Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Μετά από αποφάσεις εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων


Προς κινητοποίηση αγρότες, 
εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αγρότες, ύστερα από χθεσινή σύσκεψη στον Πλαταμώνα εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων, όπως της Αυθόρμητης Κίνησης (Ημαθία) και της Πρωτοβουλίας για την Ενοποίηση και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος. Μια ημέρα πριν στον Παλαμά ανάλογες αποφάσεις έλαβαν και οι τρεις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα).
Οι αγρότες ζητούν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων τους, όπως φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι, διάφορες ενισχύσεις, όπως είναι οι ενισχύσεις de minimis, και πληρωμή της παραγωγής τους.
Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, απειλούν ότι θα αποκλείσουν με τρακτέρ κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας.
Από σήμερα πραγματοποιούν επαφές με την κυβέρνηση και ειδικότερα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και ειδικότερα με τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, με στόχο την επίλυση των σημαντικότερων αγροτικών τους προβλημάτων.
Παράλληλα, η ΠΑΣΕΓΕΣ συγκαλεί για την ερχόμενη Τετάρτη (30/01/2013) πανελλαδική σύσκεψη όλων των Ενώσεων Συνεταιρισμών και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και συσπειρώσεων του αγροτικού κινήματος, προκειμένου να διαμορφωθεί, όπως ανακοίνωσε, «ένα πλαίσιο δράσεων για ανατροπή της σκληρής και ανάλγητης αντιαγροτικής πολιτικής».
Για την ώρα, από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν, ούτε υπό την παρούσα συγκυρία είναι εφικτή η φοροαπαλλαγή στα καύσιμα όπως ζητούν οι αγρότες. «Δεν έχουμε ένα συρτάρι γεμάτο λεφτά που να μπορούμε να μοιράζουμε» είπε χαρακτηριστικά.