Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Έχοντας ως μοχλό πίεσης την ‹‹απειλή›› των μπλόκων και των τρακτέρ


Εκπρόσωποι αγροτών θα συναντηθούν σήμερα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να έχουν τη στήριξή τους για την ικανοποίηση αιτημάτων τους
 Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 
θα επιχειρήσει να δώσει λύσεις

Εκπρόσωποι οργανώσεων αγροτών θα συναντηθούν, σήμερα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να έχουν τη στήριξή τους για την ικανοποίηση αιτημάτων τους, όπως είναι η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, η απαλλαγή των αγροτών από το φόρο ρύπανσης της ΔΕΗ, και οι χορηγήσεις αποζημιώσεων και ενισχύσεων (de minimis, κλπ).
Χθες, εκπρόσωποι οργανώσεων αγροτών, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσει να δώσει λύσεις σε αιτήματα των αγροτών, στα πλαίσια των περιορισμένων δυνατοτήτων της χώρας λόγω της οικονομικής στενότητας.
Τι σημαίνουν οι πληροφορίες αυτές, εφόσον επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά τους, θα δειχτεί στην πράξη στα επόμενα 24ωρα.
Την ίδια ώρα, αγρότες απειλούν να προχωρήσουν, αν δεν ικανοποιηθούν αιτήματά τους, όπως τα προαναφερόμενα και άλλα μικρότερης σημασίας, σε αποκλεισμό με τρακτέρ κεντρικών οδικών αξόνων της χώρας.
Χθες, αγρότες με τρακτέρ θέλησαν να προωθηθούν στον κόμβο της Νίκαιας, όμως εμποδίστηκαν από την υλοποίηση του σκοπού τους αυτού από την αστυνομία που τους εγκλώβισε στην παλιά εθνική οδό με το επιχείρημα ότι απαγορεύεται, βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η πρόσβαση τρακτέρ σε κεντρικό οδικό άξονα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ-3, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Ντόζη, κοινοποίησε πρότασή του για επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες νωρίτερα.
Ο κ. Τσαυτάρης, συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής:
‹‹Αντί να δώσουμε την επιστροφή τον Ιούλιο να δώσουμε τώρα την πρώτη δόση, τα 80 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα, όσα χρήματα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε, το Σεπτέμβριο. Τότε που θα σπείρουν τις φθινοπωρινές τους καλλιέργειες και θα συγκομίζουν τις ανοιξιάτικες. Αυτή είναι μια βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε για να απαλύνουμε αυτή την ώρα της δυσκολίας››.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν μια εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου, τα βορειοευβοιώτικα ellinikanews είχαν δημοσιοποιήσει έγκυρες πληροφορίες τους ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα επιδιώξει ‹‹η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους αγρότες να γίνει το συντομότερο και μάλιστα πριν την έναρξη της ανοιξιάτικης καλλιεργητικής περιόδου, με το επιχείρημα ότι τώρα οι αγρότες χρειάζονται να πάρουν τα χρήματα αυτά››.
Επίσης, τα έγκυρα ellinikanews ανέφεραν ότι ‹‹από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου δόθηκε εντολή, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι αγρότες, να υπολογιστούν τα χρήματα που έχουν περισσέψει από το σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών και στη συνέχεια να δοθούν στο σύνολό τους στους νέους αγρότες››.
Τέλος, τα ellinikanews υπό τον τίτλο ‹‹Είναι παράλογο να πληρώνουν οι αγρότες το φόρο ρύπανσης της ΔΕΗ, ισχυρίζεται ο Αθανάσιος Τσαυτάρης››, έγραψαν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτίθεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πληρώνουν οι αγρότες το φόρο ρύπανσης της ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, έγραψαν:
‹‹Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης προτίθεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση να μην πληρώνουν οι αγρότες το φόρο ρύπανσης της ΔΕΗ.
Ο κ. Τσαυτάρης ισχυρίζεται ότι είναι παράλογο να πληρώνουν οι αγρότες το φόρο αυτό, καθώς μέσω των δεντροκαλλιεργειών και των άλλων καλλιεργειών τους παράγουν οξυγόνο και ταυτόχρονα μειώνουν τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα...››