, δεν θα υπήρχε κυβέρνηση. Δεν θα προσέρχονταν ούτε το ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει κυβέρνηση με τη ΝΔ. Θα έλεγα ότι το κρίσιμο μέγεθος εκείνη την περίοδο για τον σχηματισμό και ύπαρξη κυβέρνησης ήταν η ΔΗΜΑΡ. Θα μας ήταν πάρα πολύ εύκολο, θα ήταν εξαιρετικά βολικό για την ΔΗΜΑΡ, 6,3% της εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός το εκλογικό σώμα, να μετακινηθούμε στα έδρανα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, να έχουμε τη βολή και την ευρυχωρία της αντιπολίτευσης αλλά δεν θα υπήρχε τότε ούτε η πολιτική σταθερότητα, ούτε η προοπτική εξόδου από την κρίση, η οποία ήταν παρούσα και εξακολουθεί να είναι παρούσα σε μικρότερο βαθμό. Αυτή είναι η υπεύθυνη Αριστερά.

ΕΡ: Δέχεστε και μια άλλη κριτική ότι αν και στηρίξατε ως υπεύθυνη Αριστερά την κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας, το αριστερό στίγμα αυτής της κυβέρνησης δεν έχει φανεί, Στην ουσία βάζετε πλάτη -όπως λένε- στη ΝΔ η οποία εφαρμόζει την πολιτική της.

ΑΠ: Όχι δεν είναι έτσι. Γιατί το μείζον είναι να κινηθούμε μακριά από τη χρεοκοπία –αναμφισβήτητα αυτή η οικονομική πολιτική και με ότι έχει σχέση με την αντανάκλασή της στην κοινωνία έχει περιορισμούς εκ των πραγμάτων έχει περιορισμούς- αλλά από εκεί και πέρα η Δημοκρατική Αριστερά νομίζω ότι αφήνει το αποτύπωμά της -όπου είναι δυνατόν να υπάρξει αυτό το αποτύπωμα- όχι για την αριστερή εκδοχή των πραγμάτων, αλλά για να υπάρξουν κάποια μέτρα που είναι δυνατόν να ανακουφίζουν αυτή την ταλαιπωρημένη και πονεμένη ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η Αριστερά. Και να σας πω και κάτι άλλο: Οι συνεργατικές κυβερνήσεις είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η συνεργατική κυβέρνηση που υπάρχει σήμερα για τα ελληνικά πράγματα δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση συνεργασίας του 1989, τότε ήταν άλλα τα δεδομένα. Κάθε φορά πρέπει να αναζητείται ο κοινός πολιτικός τόπος μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι έχουμε την ίδια πολιτική με τη ΝΔ ή και με το ΠΑΣΟΚ. Πολύ δε περισσότερο δεν είπαμε ότι έχουμε την ίδια ιδεολογία. Εμείς δεν ψηφίσαμε κανένα μνημόνιο..

ΕΡ: Ακριβώς αυτό ήθελα να σας επισημάνω. Δεν ψηφίσατε κανένα μνημόνιο, αλλά τελικά δίνουν λύση τα μνημόνια; Μήπως η συνταγή έχει αποτύχει;

ΑΠ: Ξέρετε, το παράδειγμα της Κύπρου είναι πολύ σημαντικό και εξαιρετικά διδακτικό και για όλους εκείνους, που στο πλαίσιο ενός εκκρεμούς έχουν επιλέξει να μετακινούνται από την μονομερή καταγγελία στην αναστολή και ούτω κάθε εξής. Είναι ο δρόμος που έπρεπε να ακολουθηθεί. Βεβαίως στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης που είναι παρούσα και συνεχώς γίνεται, μια δύσκολη διαπραγμάτευση, επιχειρείται και η αποδέσμευση από εξαιρετικά σκληρά μέτρα, τα οποία θέλουν οι εταίροι μας να επιβάλουν. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, είναι επίπονη και πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο έτσι ώστε και να ανταποκριθούμε δημοσιονομικά και να έχουμε ταυτόχρονα και τις ρυθμίσεις εκείνες που είναι δυνατόν –όσο είναι δυνατόν- να ανακουφίζουν την κοινωνία. Βέβαια έχουμε την μεγάλη πληγή της τεράστιας ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανδρών και των νέων γυναικών. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Έχω όμως την εντύπωση ότι περί τα τέλη του 2013 θα υπάρξει ένας άλλος δρόμος και είναι δυνατόν η Ελλάδα να επιστρέψει εν μέρει μέσα στο 2014 στις αγορές.

ΕΡ: Κύριε πρόεδρε η χώρα μας αναγκάστηκε να αποπληρώσει ένα «ακούρευτο» ομόλογο ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταβάλλοντας χρήματα από τις δανειακές δόσεις που λαμβάνουμε. Είναι «βοήθεια» αυτή από την Ευρώπη. Όταν μάλιστα λαμβάνονται μέτρα που πληρώνει η κοινωνία. Δεν είναι άδικο αυτό;

ΑΠ: Σε ποια πρόσθετα μέτρα αναφέρεστε;

ΕΡ: Η διατήρηση και το 2013 του ειδικού τέλους για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, για παράδειγμα..

ΑΠ: Για το θέμα του ειδικού τέλους των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών η ΔΗΜΑΡ είχε ζητήσει να μην ισχύσει για το 2013 αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Αυτό που κατέστη δυνατό μετά από δύσκολη διαπραγμάτευση ήταν να μειωθεί κατά 15% και δεύτερον να εγκριθεί από τη Βουλή η γνωστή τροπολογία της Δημοκρατικής Αριστεράς για την εξαίρεση εκείνων των οικογενειών που δεν έχουν έστω και έναν ενήλικα να εργάζεται. Και δυστυχώς αυτές οι οικογένειες φτάνουν τις 400.000. Για το 2014 δεν θα υπάρχει ειδικό τέλος, πρόκειται για συγκεκριμένη συμφωνία που έχει γίνει. Θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων μέσα από ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαδρομή της επεξεργασίας του, πιστεύω ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή. Εκείνο που επιδιώκεται είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να πληρώνουν περισσότεροι, να πληρώνουν και εκείνοι που δεν πληρώνουν, παρά το γεγονός ότι έχουν εισοδήματα. Αυτή είναι η φιλοσοφία του νέου φορολογικού συστήματος, που θέλουμε να φέρουμε στη Βουλή.

ΕΡ: Κύριε πρόεδρε πέρυσι ο κόσμος πάγωσε τον χειμώνα λόγω του υψηλού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Για εσάς είναι κόκκινη γραμμή να μειωθεί τον επόμενο χειμώνα ο φόρος αυτός;

ΑΠ: Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν απέδωσε και δεν απέδωσε σε ποσοστό 70% και πλέον. Ευτυχώς δεν είχαμε πολύ σκληρό χειμώνα. Γι’ αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί όλο το μέτρο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Υπάρχουν προβλήματα με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα που πρέπει αν αντιμετωπιστεί σε όλα τα επίπεδα χωρίς καμία εξαίρεση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο δομήθηκε ο ειδικός αυτός φόρος έφτιαξε ένα μέτρο που όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά ταλαιπώρησε και αρκετά νοικοκυριά.

ΕΡ: Να έρθω όμως και στον ΦΠΑ στην εστίαση. Ακούγεται ότι από 1η Ιουλίου θα μειωθεί..

ΑΠ: Έχει μπει στη συζήτηση με τους εταίρους και πιστεύω ότι θα ισχύσει και μέσα στο καλοκαίρι για να μπορέσει να ενταχτεί στην τουριστική περίοδο. Μάλιστα πρόσφατα, όταν ήμουν στις Βρυξέλλες σε όλες μου τις συζητήσεις –και με τον κ. Μπαρόζο-έθεσα το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση. Πιστεύω ότι θα γίνει η μείωση και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό.

ΕΡ: Σε αυτή την περίοδο που διανύουμε υπάρχουν έντονα σημάδια λαϊκισμού στον πολιτικό λόγο και αυτό μεταφράζεται σε μια άνοδο της Χρυσής Αυγής που εκμεταλλεύεται με ακραίο και λαϊκίστικο τρόπο τη δυσκολία που περνά η χώρα. Πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;

ΑΠ: Ουδέποτε ωραιοποίησα την κατάσταση και το λέω από τη θέση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει και μετέχει στην κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός έχω τη βεβαιότητα ότι γνωρίζει τις δυσκολίες και εισπράττει το λαϊκίστικο λόγο, που δημαγωγεί πάνω στις πληγές της κοινωνίας. Πιστεύω όμως ότι ο Ελληνικός λαός έχει απόλυτη συνείδηση του τι συμβαίνει και ξέρει ότι δεν υπάρχει άλλο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο από αυτό το οποίο προωθείται και εφαρμόζεται. Είναι ακριβές όμως ότι κάποιοι επενδύουν στις πληγές αυτές της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, είναι μόνο ένας: η πολιτική που μπορεί να διορθώνει, να ανακουφίζει και να ορθώνει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας μέχρις ότου βγούμε στην άκρη του τούνελ.

ΕΡ: Τι θα γίνει με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη; Ακούστηκε ότι η ΝΔ θέλει να μεταφερθεί η συζήτηση του για τον Αύγουστο. Πιστεύετε ότι τώρα πρέπει να προχωρήσει το νομοσχέδιο αυτό;

ΑΠ: Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει το ρατσιστικό λόγο τον μισαλλόδοξο, τη ρατσιστική βία και πράξη, είναι και υποχρέωση της χώρας μας να βρει την παρουσία του στο θεσμικό πολιτικό μας σύστημα. Αλλά πέρα από αυτό, η Δημοκρατία πέρα από την ανοχή έχει και κανόνες. Και αυτοί οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. Μπορεί βέβαια μόνο με τους θεσμούς να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αγανάκτησης του κόσμου; Θα σας πω ότι αυτό δεν φτάνει από μόνο του. Το αντιρατσιστικό νομοθέτημα πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει και καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα.

ΕΡ: Προβλέψατε πρόσφατα ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μάλλον τον Ιούλιο μετά το συνέδριο της Ν.Δ. Η ΔΗΜΑΡ θα εκπροσωπηθεί με πολιτικά στελέχη; Και τι θα γίνει με τους δύο υπουργούς που σήμερα στηρίζετε στην κυβέρνηση.

ΑΠ: Εμείς στηρίζουμε απόλυτα τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που υποδείξαμε και τους περιβάλλουμε με απόλυτη πολιτική εμπιστοσύνη. Και το κάνουμε αυτό όχι γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τη δική μας πρόταση για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά και γιατί το έργο που παράγουν είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποφασίσει σε σχέση με τον επικείμενο ανασχηματισμό να διαφοροποιήσουμε τη θέση μας.

ΕΡ: Λέγεται ότι για να εξισορροπήσει το σύστημα χρειάζεται και ένας αντίρροπος κεντροαριστερός πόλος. Η ΔΗΜΑΡ με την κίνηση της να μπει στην κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να είναι ο καταλύτης αυτής της προσπάθειας. Θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία και προς ποια κατεύθυνση;

ΑΠ: Εμείς έχουμε τις συναντήσεις μας με διάφορες κινήσεις, με διάφορες προσωπικότητες, αλλά και με τον κόσμο ο οποίος συνεχίζει να επιλέγει το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Στην επιλογή μας έχει πρωτεύουσα θέση το να συγκροτήσουμε και να διευρύνουμε το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Έχω την πολιτική εκτίμηση ότι αυτός ο χώρος είναι τεράστιος στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να καταγράψει προς όφελος των Ελλήνων πολιτών την δική το πολιτική παρουσία.

ΕΡ: Βλέπω ότι αποκλείετε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Για ποιο λόγο;

ΑΠ: Η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει ούτε με κομματικές συμπτύξεις, ούτε με κομματικές συναντήσεις πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει ως αποτέλεσμα συναντήσεων κορυφής. Αυτή η προσπάθεια για τη συγκρότηση αυτού του χώρου πρέπει να έχει έντονα και αποκλειστικά τα στοιχεία της κοινωνίας.

ΕΡ: Να δούμε κύριε πρόεδρε τις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ; Μέχρι πριν από τρία χρόνια, ήσασταν ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα βλέπουμε μία έντονη αντιπαλότητα ανάμεσα στη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικά σίγουρα όχι αλλά ψυχικά φαίνεται να είστε πιο κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, παρά στον Αλέξη Τσίπρα.

ΑΠ: Κοιτάξτε στην πολιτική δεν έχουν πολύ μεγάλη σχέση, πολύ μεγάλη σημασία το τι μπορεί κάποιος ψυχικά να αισθάνεται. Εγώ θα ευχόμουν να ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα στο Συνασπισμό, να μην ήταν η σημερινή του εξέλιξη, να είχε μείνει στο χώρο που εμείς είχαμε υποδείξει, να είχε παραμείνει στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Και πρέπει να σας πω ότι όταν πριν από τρία χρόνια αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την ΔΗΜΑΡ δεν το κάναμε επειδή θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο κόμμα. Το κάναμε γιατί πιστεύαμε ότι ήταν αναγκαιότητα. Ήταν μία υποχρέωση μας απέναντι στις ιδέες και την πολιτική της ανανεωτικής αριστεράς που θεωρώ ότι είχε πολύ μεγάλη σημασία για την ελληνική κοινωνία. Εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τους χαρακτηρισμούς ούτε τον επιθετικό λόγο. Οι διαφωνίες μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικές. Και θέλουμε σε αυτό το πολιτικό επίπεδο να κρατάμε τις αντιπαραθέσεις. Από την άλλη μεριά εκτοξεύονται χαρακτηρισμοί που πολλές φορές έχουν έντονο το απαξιωτικό στοιχείο. Αλλά εμείς δεν θα παρακολουθήσουμε αυτή τη συμπεριφορά.

ΕΡ: Αν πάμε σε εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, θα πείτε όχι σε μία συνεργασία;

ΑΠ: Οι συνεργασίες προϋποθέτουν μερικά πράγματα κι ένα από αυτά είναι η σαφήνεια του προγράμματος, η σαφήνεια του σχεδίου. Γενικά και αόριστα δεν μπορεί να μιλά κανείς για συνεργασίες, αν δεν υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος και μάλιστα προγραμματικός. Πολύ περισσότερο σε μία περίοδο που είναι δύσκολη και η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Κοιτάξτε που βρίσκεται η χώρα. Ξεπέρασε μεν την χρεοκοπία, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Υπάρχει δρόμος ακόμα που πρέπει να διανυθεί και για να διανυθεί με επιτυχία προς όφελος του ελληνικού λαού πρέπει να εξασφαλίζει σαφήνεια προγράμματος πολιτικής προοπτικής και πολιτικού σχεδιασμού.

ΕΡ: Άρα δεν μπορούμε να πούμε ποτέ μη λες ποτέ; Υπάρχει το ενδεχόμενο στο πλαίσιο μίας πολιτικής σωτηρίας της χώρας, μίας προοδευτικής δημοκρατικής συνεργασίας ανάμεσα στις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις;

ΑΠ: Με τα σημερινά δεδομένα και με την ασάφεια του εναλλακτικού σχεδίου που δεν το καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να μιλάμε για συνεργασία. Θα μιλούσαμε για συνεργασία γενικά και αόριστα από την ώρα που απουσιάζει αυτό το κρίσιμο μέγεθος που λέγεται η παρούσα κατάσταση της χώρας και η εξέλιξή της;

ΕΡ: Πως αποτιμάτε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα; Μπορούμε να ελπίζουμε σε σοβαρές επενδυτικές προοπτικές;

ΑΠ: Αυτό το ταξίδι έπρεπε να γίνει και είναι δυνατόν να έχει και καρπούς. Εγώ κινούμαι μακριά από πανηγυρισμούς και από επικοινωνιακές λογικές αλλά επαναλαμβάνω, η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει επενδύσεις και οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια το ταξίδι στην Κίνα έπρεπε να γίνει και πρέπει να γίνουν και άλλα ταξίδια για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

ΕΡ: Η Ευρώπη δείχνει να κυριαρχείται από μία αντίληψη σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με μεγάλες κοινωνικές συνέπειες. Πως βλέπετε να εξελίσσεται αυτό το πείραμα της Ευρώπης;

ΑΠ: Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Αν δεν εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας, αν δεν χαλαρώσει όλο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αν δεν κινηθεί η Ευρώπη προς την πολιτική ενοποίηση της με ενιαία φορολογική πολιτική και δεν εξασφαλίσει σε πολλαπλά επίπεδα ενοποιητικά στοιχεία, η ήπειρος θα δοκιμαστεί. Τότε είναι δυνατόν να αναπτυχθεί και ο λεγόμενος ευρωπαϊκός φυγοκεντρισμός. Η ύφεση απειλεί και χτυπά την πόρτα του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι αυτό γίνεται πλέον συνείδηση σε πολύ περισσότερους στην Ευρώπη από ότι πριν. Ο χρόνος μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2014 που θα γίνουν οι Ευρωεκλογές είναι μικρός και πυκνός και πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν. Και κυρίως πρέπει να αντισταθεί ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης αναφορικά με την επιλογή της Γερμανίας να συντηρήσει το μοντέλο της λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν δεν χαλαρώσει για παράδειγμα ο δημοσιονομικός κορσές που έχει επιβληθεί σε πολλές χώρες τότε θα έχουμε αποτελέσματα τα οποία δεν θα υπηρετούν την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων των χωρών και βεβαίως των κοινωνιών τους.

ΕΡ: Κύριε πρόεδρε θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη που παραχωρήσατε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το οποίο το τελευταίο διάστημα δέχεται βολές από φήμες για συρρίκνωση του.

ΑΠ: Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πρέπει να σας πω με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια και βεβαιότητα ότι διαδραματίζει σπουδαίο και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών και όχι μόνο των Ελλήνων. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ όχι μόνο πρέπει να υπάρχει, αλλά πρέπει να υπάρχει διαρκώς ενισχυόμενο και διαρκώς αναβαθμισμένο.