Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Πλησιάζει η κορύφωση του κύματος της εποχικής γρίπης


Επιδείνωση των κρουσμάτων βλέπει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας, από το τέλος Ιανουαρίου έως τον Απρίλιο

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης και των ενηλίκων άνω των 50 ετών με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου και επισημαίνουν ότι η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες.
Είναι ευχάριστο για την ώρα ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία που προκύπτουν από το εβδομαδιαίο σύστημα επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, δείχνουν πως ο ιός κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας.
Έχει καταγραφεί ένας θάνατος που αφορούσε άτομο που έπασχε από χρόνιο νόσημα, ενώ και τα περιστατικά της γριπώδους συνδρομής εμφανίζονται μειωμένα.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η χαμηλή ταχύτητα με την οποία κινείται το κύμα της γρίπης προς τα Βαλκάνια και ειδικότερα προς τη χώρα μας δίνει το περιθώριο στους χρόνιους ασθενείς να θωρακιστούν ενάντια των ιών της.
Τα στελέχη γρίπης που κυκλοφορούν είναι οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1), δηλαδή το γνωστό πανδημικό στέλεχος, αλλά και ο τύπος Β.
Επισημαίνεται ότι η εποχική γρίπη είναι η λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της γρίπης, ο οποίος μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε άτομο, καθώς μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με τα σταγονίδια που μεταφέρονται με το βήχα και το φτέρνισμα.
Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ιδίως:
-Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, νευρολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, κλπ.
-Άτομα προχωρημένης ηλικίας
-Εγκύους
Ακόμη και υγιή άτομα, σε μικρό ποσοστό
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της γρίπης επισημαίνουν ότι:
-Σημαντική προστασία παρέχει η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
-Συνήθως, χρειάζεται μόνο αντιπυρετικά, υγρά και ξεκούραση
-Υπάρχουν και ειδικά αντι-ιικά φάρμακα, τα οποία δεν είναι αντιβιοτικά και χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή, συμβάλλουν ώστε να γίνει ηπιότερη η ασθένεια και μικρότερη η διάρκειά της, ενώ βοηθούν ώστε να μην εμφανιστούν επιπλοκές.
Τέλος, για να είναι αποτελεσματική η αντι-ιική θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει έγκαιρα, μέσα στις δύο πρώτες ημέρες των συμπτωμάτων.