Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Απαντώντας στον Συμεών Κεδίκογλου


Η Ζωή Γεωργαντά υποστήριξε ότι το 2009 
το δημόσιο έλλειμμα έπρεπε να καθοριστεί 
στο 3,9% και όχι στο 15,4% του ΑΕΠ

Ο συμπατριώτης μας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου, συμμετέχοντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ-3 ‹‹Λαβύρινθος››, ρώτησε την Ζωή Γεωργαντά, που είχε επιλεγεί από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το καλοκαίρι του 2010 ως μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τους δικούς της, προσωπικούς, υπολογισμούς, πόσο ήταν το έλλειμμα του δημοσίου το 2009.
Προηγουμένως, η κ. Γεωργαντά είχε παρέμβει τηλεφωνικά στην εκπομπή και είχε ισχυριστεί ότι το δημόσιο έλλειμμα του 2009 είναι φουσκωμένο, με ευθύνη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, με υπόδειξη προφανώς του κ. Παπακωνσταντίνου και της πολιτικής ηγεσίας για να υπαχθούμε στο πρώτο Μνημόνιο.
Απαντώντας στον Συμεών Κεδίκογλου, η Ζωή Γεωργαντά υποστήριξε ότι το 2009 το δημόσιο έλλειμμα έπρεπε να καθοριστεί στο 3,9% και όχι στο 15,4% του ΑΕΠ.
Για να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό της αυτό, το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι στο δημόσιο έλλειμμα δεν έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται τα χρέη δημόσιων φορέων, όπως είναι τα χρέη των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ.
Δήλωσε ότι κακώς η ΕΛΣΤΑΤ, ως ανεξάρτητη αρχή, εφαρμόζει από το 2009 έως και σήμερα τη μεθοδολογία υπολογισμού των δημόσιων ελλειμμάτων που έχει καθιερώσει η Eurostat για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της (δημιουργικής;) στατιστικής όπως την εφάρμοζαν στο παρελθόν -πριν από το 2009- διάφορες χώρες, όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Γερμανία.
Οι προαναφερόμενες τοποθετήσεις της Ζωής Γεωργαντά για την επιλογή της μεθοδολογίας υπολογισμού του δημόσιου ελλείμματος του 2009 έχουν δημιουργήσει ερωτηματικά σε πολλούς καθώς, επιπρόσθετα, δεν φαίνεται αυτός ο υπολογισμός που έγινε το φθινόπωρο του 2010 να συνδέεται με το πρώτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε το Μάιο του 2010.
Από την πλευρά μας, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε μαζί της προκειμένου να ζητήσουμε διευκρινίσεις επ’ αυτών, καθώς αυτή βρίσκεται στο Λονδίνο.