Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δήλωση Φώτη Κουβέλη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, χθες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
‹‹Ζήτησα να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες δεν προβλέπονται από την προηγούμενη νομοθεσία. Είναι δημοκρατική υποχρέωση να έρθει, άλλωστε είναι και υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Αυτό ζήτησα με την πεποίθηση ότι είναι μία πράξη ουσιαστικής δημοκρατίας να ενταχθεί στο νομοθετικό μας πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο. Βεβαίως, το νομοσχέδιο, όταν θα έρθει στη Βουλή, τότε θα είναι ανοιχτές οι διαδικασίες και για διορθώσεις και για τροποποιήσεις, ενδεχομένως και για βελτιώσεις››.

Στη συνέχεια, ο Φώτης Κουβέλης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούσαν τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών:

Δημοσιογράφος: Δηλαδή συμφωνήσατε.

Φώτης Κουβέλης: Θα ρωτήσετε τους άλλους Πολιτικούς Αρχηγούς για τη δική τους θέση και τη δική τους άποψη.

Δημοσιογράφος: Όχι, η ερώτηση είναι αν συμφωνήσατε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή κάποιο άλλο κάποια στιγμή;

Φώτης Κουβέλης: Εγώ σας λέω αυτό το οποίο επιμένω ότι πρέπει να γίνει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο, με συγκεκριμένη και προβλεπόμενη από το κανονισμό και το Σύνταγμα διαδικασία, να πάρει το δρόμο και να έρθει  στη Βουλή.

Δημοσιογράφος: Χρονικός ορίζοντας για αυτό υπάρχει; Πότε θα έρθει, κ. Πρόεδρε;

Φώτης Κουβέλης: Δεν μπορώ να σας πω χρονικά πότε θα έρθει. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη. Και αυτό το απαράδεκτο δεν πρέπει να συμβεί. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι έχω πλήρη τη διαφωνία με τη ΚΕΝΕ, η οποία έσπευσε και έσπευσε απαραδέκτως, να μιλήσει για αντισυνταγματικότητα σε κάποιες διατάξεις, όταν πάλι η ΚΕΝΕ, για νομοθέτημα που είχε ίδιες διατάξεις, πέραν των καινούργιων διατάξεων που υπάρχουν στο Σχέδιο Νόμου, είχε πει ότι είναι συνταγματικό. Όταν μάλιστα, το Επιστημονικό Συμβούλιο, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, είχε μιλήσει με ταυτόσημο λόγο ότι είναι συνταγματικές οι ρυθμίσεις. Και θα έλεγα ότι δεν ήταν καθόλου ορθό αυτό που επέτρεψαν τα μέλη της ΚΕΝΕ, 2 ώρες κατά κυριολεξία πριν από τη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, να εκδώσουν και να δημοσιοποιήσουν την άποψή τους. Άποψη και θέση με την οποία, ας το επαναλάβω, διαφωνώ.  Διαφωνώ και θεωρώ ότι αυτό που έπραξε η ΚΕΝΕ ελέγχεται, τουλάχιστον, για απαράδεκτη σκοπιμότητα.

Δημοσιογράφος: Τον κ. Ρουπακιώτη τον στηρίζουν και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι;

Φώτης Κουβέλης: Τον κ. Ρουπακιώτη τον στηρίζουν όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Δεν έχω αντίθετη ούτε είδηση, ούτε πληροφορία μέχρι αυτή την ώρα, ούτε και υποψία ότι δεν εξασφαλίζει την πολιτική στήριξη και των τριών Πολιτικών Αρχηγών.

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, υπάρχει πολιτική συμφωνία να κατατεθεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στη Βουλή; Υπάρχει πολιτική συμφωνία για αυτό;

Φώτης Κουβέλης: θα ρωτήσετε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν θέλω εγώ να πω ποια είναι η θέση τους. Εγώ σας λέω τη θέση της ΔΗΜΑΡ. Σας τη λέω με σαφήνεια, σας τη λέω με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια η οποία θα συνοδευτεί και από απόλυτη συνέπεια αναφορικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Δημοσιογράφος: Αν δεν περάσει αυτό από τη Βουλή, θα δημιουργήσει πρόβλημα;

Φώτης Κουβέλης: Σας είπα να ρωτήσετε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Εκείνο που σας είπα είναι αυτό το οποίο λίγο πριν ακούσατε.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή μπορεί να κατεβάσετε και πρόταση νόμου μόνος σας, αν τυχόν και δεν υπάρχει...

Φώτης Κουβέλης: Διεκδικώ να έρθει σχέδιο νόμου. Και το σχέδιο νόμου είναι αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επαναλαμβάνω, ένα σχέδιο νόμου που με τις προβλεπόμενες διαδικασίες είναι δυνατόν να τύχει βελτιώσεων, να τύχει παρατηρήσεων, να τύχει και διορθώσεων. Αυτή είναι η ορθή κοινοβουλευτική διαδικασία.
Βεβαίως, εκτός από αυτό συζητήσαμε, ετέθη το θέμα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανέργων, ανδρών και γυναικών, και ετέθη η ανάγκη άμεσα να προωθηθεί η ρύθμιση για την κοινωφελή εργασία. Υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα γίνουν.
Συζητήσαμε ακόμη τα ζητήματα της ανάπτυξης, μία συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. 

Δημοσιογράφος: Για το Δημόσιο να σας ρωτήσουμε...

Φώτης Κουβέλης: Όχι, δεν συζητήσαμε τίποτα. Ετέθη θέμα συντονισμού της κυβέρνησης, ετέθη θα σας έλεγα με έμφαση. Επίσης συζητήσαμε μια σειρά ζητημάτων, με κορυφαίο ζήτημα, βέβαια, την μεγάλη υπόθεση, τη μεγάλη πληγή της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανδρών και των νέων γυναικών. Πάντοτε, σε συνδυασμό και με τα ζητήματα της ανάπτυξης. Ζητήματα τα οποία πρέπει να βρουν την προτεραιότητά τους στην αντιμετώπιση, διότι η ανεργία δεν μπορεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί εάν δεν προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα, μέσα από εντόνους ρυθμούς ανάπτυξης.
Πρέπει στον Τόπο να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ.

Δημοσιογράφος: Φορολογικά συζητήσατε, κ. Πρόεδρε, διεύρυνση της φορολογικής βάσης;

Φώτης Κουβέλης: Όχι, συζητήσαμε αυτά που λίγο πριν πολύ συγκεκριμένα σας ανέφερα.