Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Tο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι αφετηρία αλλαγής.
Είναι η αρχή και όχι η ολοκλήρωση της προσπάθειας να αφήσουμε πίσω τον κυβερνητισμό και την εσωστρέφεια και να διαμορφώσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον Ελληνικό λαό.
Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από τα μνημόνια, που μπορεί να αποτελέσει και το σπόρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς.
Για το ΠΑΣΟΚ ένας είναι ο δρόμος: Επιστροφή στην κοινωνία
1.Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι το κίνημα των μεγάλων αλλαγών.
Η εθνική συμφιλίωση, το κοινωνικό κράτος, η περιφερειακή ανάπτυξη, το ΕΣΥ, η αναδιανομή, η δημιουργία της μεσαίας τάξης, ίσες ευκαιρίες στους μη προνομιούχους, είναι επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ.
Η διαπίστωση αυτή δεν αναιρεί τις ευθύνες μας για το ότι δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό, να αντιμετωπίσουμε το πελατειακό κράτος, τις συντεχνίες, δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε στελέχη μας από τη διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα.
Έχουμε αναγνωρίσει τα λάθη μας έχουμε κάνει αυτοκριτική. Άλλο αυτό και άλλο το αυτομαστίγωμα και η ισοπέδωση δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεριζώσει το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας.
2.Το πρόβλημα μας είναι το όνομα και τα σύμβολα;
Δεν είναι το όνομα και τα σύμβολα που δημιούργησαν το πρόβλημα, είναι οι πολιτικές και οι συμπεριφορές.
Δεν ηττήθηκαν οι αρχές και η ιδεολογία μας το πρόβλημα το είχαν τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την εξουσία.
Ταυτιστήκαμε όχι με τις μεγάλες αλλαγές που κάναμε αλλά με τη διαχείριση της κρίσης δεν αναδείξαμε τις ευθύνες της Ν.Δ. και του Κ. Καραμανλή για το έλλειμμα, το χρέος, το πελατειακό κράτος, τη σπατάλη, την ύφεση και την αδράνεια. Υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε σε μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, γιατί δεν μας δόθηκε ποτέ ο χρόνος που ζητήσαμε. Υλοποιήσαμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μας επέβαλε η συντηρητική Ευρώπη.
Κάποιοι όμως προσπάθησαν να δώσουν ιδεολογικά χαρακτηριστικά στα δύσκολα μέτρα που πάρθηκαν. Κούνησαν το δάκτυλο στους πολίτες και τους είπαν : « Πιο σκληρά, πιο δυνατά»!
Σήμερα οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε την ταυτότητα μας και να απομονώσουμε αυτές τις απόψεις. Δεν πουλήσαμε την ψυχή μας στο διάβολο. Ήταν για μας ένας ιστορικός συμβιβασμός.
3.Ποιοι είμαστε τελικά σήμερα;
Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα, λαϊκό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ένα κόμμα ευθύνης. Σταθερά προσηλωμένο στην ευρωπαϊκή προοπτική και με συμμάχους τα υπόλοιπα Σοσιαλιστικά και Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.
Δεν ψάχνουμε σε ποια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθούμε, ούτε έχουμε πρόβλημα για το πώς θα μας λένε. Είμαστε οι Έλληνες Σοσιαλιστές, οι Έλληνες Σοσιαλδημοκράτες.
4.Τι θέλουμε να πετύχουμε με τη συμμέτοχη μας στην Κυβέρνηση;
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που όλοι ζούμε, δεν αρκεί να καταγγέλλουμε τις ακροδεξιές ρητορείες και τις απολίτικες θεωρίες συνωμοσίας.
Καμία εναλλακτική πρόταση δεν έχει κατατεθεί.
Έχουμε ακούσει πολλά: 18δις ισοδύναμα, άλλο μείγμα πολιτικής, επαναδιαπραγμάτευση έλεγε η Νέα Δημοκρατία. Άνθρακες ο θησαυρός.
Ακύρωση του μνημονίου, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια τα στελέχη του εγκαταλείπουν σήμερα αυτή τη ρητορική.
Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, να δώσουμε λύσεις, να βοηθήσουμε την κοινωνία να αντέξει.
Πολλά ακούγονται για τη συμμετοχή μας ή όχι στην Κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά προς τα πού πηγαίνει αυτή η κυβέρνηση.
Εκεί πρέπει να συμβάλλει το ΠΑΣΟΚ.
Στηρίζουμε την Κυβέρνηση γιατί στηρίζουμε την Ελλάδα. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για άλλες εκλογές, χρειάζεται χρόνο, πολιτικό χρόνο. Σε περίπτωση που γίνουν πάλι εκλογές το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες.
Συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ, δεν ταυτιζόμαστε.
5.Συνεργασία προς ποια κατεύθυνση; Ποια είναι η πρόταση μας;
Αυτό που χρειάζεται είναι να πούμε που θέλουμε να πηγαίνει αυτή η κυβέρνηση. Να δείξουμε την κατεύθυνση.
Με τις προτάσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας, μπορούμε να δώσουμε ένα αριστερό πρόσημο.
Η στήριξη μας στην κυβέρνηση εκτός από την εφαρμογή του προγράμματος, έχει δυο σκέλη:
α) Το πρώτο η ανακούφιση των πιο αδύναμων με άμεσα μέτρα.
Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για 500.000 θέσεις απασχόλησης και ουσιαστική στήριξη των 400.000 οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για κάθε άνεργο.
Να εξαιρέσουμε τους ανάπηρους από τις περικοπές, να γίνει αποδεκτή στο σύνολο της η πρόταση μας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να πιέσουμε τις τράπεζες να δεσμευτούν να σηκώσουν και αυτές ένα μέρος από το βάρος που δεν είναι δυνατόν να το πληρώνει μόνο ο έλληνας πολίτης.
β) Το δεύτερο, η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης, ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου βάσει του οποίου θα επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία.
6.Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να δώσει απαντήσεις σήμερα; Μπορεί να φτιάξει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο;
Πρέπει να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους πολίτες. Πως και ποτέ η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια και τις πολιτικές της λιτότητας. Γιατί ένα είναι βέβαιο: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα.
Οι πολίτες μας γύρισαν την πλάτη γιατί από ένα παιγνίδι της ιστορίας ακυρώσαμε το κοινωνικό συμβόλαιο που είχαμε μαζί συνδιαμορφώσει. Αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο πρέπει και οφείλουμε να το ξαναφτιάξουμε.
Απαραίτητη προϋπόθεση πριν από οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι να ξαναφέρουμε την ηθική στην πολιτική.
Μαζί με την αξιοπιστία είναι αυτά που χρειάζεται ο πολίτης σήμερα για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του.
7.Στις 3 του Σεπτέμβρη η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Οι προϋποθέσεις της ανάκαμψης που έχουμε παρουσιάσει χρειάζονται εξειδίκευση μέσα από διάλογο με την ελληνική κοινωνία.
Για να φτάσουμε να έχουμε ένα σχέδιο με στρατηγική, άμεσους στόχους, αναπτυξιακή ταυτότητα για κάθε περιφέρεια και τεκμηρίωση.
Αυτό το σχέδιο έχει τρεις βασικές προϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι η παρέμβαση στο κοινωνικό κράτος.
Έχουμε απέναντι μας έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό, που προσπαθεί να σαρώσει τα πάντα με άλλοθι την κρίση και έναν άκρατο λαϊκισμό, που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.
Η δεύτερη είναι η αυτονόητη οικονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη.
Πρέπει να περάσουμε από την υπερκατανάλωση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Η τρίτη είναι οι απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα και στο πολιτικό σύστημα.
Χρειαζόμαστε έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο, μείωση του μεγέθους των περιφερειών, μεγαλύτερη αποκέντρωση, φορολογική αποκέντρωση. Για να μπορεί να ξέρει ο έλληνας πολίτης που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει.
Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το επεξεργαστούν οι οργανώσεις μας, μαζί με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες και προτείνω στις 3 του Σεπτέμβρη σε μια προγραμματική συνδιάσκεψη, να παρουσιάσουμε τη νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη, τις αλλαγές στο κράτος και την υπέρβαση των μνημονίων.
8.Ποια είναι τα όρια που βάζουμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία;
Χρειάζεται να ξαναθυμηθούμε το Κράτος Δικαίου και να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές λειτουργίες τις κυβέρνησης. Δεν συνεργαζόμαστε για να ξανακτίσουμε το κράτος της δεξιάς. Δεν είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να λειτουργεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Δεν είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να κυβερνά με τη λογική του Νόμου και της Τάξης. Πρέπει το μήνυμα μας να είναι ισχυρό: Δεν κυβερνούν μόνοι τους. Ας το καταλάβουν. Δεν υλοποιούν το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας.
Τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς την κοινωνική συναίνεση και είναι ευθύνη του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εθνική συνεννόηση.
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να βιώσει ένα νέο διχασμό.
9.Με ποιες πολιτικές δυνάμεις διατηρούμε μέτωπα; Ποιες συμμαχίες θέλουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;
Έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και το νεοφιλελευθερισμό. Συγκυριακά συνεργαζόμαστε γιατί το απαιτούν οι συνθήκες και θα ήταν ευτύχημα, να βγούμε σύντομα από την κρίση και να επιστρέψουμε όλοι στον φυσικό μας χώρο.
Μέτωπο και με το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την δήθεν αριστεροσυνη του ΣΥΡΙΖΑ. Κρατάμε όμως τις πόρτες ανοιχτές σε όλους αυτούς τους πολίτες που αναζήτησαν εκεί τις απαντήσεις και δεν τις βρήκαν.
Μέτωπο στο φασισμό, στη βία, στην τρομοκρατία και στη ναζιστική « Διάπλαση των Παίδων» της Χρυσής Αυγής. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι δυνάμεις του φασισμού, της υπερβολής, των θεωριών συνωμοσίας, του λαϊκισμού και του τίποτα, θα γίνονται όλο και πιο ισχυρές.
Στην Ευρώπη το παράδειγμα της Ιταλίας μας αποδεικνύει ότι αν δεν δώσουμε λύσεις μέσα από την πολιτική, η αντίδραση των πολιτών θα είναι ανεξέλεγκτη και απολίτικη.
Ο φασισμός και ο λαϊκισμός ένα πράγμα φοβούνται: Την πολιτικοποίηση της κοινωνίας.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα στην Ιταλία, την παραδοχή του λάθους από το Δ.Ν.Τ.,την αναγνώριση των θυσιών και τις εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις ώστε σε επίπεδο Κυβέρνησης αλλά και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να θέσουν επιτακτικά το θέμα της εγκατάλειψης της τιμωρητικής πολιτικής λιτότητας , την αντιμετώπιση του χρέους, τις δημόσιες επενδύσεις και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, έχουμε ανάγκη από τη Σοσιαλδημοκρατία, που δεν θα πάρει όμως απλά τη σκυτάλη της διαχείρισης από τη Μερκελ, αλλά θα συγκρουστεί με τις αγορές.
Όσον αφορά την υπόθεση της Ελληνικής Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη απευθυνθεί και σε κόμματα και σε στελέχη μα πάνω από όλα απευθύνεται στους πολίτες. Αυτόν τον κόσμο που στήριξε επί δεκαετίες τις μεγάλες αλλαγές, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.
Υπάρχει, δραστηριοποιείται, ζει, δυσκολεύεται αγωνιά και μας παρακολουθεί.
10.Όχι στις στοιχίσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο
Αυτά είναι τα μεγάλα, αυτά είναι τα σπουδαία, αυτές είναι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Αυτά πρέπει να συμφωνήσουμε. Δεν έχουν καμία αξία οι στοιχίσεις σε ομαδούλες χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε μπροστά μας, αυτό που πρέπει να απαντήσουμε είναι αν έχουμε την ψυχή και τη δύναμη να συνεχίσουμε.
Εγώ πιστεύω ότι την έχουμε.
Γιατί εμείς δεν είμαστε απλά ένα κόμμα, δεν είμαστε απλά μια οργανωτική πυραμίδα που είχε στόχο τη νομή της εξουσίας.
Είμαστε εμείς που εκφράσαμε την αγωνία των Ελλήνων πολιτών για αλλαγή.
Είμαστε εμείς που οδηγήσαμε τον αγώνα πολλών γενιών στην εμπέδωση της δημοκρατίας.
Είμαστε εμείς που κρατήσαμε τη χώρα όρθια, μέσα στο Ευρώ, με ευρωπαϊκή προοπτική.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι.
Με εμπνευστή και καθοδηγητή τον Ανδρέα Παπανδρέου και
Έχοντας στην καρδιά μας τη λεβεντιά της Μελίνας και στην ψυχή μας πάντα την ανθρωπιά, το ήθος, τη στάση ζωής και τα οράματα του Γιώργου Γεννηματά.
Για να πετύχουμε χρειαζόμαστε μόνο τρία πράγματα
Το πρώτο είναι οργάνωση, που ήταν πάντα το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και πρέπει να την στήσουμε ξανά.
Το δεύτερο είναι ενότητα
Και το τρίτο είναι αγώνας.
Tο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι αφετηρία αλλαγής.
Είναι η αρχή και όχι η ολοκλήρωση της προσπάθειας να αφήσουμε πίσω τον κυβερνητισμό και την εσωστρέφεια και να διαμορφώσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον Ελληνικό λαό.
Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από τα μνημόνια, που μπορεί να αποτελέσει και το σπόρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς.
Για το ΠΑΣΟΚ ένας είναι ο δρόμος: Επιστροφή στην κοινωνία
1.Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι το κίνημα των μεγάλων αλλαγών.
Η εθνική συμφιλίωση, το κοινωνικό κράτος, η περιφερειακή ανάπτυξη, το ΕΣΥ, η αναδιανομή, η δημιουργία της μεσαίας τάξης, ίσες ευκαιρίες στους μη προνομιούχους, είναι επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ.
Η διαπίστωση αυτή δεν αναιρεί τις ευθύνες μας για το ότι δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό, να αντιμετωπίσουμε το πελατειακό κράτος, τις συντεχνίες, δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε στελέχη μας από τη διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα.
Έχουμε αναγνωρίσει τα λάθη μας έχουμε κάνει αυτοκριτική. Άλλο αυτό και άλλο το αυτομαστίγωμα και η ισοπέδωση δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεριζώσει το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας.
2.Το πρόβλημα μας είναι το όνομα και τα σύμβολα;
Δεν είναι το όνομα και τα σύμβολα που δημιούργησαν το πρόβλημα, είναι οι πολιτικές και οι συμπεριφορές.
Δεν ηττήθηκαν οι αρχές και η ιδεολογία μας το πρόβλημα το είχαν τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την εξουσία.
Ταυτιστήκαμε όχι με τις μεγάλες αλλαγές που κάναμε αλλά με τη διαχείριση της κρίσης δεν αναδείξαμε τις ευθύνες της Ν.Δ. και του Κ. Καραμανλή για το έλλειμμα, το χρέος, το πελατειακό κράτος, τη σπατάλη, την ύφεση και την αδράνεια. Υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε σε μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, γιατί δεν μας δόθηκε ποτέ ο χρόνος που ζητήσαμε. Υλοποιήσαμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μας επέβαλε η συντηρητική Ευρώπη.
Κάποιοι όμως προσπάθησαν να δώσουν ιδεολογικά χαρακτηριστικά στα δύσκολα μέτρα που πάρθηκαν. Κούνησαν το δάκτυλο στους πολίτες και τους είπαν : « Πιο σκληρά, πιο δυνατά»!
Σήμερα οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε την ταυτότητα μας και να απομονώσουμε αυτές τις απόψεις. Δεν πουλήσαμε την ψυχή μας στο διάβολο. Ήταν για μας ένας ιστορικός συμβιβασμός.
3.Ποιοι είμαστε τελικά σήμερα;
Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα, λαϊκό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ένα κόμμα ευθύνης. Σταθερά προσηλωμένο στην ευρωπαϊκή προοπτική και με συμμάχους τα υπόλοιπα Σοσιαλιστικά και Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.
Δεν ψάχνουμε σε ποια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθούμε, ούτε έχουμε πρόβλημα για το πώς θα μας λένε. Είμαστε οι Έλληνες Σοσιαλιστές, οι Έλληνες Σοσιαλδημοκράτες.
4.Τι θέλουμε να πετύχουμε με τη συμμέτοχη μας στην Κυβέρνηση;
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που όλοι ζούμε, δεν αρκεί να καταγγέλλουμε τις ακροδεξιές ρητορείες και τις απολίτικες θεωρίες συνωμοσίας.
Καμία εναλλακτική πρόταση δεν έχει κατατεθεί.
Έχουμε ακούσει πολλά: 18δις ισοδύναμα, άλλο μείγμα πολιτικής, επαναδιαπραγμάτευση έλεγε η Νέα Δημοκρατία. Άνθρακες ο θησαυρός.
Ακύρωση του μνημονίου, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια τα στελέχη του εγκαταλείπουν σήμερα αυτή τη ρητορική.
Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, να δώσουμε λύσεις, να βοηθήσουμε την κοινωνία να αντέξει.
Πολλά ακούγονται για τη συμμετοχή μας ή όχι στην Κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά προς τα πού πηγαίνει αυτή η κυβέρνηση.
Εκεί πρέπει να συμβάλλει το ΠΑΣΟΚ.
Στηρίζουμε την Κυβέρνηση γιατί στηρίζουμε την Ελλάδα. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για άλλες εκλογές, χρειάζεται χρόνο, πολιτικό χρόνο. Σε περίπτωση που γίνουν πάλι εκλογές το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες.
Συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ, δεν ταυτιζόμαστε.
5.Συνεργασία προς ποια κατεύθυνση; Ποια είναι η πρόταση μας;
Αυτό που χρειάζεται είναι να πούμε που θέλουμε να πηγαίνει αυτή η κυβέρνηση. Να δείξουμε την κατεύθυνση.
Με τις προτάσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας, μπορούμε να δώσουμε ένα αριστερό πρόσημο.
Η στήριξη μας στην κυβέρνηση εκτός από την εφαρμογή του προγράμματος, έχει δυο σκέλη:
α) Το πρώτο η ανακούφιση των πιο αδύναμων με άμεσα μέτρα.
Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για 500.000 θέσεις απασχόλησης και ουσιαστική στήριξη των 400.000 οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για κάθε άνεργο.
Να εξαιρέσουμε τους ανάπηρους από τις περικοπές, να γίνει αποδεκτή στο σύνολο της η πρόταση μας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να πιέσουμε τις τράπεζες να δεσμευτούν να σηκώσουν και αυτές ένα μέρος από το βάρος που δεν είναι δυνατόν να το πληρώνει μόνο ο έλληνας πολίτης.
β) Το δεύτερο, η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης, ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου βάσει του οποίου θα επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία.
6.Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να δώσει απαντήσεις σήμερα; Μπορεί να φτιάξει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο;
Πρέπει να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους πολίτες. Πως και ποτέ η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια και τις πολιτικές της λιτότητας. Γιατί ένα είναι βέβαιο: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα.
Οι πολίτες μας γύρισαν την πλάτη γιατί από ένα παιγνίδι της ιστορίας ακυρώσαμε το κοινωνικό συμβόλαιο που είχαμε μαζί συνδιαμορφώσει. Αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο πρέπει και οφείλουμε να το ξαναφτιάξουμε.
Απαραίτητη προϋπόθεση πριν από οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι να ξαναφέρουμε την ηθική στην πολιτική.
Μαζί με την αξιοπιστία είναι αυτά που χρειάζεται ο πολίτης σήμερα για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του.
7.Στις 3 του Σεπτέμβρη η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Οι προϋποθέσεις της ανάκαμψης που έχουμε παρουσιάσει χρειάζονται εξειδίκευση μέσα από διάλογο με την ελληνική κοινωνία.
Για να φτάσουμε να έχουμε ένα σχέδιο με στρατηγική, άμεσους στόχους, αναπτυξιακή ταυτότητα για κάθε περιφέρεια και τεκμηρίωση.
Αυτό το σχέδιο έχει τρεις βασικές προϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι η παρέμβαση στο κοινωνικό κράτος.
Έχουμε απέναντι μας έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό, που προσπαθεί να σαρώσει τα πάντα με άλλοθι την κρίση και έναν άκρατο λαϊκισμό, που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.
Η δεύτερη είναι η αυτονόητη οικονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη.
Πρέπει να περάσουμε από την υπερκατανάλωση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Η τρίτη είναι οι απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα και στο πολιτικό σύστημα.
Χρειαζόμαστε έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο, μείωση του μεγέθους των περιφερειών, μεγαλύτερη αποκέντρωση, φορολογική αποκέντρωση. Για να μπορεί να ξέρει ο έλληνας πολίτης που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει.
Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το επεξεργαστούν οι οργανώσεις μας, μαζί με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες και προτείνω στις 3 του Σεπτέμβρη σε μια προγραμματική συνδιάσκεψη, να παρουσιάσουμε τη νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη, τις αλλαγές στο κράτος και την υπέρβαση των μνημονίων.
8.Ποια είναι τα όρια που βάζουμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία;
Χρειάζεται να ξαναθυμηθούμε το Κράτος Δικαίου και να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές λειτουργίες τις κυβέρνησης. Δεν συνεργαζόμαστε για να ξανακτίσουμε το κράτος της δεξιάς. Δεν είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να λειτουργεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Δεν είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να κυβερνά με τη λογική του Νόμου και της Τάξης. Πρέπει το μήνυμα μας να είναι ισχυρό: Δεν κυβερνούν μόνοι τους. Ας το καταλάβουν. Δεν υλοποιούν το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας.
Τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς την κοινωνική συναίνεση και είναι ευθύνη του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εθνική συνεννόηση.
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να βιώσει ένα νέο διχασμό.
9.Με ποιες πολιτικές δυνάμεις διατηρούμε μέτωπα; Ποιες συμμαχίες θέλουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;
Έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και το νεοφιλελευθερισμό. Συγκυριακά συνεργαζόμαστε γιατί το απαιτούν οι συνθήκες και θα ήταν ευτύχημα, να βγούμε σύντομα από την κρίση και να επιστρέψουμε όλοι στον φυσικό μας χώρο.
Μέτωπο και με το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την δήθεν αριστεροσυνη του ΣΥΡΙΖΑ. Κρατάμε όμως τις πόρτες ανοιχτές σε όλους αυτούς τους πολίτες που αναζήτησαν εκεί τις απαντήσεις και δεν τις βρήκαν.
Μέτωπο στο φασισμό, στη βία, στην τρομοκρατία και στη ναζιστική « Διάπλαση των Παίδων» της Χρυσής Αυγής. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι δυνάμεις του φασισμού, της υπερβολής, των θεωριών συνωμοσίας, του λαϊκισμού και του τίποτα, θα γίνονται όλο και πιο ισχυρές.
Στην Ευρώπη το παράδειγμα της Ιταλίας μας αποδεικνύει ότι αν δεν δώσουμε λύσεις μέσα από την πολιτική, η αντίδραση των πολιτών θα είναι ανεξέλεγκτη και απολίτικη.
Ο φασισμός και ο λαϊκισμός ένα πράγμα φοβούνται: Την πολιτικοποίηση της κοινωνίας.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα στην Ιταλία, την παραδοχή του λάθους από το Δ.Ν.Τ.,την αναγνώριση των θυσιών και τις εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις ώστε σε επίπεδο Κυβέρνησης αλλά και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να θέσουν επιτακτικά το θέμα της εγκατάλειψης της τιμωρητικής πολιτικής λιτότητας , την αντιμετώπιση του χρέους, τις δημόσιες επενδύσεις και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, έχουμε ανάγκη από τη Σοσιαλδημοκρατία, που δεν θα πάρει όμως απλά τη σκυτάλη της διαχείρισης από τη Μερκελ, αλλά θα συγκρουστεί με τις αγορές.
Όσον αφορά την υπόθεση της Ελληνικής Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη απευθυνθεί και σε κόμματα και σε στελέχη μα πάνω από όλα απευθύνεται στους πολίτες. Αυτόν τον κόσμο που στήριξε επί δεκαετίες τις μεγάλες αλλαγές, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.
Υπάρχει, δραστηριοποιείται, ζει, δυσκολεύεται αγωνιά και μας παρακολουθεί.
10.Όχι στις στοιχίσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο
Αυτά είναι τα μεγάλα, αυτά είναι τα σπουδαία, αυτές είναι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Αυτά πρέπει να συμφωνήσουμε. Δεν έχουν καμία αξία οι στοιχίσεις σε ομαδούλες χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε μπροστά μας, αυτό που πρέπει να απαντήσουμε είναι αν έχουμε την ψυχή και τη δύναμη να συνεχίσουμε.
Εγώ πιστεύω ότι την έχουμε.
Γιατί εμείς δεν είμαστε απλά ένα κόμμα, δεν είμαστε απλά μια οργανωτική πυραμίδα που είχε στόχο τη νομή της εξουσίας.
Είμαστε εμείς που εκφράσαμε την αγωνία των Ελλήνων πολιτών για αλλαγή.
Είμαστε εμείς που οδηγήσαμε τον αγώνα πολλών γενιών στην εμπέδωση της δημοκρατίας.
Είμαστε εμείς που κρατήσαμε τη χώρα όρθια, μέσα στο Ευρώ, με ευρωπαϊκή προοπτική.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι.
Με εμπνευστή και καθοδηγητή τον Ανδρέα Παπανδρέου και
Έχοντας στην καρδιά μας τη λεβεντιά της Μελίνας και στην ψυχή μας πάντα την ανθρωπιά, το ήθος, τη στάση ζωής και τα οράματα του Γιώργου Γεννηματά.
Για να πετύχουμε χρειαζόμαστε μόνο τρία πράγματα
Το πρώτο είναι οργάνωση, που ήταν πάντα το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και πρέπει να την στήσουμε ξανά.
Το δεύτερο είναι ενότητα
Και το τρίτο είναι αγώνας.