Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών


Όπως ξέρετε, το πρωί είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω τηλεφωνικά με όλη την κυπριακή πολιτική ηγεσία. Και είπα μετά ότι η Ευρωζώνη, το Eurogroup, με την απόφαση αυτή έκανε ένα ιστορικό σφάλμα. Τώρα αυτό πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο γιατί πρέπει να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη, πρέπει να προστατευτεί η Κύπρος, πρέπει να αποτραπούν παρενέργειες. Κι εμείς ως Ελλάδα, έχουμε διπλό, μέγιστο ενδιαφέρον και εθνικό σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και το δικό μας οικονομικό ενδιαφέρον γιατί πρέπει να μη θιγεί και η ελληνική οικονομία που τώρα είναι στη φάση της σταθεροποίησής της.
Υπάρχουν τις επόμενες μέρες τα περιθώρια που πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο σχήμα υποστήριξης της κυπριακής οικονομίας. Κι αυτό για εμάς είναι κάτι που έχει ενδιαφέρον, όπως είπα και προηγουμένως, όχι μόνο οικονομικό, αλλά και διεθνοπολιτικό.
Δεν δίνουμε καμία οδηγία στον κυπριακό λαό. Κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στους Κύπριους πολίτες τι επιλογή θα κάνουν. Ψάχνουν την καλύτερη επιλογή, την ασφαλέστερη, εντός ευρώ σίγουρα, αλλά η υποστήριξη προς την Κύπρο είναι δεδομένη για λόγους εθνικούς.