Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες από την αλόγιστη χρήση καυσόξυλων


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας

Πολλοί έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι για τις μη αστικές περιοχές, όπως κυρίως είναι η δική μας, δεν υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες από την κακή χρήση τζακιών και ξυλόσομπων.
Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε ότι το νέφος της αιθαλομίχλης πνίγει την Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, προερχόμενο από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες που έχουν ανάψει τα ελληνικά νοικοκυριά στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να ζεσταθούν.

Επειδή παρατηρείται και στην Εύβοια μαζική στροφή του κόσμου στα τζάκια και τις ξυλόσομπες για τη θέρμανση των σπιτιών είναι χρήσιμο να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τα εξής:
Στην πραγματικότητα, η αυξημένη χρήση της καύσης ξύλων για θέρμανση αυξάνει υπερβολικά τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων αιθάλης και καπνού στην ατμόσφαιρα, η οποία γίνεται πιο αποπνικτική με την άπνοια και την υγρασία.
Τα μικροσωματίδια αυτά, όπως επισημαίνει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, επιβαρύνουν τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η βρογχίτιδα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα μικροσωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα έχουν πολύ μικρή διάμετρο, διεισδύουν στις κυψελίδες των πνευμόνων, με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρές αθροιστικές βλάβες και να ενέχουν κίνδυνο ανάπτυξης πνευμονικού καρκίνου.
Εξάλλου, όσον αφορά τα παιδιά, ιδίως τα βρέφη και τα νήπια, η παρατεταμένη έκθεσή τους στον καπνό τα κάνει πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις.
Τέλος, κινδύνους αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
Η καύση καυσόξυλων μπορεί να αποδειχτεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δηλητήριο για τους ενοίκους ενός σπιτιού.
Δεν δικαιολογούνται αλόγιστες χρήσεις.