Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Χαλκίδα


«Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συνέβαινε 
αν η χώρα χρεοκοπούσε»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως είχε προγραμματιστεί άρχισε χθες το γύρο των περιοδειών του σε όλη τη χώρα από τη Χαλκίδα, καθώς η Εύβοια αποτελεί τον τόπο καταγωγής του.
Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί απαραίτητη την πραγματοποίηση των περιοδειών του, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των περιφερειακών οργάνων του Κινήματος.

Στη Χαλκίδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε με τους παραγωγικούς φορείς της Εύβοιας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η χώρα θα κάνει τη μεγάλη στροφή, θα πάει καλύτερα». Κι αυτό, όπως ανέφερε, γιατί «η Ευρώπη είναι αναγκασμένη, από ένα σημείο και μετά, να αντιδράσει πολιτικά», καθώς «βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη απειλή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με δημοσιονομικά ή χρηματοοικονομικά εργαλεία, αλλά χρειάζονται και άλλου τύπου αλλαγές».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που θα επικρατούσε στη χώρα σε περίπτωση χρεοκοπίας.
«Δεν θέλω να σκεφθώ τι θα συνέβαινε αν η χώρα χρεοκοπούσε ή αν η χώρα έφευγε από το ευρώ. Τώρα μπορεί να μιλάμε για την απώλεια του 30% και τη διάσωση του 70%, αλλά αν είχαμε φθάσει στη χρεοκοπία θα μιλούσαμε για απώλειες του 80% και διάσωση του 20%», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και σε ορισμένα από τα πολύ σημαντικά προβλήματα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικότερα στις ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και τις Τράπεζες και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε πολύ πιο ευέλικτες και έξυπνες ρυθμίσεις, οι οποίες δεν έγιναν και γι αυτό προτίθεται να επανέλθει στο θέμα, ώστε να βελτιωθούν οι ρυθμίσεις.
Σχετικά με τις Τράπεζες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτές, πλέον ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο (το 90% του κεφαλαίου τους) μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανεξάρτητα ποιος ασκεί τη διοίκηση, ενώ εκτίμησε για το θέμα των δανείων που έχουν χορηγήσει ότι «οι Τράπεζες από μόνες τους θα πάνε σε ένα επίπεδο ρυθμίσεων καλύτερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και αυτό που υπάρχει, στην πραγματικότητα για τις υπερχρεωμένες μικρές επιχειρήσεις».
Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς, που απορρόφησε την ΑΤΕ, δήλωσε ότι, εκ των πραγμάτων, «θα κάνει πιστωτική επέκταση, θα δώσει νέα δάνεια στους αγρότες και μάλιστα θα δώσει με μεγάλη ευκολία καλλιεργητικά μικροδάνεια». Και πρόσθεσε ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει γνωρίζει ότι «οι ρυθμίσεις θα είναι γενναίες και νέα δάνεια θα χορηγηθούν».
Σχετικά με το θέμα της αδυναμίας να πάρουν οι επιχειρήσεις φορολογική ενημερότητα, που του ετέθη από τους φορείς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «μπορεί να υπάρχει ένας ειδικός τύπος φορολογικής ενημερότητας για τη δανειοδότηση».
Για τη χρηματοδότηση των υποδομών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι αρκετά και σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση που έγινε για την ΚΑΠ «υπάρχει ένα συνολικό πακέτο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα, τώρα που έχει το μεγάλο πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας».
Αναφερόμενος γενικότερα στα θέματα οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη θετική πορεία τους, υπογραμμίζοντας όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα επιτόκια, που φέρνουν αθέμιτο ανταγωνισμό για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
«Είναι άλλο να δανείζεσαι, αυτή τη στιγμή, με 2,2% και άλλο να βγεις και να ζητάς το 6% ή το 7%», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Για την πολιτική κατάσταση ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι σήμερα χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, πραγματική εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή, καθώς ούτε και οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι αρκετές για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα.
«Το παλαιό σχήμα των αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει οριστικά ξεπεραστεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα είναι μια μακρά πραγματικότητα στην Ελλάδα.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά στην ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, κάτι που σημαίνει, όπως τόνισε, υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, το οποίο «πρέπει να είναι ένα κατά κυριολεξία εθνικό πρόγραμμα».

Δήλωση Βενιζέλου για το θάνατο του Δημήτρη Μπουραντά

Μια ώρα πριν επισκεφτεί τη Χαλκίδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πληροφορήθηκε το θάνατο από την επάρατη νόσο στο νοσοκομείο της Χαλκίδας του Δημήτρη Μπουραντά, ενός κορυφαίου στελέχους της Δημοκρατικής Παράταξης, γεννημένου στα Ζάρκα της Εύβοιας, που υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Χαλκιδέων για πολλά χρόνια.
Ο κ. Βενιζέλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο Δημήτρης Μπουραντάς έδωσε και στην τελευταία φάση της ζωής του μια σκληρή μάχη, όπως ήξερε να δίνει πάντα, υπερήφανος και αυθεντικός.
Οι φίλοι του και η παράταξή του θα τον θυμόμαστε πάντα».