Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Συνάντηση Αντώνη Σαμαρά με νέους επιχειρηματίες


Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων. 

Οι νέοι επιχειρηματίες που μετείχαν στη συνάντηση δραστηριοποιούνται- ανάμεσα σε άλλα- στην ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου, συστημάτων μηχανογράφησης, λογισμικού, εφαρμογών κινητών συσκευών, την εκτροφή σαλιγκαριών, τη μεσιτεία, την οργάνωση γραφείου, το marketing και τις υπηρεσίες προώθησης, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και μέσα ψυχαγωγίας και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. 
Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης κ. κ. Νότης Μηταράκη και Αθανάσιος Σκορδάς και ο υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης. Ακολουθεί η δήλωση του Πρωθυπουργού:
«Η χώρα μας διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο ακόμα και σε περιόδους μεγάλης κρίσης, όπως είμαστε σήμερα, καταφέρνει και δημιουργεί και ξεχωρίζει, μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μιλάω για νέα παιδιά με γνώσεις, με ταλέντο, με ικανότητα και με διάθεση για δουλειά. Νέοι επιχειρηματίες. Αυτή η συζήτηση που θα κάνουμε σήμερα με νέους επιχειρηματίες δείχνει, σηματοδοτεί, συμβολίζει, αυτό το αγκάλιασμα μιας τέτοιας προσπάθειας. Δηλαδή, μιας προσπάθειας των ελληνικών νεοφυών εταιριών, αυτό που έμαθε ο κόσμος να λέει τα “start ups”, που δίνει ανάσες καινοτομίας αλλά και ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία.
Είναι υποχρέωση μας να εμπνεύσουμε μια μορφή κοινωνικού συμβολαίου, ένα κοινωνικό συμβόλαιο, ανάμεσα στους νέους της χώρας που θέλουν να πετύχουν ως επιχειρηματίες και στην πολιτεία. Ο ανώτατος στόχος είναι η ανοικοδόμηση της χώρας και ο πλέον αναγκαίος είναι η εύρεση νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.
Αυτό πως θα γίνει; Μέσα από ιδέες έξυπνες, καινούργιες, καινοτόμες, ρηξικέλευθες προτάσεις που μπορεί να αποδειχθούν παραγωγικά βιώσιμες. Η σχέση αυτή θα έχει ως βάση της τη δημιουργικότητα και βασικό μοχλό της τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Αυτές τις start up επιχειρήσεις.
Η στήριξη αυτών των νεοφυών επιχειρήσεων είναι μια στρατηγική ρεαλιστική. Μπορεί να είναι –και εύχομαι να αποδειχθεί- και μια από τις βασικές οδούς εξόδου από την κρίση. Η ανάπτυξη θέλει κινητοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και του οικονομικού και του κοινωνικού κεφαλαίου της χώρας και θέλει και τη διαμόρφωση -επιτρέψτε μου να πω- και μιας κατάλληλης κουλτούρας.
 Άνθρωποι με ιδέες υπάρχουν. Καινούργια παιδιά με καινούργιες ιδέες υπάρχουν. Το θέμα είναι να μην υπάρχει απέναντί τους ένα τοίχος που λέγεται πολιτεία ή κράτος. Να υπάρχει αγκάλιασμα και να υπάρχει παραδοχή ότι η πρόοδος έρχεται από τα νέα τα παιδιά.
Υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα διανοητικής συνεργατικότητας. Επιτρέψτε μου να το πω μέσα από καινούργιους θεσμούς, που σήμερα ιδιαίτερα τα νέα Ελληνόπουλα, τους αντιλαμβάνεται καλύτερα από εμάς τους παλιότερους, όπως είναι τα openoffice, ή τα tedx.
Εκεί που το κράτος χρειάζεται να παρέμβει και να υπάρχει χρηματοδότηση και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε αυτό το υπουργείο, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία, αλλά και να υπάρξει και μια καινούργια, όπως είπα επιχειρηματική κουλτούρα, ώστε να πετύχει αυτό το εγχείρημα.
Είναι υποχρέωση της πολιτείας και είναι υποχρέωση εδώ των υπουργών, να πετύχουν και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει πού; Στο σχηματισμό ενός φιλικού, του πιο δυνατού φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους νέους επιχειρηματίες.
Το φιλικό αυτό περιβάλλον τι θα τους κάνει; Θα τους επιτρέψει να πάρουν το ρίσκο. Θα τους επιτρέψει να τολμήσουν. Θα τους επιτρέψει την ιδέα τους την καινούργια που φέρνει πρόοδο να την κάνουν επένδυση. Και θα προκύψει απ’ αυτό μια υπεραξία. Και αυτή η υπεραξία είναι που τελικά θα αναζωογονήσει, σήμερα θα έλεγα εγώ που το έχουμε ανάγκη, να αναθερμάνει κιόλας, την ελληνική οικονομία.
Αυτό είναι το νέο αίμα, το οποίο περιμένουμε να κυλήσει στις φλέβες της ελληνικής οικονομίας. Το καινούργιο οξυγόνο, το καινούργιο αίμα. Είναι αυτά τα νέα τα παιδιά και είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι σήμερα εδώ πέρα μαζί τους και θα έχουμε μια διεξοδική συζήτηση ακριβώς γι’ αυτά τα προβλήματα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».