Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Κρίσιμες ώρες για την Κύπρο


Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ευθυγράμμιση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Κομισιόν, σχετικά 
με το ποσοστό του «κουρέματος» στις καταθέσεις

Το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει, αύριο, στις 7 το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, με μοναδικό θέμα συζήτησης το ζήτημα της Κύπρου.  
Παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, εξακολουθεί να υπάρχει θέμα ευθυγράμμισης μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Κομισιόν, σχετικά με το ποσοστό του «κουρέματος» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και να εκταμιευθούν προς την Κύπρο κονδύλια ύψους 10 δις ευρώ.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής,  μιλώντας το πρωί στο Mega, επιβεβαίωσε ότι το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου, θα διαμορφωθεί κοντά στο 25%.
Η πρόταση που είναι στο τραπέζι επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες.
«Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες», τόνισε ο κ. Σαρρής, ο οποίος λίγες ώρες μετά από την ψήφιση των εννέα νομοσχεδίων στην κυπριακή Βουλή, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στην κυπριακή κρίση.
«Βλέπουμε μπροστά μας ένα δρόμο πιο καθαρό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τέλος το ταξίδι και τις επαφές που είχε στη Μόσχα, παραδέχθηκε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει πληγεί η αξιοπιστία της Κύπρου προς τους Ρώσους.
«Έγινε ζημιά, αρκετά μεγάλη, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε», σημείωσε ο κ. Σαρρής.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, το μεσημέρι ανακοίνωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται μία ανάσα από τη συμφωνία με την τρόικα για το «κούρεμα» 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και μένει να λυθούν κάποια πρόσθετα ζητήματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Έχει υποβληθεί ένα περιεκτικό σχέδιο στην τρόικα και οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου».
Την προσέγγιση των προτάσεων της κυπριακής πλευράς με αυτές της Τρόικας επιβεβαίωσε και ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν.
Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για «βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών Αρχών», σημειώνοντας ότι «καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις» σύμφωνα με τις οποίες η Λευκωσία θα παρουσιάσει σε λεπτομέρεια ενώπιον της Τρόικας την εναλλακτική πρόταση για κάλυψη των αναγκών της Κύπρου, παραπέμποντας στην ανάγκη εξασφάλισης των 5,8 δις ευρώ.
Κατά τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν, η εναλλακτική πρόταση που έβαλε στο τραπέζι χθες τη νύχτα η κυπριακή κυβέρνηση είναι ένα «βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του κυπριακού Μνημονίου».