Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σήμερα η Λούκα Κατσέλη τόνισε


Δεν μπορεί να συνδέονται τα αναθεωρημένα στοιχεία 
της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009 με το πρώτο Μνημόνιο, δεδομένου ότι προηγήθηκε η ένταξη της χώρας 
σ’ αυτό το Μνημόνιο από την κατάρτιση των στοιχείων

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, έδωσε σήμερα συνέντευξη στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωινή Ενημέρωση" με τους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη.
Σημεία της συνέντευξής της παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως η άποψη της πρώην υπουργού ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση για τον απεγκλωβισμό της οικονομίας από την παγίδα της υπερχρέωσης, της παραγωγικής αποσάθρωσης και της λιτότητας αρκεί να αποβάλλουμε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας τα φοβικά σύνδρομα ενός ηττημένου λαού.
Κατά τη συνέντευξή της, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, αναφέρθηκε στην διαμάχη που προέκυψε από δηλώσεις του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης και για το πρώτο Μνημόνιο υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα που απασχολεί σήμερα την κοινωνία είναι αν κάποιος διαφοροποιείται από την ασκούμενη έκτοτε πολιτική.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών της Αρχής και τόνισε πως δεν μπορεί να συνδέονται τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009 με το πρώτο Μνημόνιο, δεδομένου ότι προηγήθηκε η ένταξη της χώρας σ’ αυτό το Μνημόνιο από την κατάρτιση των στοιχείων, ενώ υπογράμμισε ότι η τότε μέθοδος υπολογισμού του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ εξακολουθεί να εφαρμόζεται κατά τον ίδιο τρόπο έως σήμερα, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Eurostat.
Υπογράμμισε, τέλος, πως μπροστά στα σημερινά συνεχιζόμενα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής διαβλέπει ότι γίνεται οργανωμένη προσπάθεια παραπομπής της προσοχής των πολιτών στο πρώτο Μνημόνιο και όχι στο γεγονός ότι επί δυόμισι χρόνια ήταν ανύπαρκτες οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και οι “κόκκινες γραμμές” όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.