Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το τελικό σχέδιο "Αθηνά"


Καταργούνται ή συγχωνεύονται 129 από τα 534 τμήματα
Καταργούνται 3 Πανεπιστήμια και 2 ΤΕΙ
Στο ΤΕΙ Χαλκίδας θα συνεχίσουν να λειτουργούν 6 Τμήματα

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης της Ελλάδας, με τα Τμήματα, όπως αυτά κατανέμονται ανά Επιστημονικό Πεδίο και τα Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα.
Ο νέος χάρτης περιλαμβάνει 405 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ έναντι 534 που υπήρχαν πριν από την εφαρμογή του σχεδίου "Αθηνά".
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των σχολών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129 και πέντε ιδρύματα ενώ σε μεταβατικότητα -δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013- τίθενται 26 τμήματα.
Πρόκειται για:
τα τμήματα Μηχανολογίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Καβάλας
το τμήμα Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών
τα τμήματα Τεχνολογίας Αλιείας, Εμπορίας Διαφήμισης και Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
το τμήμα Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων του ΤΕΙ Μεσολογγίου
τα τμήματα Πληροφορικής & ΜΜΕ, Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Κοινωνικής Εργασίας και Οπτικής & Οπτομετρίας του ΤΕΙ Πάτρας
του τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας
τα τμήματα Ηλεκτρολογίας και Εμπορίας Διαφήμισης του ΤΕΙ Λαμίας
τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας
τα τμήματα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας και Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής της ΑΣΠΑΙΤΕ
τα τμήματα Τοπογραφίας και Εμποριας Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας
το τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας και
τα τμήματα Εμπορίας Διαφήμισης και Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Κρήτης.
Τη διοικητική τους αυτοτέλεια θα διατηρήσουν το Οικονομικό, το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο και το πανεπιστήμιο Πειραιά. Η συνεργασία των 5 ανωτάτων ιδρυμάτων της Αθήνας θα επιτευχθεί με ακαδημαϊκές συμφωνίες ως κοινοπραξία διατηρώντας την επωνυμία Αδαμάντιος Κοραής και όχι με αλλαγή του νομικού πλαισίου ως ομόσπονδο πανεπιστήμιο. Κοινοπραξία δημιουργείται και μεταξύ του Ιονίου πανεπιστημίου και του ΤΕΙ των Ιονίων νήσων.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, παραμένουν 21 τμήματα ως έχουν ενώ με την μέθοδο της μεταβατικότητας των τμημάτων θα περιοριστούν οι μετακινήσεις σε περίπου 2.500 φοιτητές και όχι σε 15.000.

ΤΕΙ Χαλκίδας

Στο ΤΕΙ Χαλκίδας θα συνεχίσουν να λειτουργούν 6 Τμήματα, εκ των οποίων τα δύο θα είναι μεταβατικά και θα υφίστανται μέχρι την αποφοίτηση των εισαχθέντων της περιόδου 2012 - 2013.
Συγκεκριμένα, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά στο ΤΕΙ Χαλκίδας τα εξής Τμήματα: Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Τεχνολογίας Αεροσκαφών, Λογιστικής και Χρηματοικονομικής
Σε μεταβατικότητα τίθενται τα Τμήματα: Aυτοματισμού, Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τα συγκεκριμένα Τμήματα, θα κλείσουν μετά το 2018 σ' όλη την Ελλάδα και θα παραμείνουν σε Αθήνα και Πειραιά.
Τέλος, κλείνουν οριστικά τα βοηθητικά Τμήματα, Ξένων Γλώσσών και των Θετικών Επιστημών, τα οποία άλλωστε δεν λειτουργούσαν.
Ο Δήμαρχος Διφύων – Μεσσαπίων, Γιάννης Μπουροδήμος, δηλώνει ότι το τελικό Σχέδιο "Αθηνά", αν εφαρμοστεί -όπως έχει ανακοινωθεί ως τελικό σχέδιο- δεν ικανοποιεί την Εύβοια και εκτιμά ότι για το λόγο αυτό θα υπάρξουν κινητοποιήσεις αφενός για τα δυο Τμήματα, που τίθενται σε μεταβατικότητα και αφετέρου για να κερδίσει η Εύβοια την έδρα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Δηλώσεις

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι ο νέος χάρτης "λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της Νέας Γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για την χώρα, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης". Υπογράμμισε περαιτέρω ότι "η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια λαμβάνοντας υπόψην τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία" ενώ έκανε λόγο για "βήμα διόρθωσης των παθογενειών" και για αποτέλεσμα που αντανακλά την μέγιστη εφικτή σύνθεση και συναίνεση όλων των συμμετασχόντων στην διαβούλευση.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Βασίλης Μάγκλαρης, δήλωσε τα εξής:
«Με την ανακοίνωση της τελικής μορφής του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.)  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος άνοιξε τον δρόμο για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων σε περιφερειακό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα για την διαμόρφωση ευέλικτων κοινοπρακτικών σχημάτων δημοσίου συμφέροντος για την αποτελεσματικότερη σύνδεση του ενιαίου χώρου Έρευνας & Ανωτάτης Εκπαίδευσης της χώρας με τις ανάγκες και δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών.
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.  θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των κοινοπρακτικών σχημάτων, διερευνώντας και προωθώντας συνέργιες με καινοτόμες δυνάμεις του ευρύτερου παραγωγικού τομέα,   πάντα σε στενή συνεργασία με περιφερειακές και συναρμόδιες κρατικές αρχές. Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο γενικότερο στρατηγικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας γύρω από την Έρευνα και την Καινοτομία, όπως διαμορφώνεται στις προτάσεις της ΓΓΕΤ για την νέα Προγραμματική Συμφωνία 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ, Research & Innovation Strategy for Smart Specialization – RIS3).
Στόχος είναι η γρήγορη ανάκαμψη της χώρας με σύμμετρη περιφερειακή ανάπτυξη γύρω από το τρίγωνο της γνώσης (Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια, Καινοτόμος Παραγωγικός Τομέας) προϋπόθεση της οποίας είναι η θωράκιση των σχετικών κέντρων αριστείας απέναντι στην διογκούμενη μετανάστευση νέων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης».