Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ο βουλευτής Εύβοιας της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, μίλησε για το οικονομικό πλήγμα που έχει δεχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση


Συζήτηση και επεξεργασία του Νομοσχεδίου: «Κύρωση της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας και άλλες διατάξεις», διεξήχθη στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Ο βουλευτής Εύβοιας της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αρχικά επανέλαβε την διαφωνία της Δημοκρατικής Αριστεράς με την ακολουθούμενη νομοθετική πρακτική της κατάθεσης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που τείνει να γίνει κανόνας.
Στην συνέχεια μίλησε για το οικονομικό πλήγμα που έχει δεχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας πως έχει χαθεί τουλάχιστον το 50% των πόρων, που αντιστοιχούσαν στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και έτσι το έργο της κοινωνικής πολιτικής, με το οποίο είναι επιφορτισμένη είναι συνεπώς δύσκολο πλέον να ασκηθεί.
Πρόσθεσε πως η αναξιοπιστία της πολιτείας, ως προς τις οφειλόμενες πληρωμές της, προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), συντείνει ακόμα περισσότερο σε συνθήκες ασφυξίας.
Αναφερόμενος στη λειτουργία του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, δήλωσε πως το κράτος οφείλει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του και όχι να ωθεί μέσω της ασυνέπειας του, τους προϋπολογισμούς των  ΟΤΑ σε τροχιά εκτός στόχων.
Σχετικά με τα θέματα που αφορούν στα υπουργεία Εργασίας και Δημοσίας Τάξης, ο βουλευτής δήλωσε πως θα τοποθετηθεί όταν το Νομοσχέδιο συζητηθεί επί των άρθρων.
Έκλεισε την ομιλία του, δηλώνοντας πως στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχουν αρκετές θετικές διατάξεις, αλλά και πολλές που δημιουργούν επιφυλάξεις για την στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ.