Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Επώδυνη συμφωνία στο Eurogroup για την Κύπρο


Διασφαλίζονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, 
ενώ προβλέπονται βαριές απώλειες για τους μεγαλοκαταθέτες των τραπεζών Λαϊκή και Κύπρου

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, συμφώνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας με τους διεθνείς πιστωτές σε ένα αιματηρό σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα της μεγαλονήσου.
Το σχέδιο της συμφωνίας, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, προβλέπει:
-Διεθνή δανεισμό της Κύπρου, ύψους 10 δις ευρώ.
-Κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και απορρόφηση των καταθέσεών της κάτω από 100.000 ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου για τη δημιουργία μίας «καλής» τράπεζας.
-Κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, το ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί πιθανότατα τις επόμενες ημέρες.
-Διασφάλιση των καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ.
-Χρησιμοποίηση των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Κύπρου, η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.
Επίσης, στο Eurogroup συμφωνήθηκε οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της Λαϊκής τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ σ’ αυτή, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας εκκαθάρισης, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.
Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να ενσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.
Αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε τα εξής:
«Καταλήξαμε σε συμφωνία προς το συμφέρον της Κύπρου και της Ευρωζώνης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε:
«Θέλω να επισημάνω ότι κανένα από τα μέτρα δεν θα επηρεάσει καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ».