Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη δευτερολογία του, στο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ


‹‹…Το συνέδριό μας στέλνει καθαρά μηνύματα παντού
Στους κυβερνητικούς εταίρους με την πρόταση για επικαιροποίηση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης Στους Ευρωπαίους εταίρους μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως δεν μπορεί να ζητηθούν και να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, που μειώνουν τα εισοδήματα και τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία…››

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη δευτερολογία του, χθες, στο 9o Συντακτικό Συνέδριο του Κινήματος, είπε τα εξής:

‹‹Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, όλοι μαζί ενωμένοι, ανανεωμένοι, δυνατοί, με συνείδηση της Ιστορίας, με προσδοκία για το μέλλον, ανοίγουμε τη νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ.

Φίλες και φίλοι, αγαπητέ μου Γιώργο, χαίρομαι που είσαι μαζί μας σήμερα εδώ.

Είπα χθες πως το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το Συντακτικό, το ένατο στην ιστορία του και το πρώτο της νέας αφετηρίας, είναι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός και αυτό τις δύο μέρες αποδείχθηκε. Είχαμε χθες την πολύ σημαντική θεσμικά παρουσία όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου, ήταν εδώ μαζί μας τα δύο κόμματα που είναι εταίροι μας στην Κυβέρνηση συνεργασίας.

Είμαι βέβαιος ότι παρά τις ιστορικές, παραδοσιακές, αξιακές, ιδεολογικές, αισθητικές και πολιτικές διαφωνίες, αντιλαμβάνονται όλοι όσοι συγκροτούν αυτήν την νέου τύπου πλειοψηφία, ότι η ύπαρξή της είναι ζήτημα ζωτικής εθνικής σημασίας. Υπάρχει, συνεπώς, ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού και καλλιέργειας ενός άλλου πολιτικού πολιτισμού.

Ήταν εδώ χθες μαζί μας κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και κινήσεις που τις καλούμε να συστρατευθούν στην υπόθεση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, όπως και οι δυνάμεις της οικολογίας.

Ήταν μαζί μας δυνάμεις της λεγόμενης «αντιμνημονιακής», εντός εισαγωγικών πάντα, αντιπολίτευσης, που κατενόησαν και τίμησαν τον θεσμικό χαρακτήρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, φίλες και φίλοι, πρέπει στον τόπο μας να διαμορφώσουμε τις δυνατότητες ελάχιστης εθνικής συνεννόησης και με την αντιπολίτευση, ακόμη και μέσα σε συνθήκες οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης που δημιουργεί την εντύπωση μιας μετωπικής σύγκρουσης, ενός οιονεί εμφυλίου πολέμου.

Το κυριότερο όμως είναι ότι αυτές τις δύο μέρες τέθηκαν εδώ στο συνέδριο -και παρακολούθησα ή διάβασα το σύνολο των τοποθετήσεων των συνέδρων- όλα τα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας.

Εκφράστηκαν εδώ οι αγωνίες των πολιτών και παίρνοντας αφορμή από μια φράση που ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου ενός συνέδρου, θέλω να πω -και να το πω εκ μέρους σας- ότι στην καρδιά και την ψυχή των Ελλήνων δε μιλάς με τα λόγια σου που είναι εύκολα. Μιλάς με τις πράξεις σου και τις επιλογές σου που είναι δύσκολες και μπορεί να είναι κάποια στιγμή επώδυνες. Αλλά πρέπει ο πολίτης να καταλάβει ότι όλα αυτά είχαν μια λογική, έχουν ένα σκοπό, έχουν ένα τέλος.

Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι μιλήσαμε εδώ για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, για το πώς θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας, στον οποίον μας έριξαν συνειδητά, λόγω ιδεολογικής επιλογής και μυωπικής αντίληψης των πραγμάτων οι εταίροι και πιστωτές μας, εφαρμόζοντας το σχήμα «στήριξη και τιμωρία».

Το θέμα είναι να αντέξουμε όμως αυτό το κρίσιμο εξάμηνο της στροφής, το πρώτο εξάμηνο του 2013. Να αντέξουν τα νοικοκυριά, να αντέξουν οι επιχειρήσεις, με όλους τους τρόπους που είπαμε.

Και το βασικό που είπαμε: Δεν αντέχει η χώρα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Μιλήσαμε για την επείγουσα και επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την απόλυτη ανεργία, για την απόλυτη φτώχια, για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Και υπάρχουν οι συγκεκριμένες κατατεθειμένες προτάσεις νόμων του ΠΑΣΟΚ, για όλα αυτά τα θέματα, για τις ευπαθείς ομάδες, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Υπάρχει η πρότασή μας για ένα μεγάλο φιλόδοξο μαζικό σχέδιο στήριξης θέσεων εργασίας, υποβοήθησης των ανέργων.

Μιλήσαμε για το πολιτικό σύστημα, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για το εκλογικό σύστημα. Και δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία προσυνεδριακή μας ημερίδα ήταν αφιερωμένη ακριβώς σε αυτό, στις προτάσεις μας για την αναθεώρηση και για το νέο πολιτικό σύστημα.

Και η παρουσία του Γιαννάκη Ομήρου την επομένη της εκλογής του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μας επέτρεψε να μιλήσουμε για θέματα που δυστυχώς ξεχνιούνται τον τελευταίο καιρό, για εξωτερική πολιτική, πολιτική ασφάλειας και άμυνας, κυριαρχικά δικαιώματα. Και τίποτα δεν είναι πιο απτό από τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο. Ξαναμιλήσαμε για την Κύπρο που τώρα υφίσταται μια νέα μεγάλη δοκιμασία.

Είναι σημαντικό ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τα μεγάλα ζητήματα αυτοσυνειδησίας της παράταξης -και χρησιμοποιώ σκόπιμα τη λέξη «αυτοσυνειδησία» γιατί είναι πολύ πιο απαιτητική από την τρέχουσα λέξη αυτοκριτική. Η αυτοκριτική μπορεί να είναι προσχηματική, ρητορική, φευγαλέα, ενώ η αυτοσυνειδησία είναι το θεμέλιο που μας μεταφέρει από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον.

Θυμηθήκαμε την ιστορική διαδρομή της παράταξης. Δεν αρκεί όμως να τη θυμόμαστε μνημειακά, μουσειακά, δεν αρκεί να κάνουμε πολιτικά μνημόσυνα. Έχει σημασία να αντλούμε επίκαιρα πολιτικά συμπεράσματα.

Αυτό το νόημα είχε και η ψύχραιμη αποτίμηση της μεταπολίτευσης, γιατί μας χρεώνουν τη μεταπολίτευση, ενώ η μεταπολίτευση δεν είναι αντικείμενο χρέωσης. Είναι και αντικείμενο πολύ μεγάλης ιστορικής πίστωσης και το ιστορικό ισοζύγιο της μεταπολίτευσης είναι αναμφίβολα θετικό για τον τόπο.

Και βέβαια, αναλύσαμε και θα αναλύσουμε και στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή σε βάθος τις ραγδαίες εξελίξεις της τριετίας της κρίσης, γιατί κανείς δεν πρέπει να μένει ανικανοποίητος στα αιτήματά του, να ερευνήσουμε και να απαντήσουμε τα πάντα. Ναι, θα είναι όλα πολύ διαφωτιστικά, πρέπει να θυμηθούμε ξανά φάση-φάση, εικόνα-εικόνα το τι συνέβη, από ποιους, πότε, γιατί, πώς.

Πώς έγινε τελικά η αναδιάταξη των πολιτικών αλλά και των κοινωνικών συσχετισμών; Πότε τους αντιληφθήκαμε; Πώς τους επηρεάσαμε; Πότε επήλθε η διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης με την παραδοσιακή κοινωνική μας βάση, αυτήν που δεν την χαρίζουμε πουθενά και ιδίως δεν την χαρίζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ; Την καλούμε να γυρίσει στο σπίτι της. Η κριτική μας αφορά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του Απόστολου Κακλαμάνη, τον πολιτικό νεοπλουτισμό του ΣΥΡΙΖΑ, την πρώιμη αλαζονεία ενός τύπου που του έτυχε το λαχείο, απέκτησε ένα μεγάλο κεφάλαιο και το σπαταλά αλόγιστα, γιατί δεν αγωνίστηκε για να το αποκτήσει.

Μιλήσαμε, φίλες και φίλοι, για τις προϋποθέσεις ανασύστασης της παράταξης, αξιακές, ηθικές, όχι ηθικολογικές, οργανωτικές, αλλά πρωτίστως οικονομικές, κοινωνικές, αναπτυξιακές, δηλαδή κυβερνητικές. Λέω συχνά -είπα και χθες- κατεβήκαμε με τη χώρα, θα ανέβουμε με τη χώρα.

Κάποιοι νόμισαν, κάποιος καλόπιστος σύντροφος το είπε κιόλας από το βήμα του συνεδρίου, ότι πρώτα θα ανέβει η χώρα και μετά θα ανέβει το ΠΑΣΟΚ. Όχι φίλες και φίλοι, το ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την επάνοδο και άνοδο της χώρας, γιατί δεν πρόκειται απλά και μόνο για άνοδο, πρόκειται για επάνοδο σε μία κατάσταση ομαλότητας, σε μία κατάσταση πραγματικής ισοτιμίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ζώνη του Ευρώ.

*****

Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, αυτές τις δύο μέρες, με την εισήγησή μου και τις αποφάσεις του συνεδρίου, παρουσιάζει με σαφήνεια το αξιακό, ιδεολογικό και οργανωτικό του πρόσωπο. Απευθύνεται στον νέο κοινωνικό συνασπισμό που θέλει να εκφράσει.

Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής είναι πάντα σοσιαλιστικό κίνημα, με βαθιά πίστη στην κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.
Είναι πάντα δημοκρατικό και πολιτικά φιλελεύθερο, γιατί ο πολιτικός φιλελευθερισμός, η πολυφωνία, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των ελευθεριών και των δικαιωμάτων είναι το μεγάλο αντίβαρο της βαρβαρότητας του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού.
Το ΠΑΣΟΚ είναι πιστό στις αξίες ενός θεσμικά ανανεωμένου κοινοβουλευτισμού.
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει βαθιά, αξιακά στην ανοικτή πλουραλιστική και ανεκτική κοινωνία.
Είναι ένα κόμμα γνήσια ριζοσπαστικό, δηλαδή μεταρρυθμιστικό, όχι «ψευτοριζοσπαστικό», όπως άλλοι, με ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ευρωπαϊκό, χωρίς ψευδαισθήσεις που θυμίζουν τη γραφειοκρατία των Βρυξελών, αλλά με άποψη για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης.
Είναι εθνικά υπεύθυνο, οικολογικά ευαίσθητο, έμπρακτα και όχι ρητορικά πατριωτικό, χορτάσαμε πατριωτική ρητορεία τον τελευταίο καιρό.
Το ΠΑΣΟΚ είναι λαϊκό, είναι όμως αντιλαϊκιστικό, αντιδημαγωγικό.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που πρέπει να ξεπεράσει οργανωτικά τον εαυτό του. Και εσείς οι ίδιοι σηκώνετε το βάρος αυτής της μεγάλης υπέρβασης γιατί εκπροσωπείτε εδώ, όχι απλά και μόνο τις 115.000 των πολιτών που μας ξεπέρασαν την προηγούμενη Κυριακή, ούτε τις 240.000 που μας είχαν ξεπεράσει στη διαδικασία του Μαρτίου του 2012.

Εκπροσωπείτε όλους τους ψηφοφόρους μας του Μαΐου και του Ιουνίου, αλλά πρωτίστως τους εν δυνάμει ψηφοφόρους, αυτούς που ψήφισαν μια άλλη εκλογική επιλογή, αλλά το βλέμμα τους  είναι πάντα στραμμένο εδώ, εδώ είναι η ψυχή τους, εδώ θέλουν να ξαναγυρίσουν και θα ξαναγυρίσουν.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ανοιχτό στη κοινωνία των πολιτών, συμμετοχικό, συλλογικό και, όπως είπε ο Απόστολος, όχι αρχηγικό.

Δεν περίμενα να εκλεγώ Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συντρόφισσες και σύντροφοι, μέσα σε αντίξοες συνθήκες βαθιάς κρίσης για να θεωρήσω ότι κάνω πολιτική. Έχω αποδείξει ότι μπορώ να κάνω πολιτική, να διατυπώνω ιδέες, να αγωνίζομαι, να μάχομαι,  να μετέχω σε συλλογικές διαδικασίες, σε σκληρούς διαλόγους χωρίς καμιά τυπική ιδιότητα. Δεν απολαμβάνω την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Είμαι τόσο μακριά απ’ αυτό, ώστε μπορώ με απόλυτη ψυχική άνεση να εγγυηθώ τον συλλογικό και συμμετοχικό χαρακτήρα της παράταξης.  Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής είναι θεσμικό, διάφανο, μαχητικό, σκεπτόμενο.

Προσέξτε, με τάσεις και ρεύματα γνήσια ιδεολογικά και πολιτικά, όχι με ομαδοποιήσεις  φραξιονισμούς παλιούς ή νέους. Όχι με μηχανιστικές εκδηλώσεις συσπειρώσεων, αλλά επειδή υπάρχει απόχρωση ιδεολογική, επειδή υπάρχει κάτι που κομίζουμε στο δημόσιο διάλογο.

Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι πολυφωνικό στην εσωτερική του συζήτηση αλλά ενιαίο, σοβαρό και αξιόπιστο στην επίσημη θέση του και κυρίως στη δράση του, πρωτίστως στη κοινοβουλευτική.

Οι καταστατικές λεπτομέρειες έχουν την σημασία τους.   Δεν είναι όμως τίποτα σας διαβεβαιώ, μπροστά στην σχέση πολιτικής και προσωπικής εμπιστοσύνης που πρέπει να μας ενώνει. Και αυτό θέλει δουλειά.

Αποστολή μου είναι να εγγυηθώ χωρίς καμία διάκριση αυτή την σχέση εμπιστοσύνης που απαιτεί, όπως είπα, υπερβάσεις παλαιών αντιθέσεων και αγκυλώσεων και γνήσιο άνοιγμα σε νέους ανθρώπους, πραγματικά νέους, όχι ηλικιακά  μόνο, με νέα αντίληψη για την πολιτική, νέα αντίληψη για την οργάνωση, με δημοκρατικό ήθος.

Οι καταστατικές ρυθμίσεις δεν είναι τίποτα μπροστά στην ανάγκη για εσωκομματικό δημοκρατικό ήθος. Αλλιώς δεν πείθουμε κανέναν, πέραν του στενού μας κύκλου.

Αν θέλουμε να μιλάμε αξιόπιστα για ένα νέο πολιτικό πολιτισμό στη χώρα, αυτό πρέπει να ξεκινά από το εσωτερικό της παράταξης και πρωτίστως από την νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε στο γήπεδο αυτό.

Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια νέα αυθεντική σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνική μας βάση και όλο το λαό.

*****

Προσέξτε, συντρόφισσες και σύντροφοι, ο συντακτικός χαρακτήρας του Συνεδρίου σ’ αυτά τα ζητήματα κρίνεται, στην ηθική και αξιακή ενότητα της παράταξης, στην αναβάθμιση του εσωκομματικού πολιτικού πολιτισμού, στην σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας και με την κοινωνία, στη καθαρότητα του λόγου μας, στη δύναμη της αυτοσυνειδησίας, στη δυναμική της αλήθειας που οφείλουμε να πούμε.

Μιλώ πάντα όλη αυτή την εξαιρετικά βαριά και δύσκολη περίοδο, και ως Υπουργός, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με καθαρή μετωπική γλώσσα αλήθειας. Σας μίλησα και χθες, σας μιλώ και σήμερα από την ψυχή μου και πρέπει να καταθέτουμε εδώ την ψυχή μας.

Κι επειδή χθες επικαλέστηκα τον Γιώργο Σεφέρη, για λόγους λογοτεχνικής δικαιοσύνης πρέπει να μνημονεύσω σήμερα τον Οδυσσέα Ελύτη. Λέει ο Οδυσσέας Ελύτης σε ένα ποίημα από τα «Ελεγεία της Οξώπετρας»: «Αυτά στη γλώσσα τη δική μου και άλλοι, άλλα σε άλλες. Άλλ’ η αλήθεια μόνον έναντι θανάτου δίδεται.» Που σημαίνει ότι η αλήθεια είναι λυτρωτική αλλά είναι και ριψοκίνδυνη και επικίνδυνη. Γιατί όταν λες την αλήθεια ταράζεις, δημιουργείς αντιδράσεις και μπορεί να ωθείς κάποιους στην επιλογή του ευχάριστου ψέματος.

Προσέξτε αυτούς τους στίχους γιατί αυτό είναι το βαθύτερο πρόβλημα μιας κοινωνίας σε κρίση. Άλλοι, άλλα σε άλλες γλώσσες, «αλλ’ η αλήθεια μόνον έναντι θανάτου δίδεται».

Το ΠΑΣΟΚ είναι συνεπώς πολυσυλλεκτικό και πλειοψηφικό εν δυνάμει, αλλά ειλικρινές και έντιμο.

Αλληλέγγυο με την κοινωνία, αλλά χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις.

Εκφραστής όλων των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας

 Ουσιαστικός παράγοντας των νέων ευρωπαϊκών συσχετισμών που ξεκινούν από τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που πρέπει να ξεφύγουν από το στενό πλαίσιο μιας συμβιβαστικής και συντηρητικής θεώρησης των πραγμάτων.

Δείτε πως λειτουργούν σε κυβερνήσεις συνεργασίας, σε πάμπολλες χώρες της Ευρώπης, τα σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης σε σχέση με το πώς λειτουργούμε εμείς στην τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και τι είναι αυτό που λέμε για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Το συνέδριό μας στέλνει καθαρά μηνύματα παντού. Στους κυβερνητικούς εταίρους με την πρόταση για επικαιροποίηση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης. Στους Ευρωπαίους εταίρους μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως δεν μπορεί να ζητηθούν και να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, που μειώνουν τα εισοδήματα και τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία, πως μόνο αναπτυξιακή πανστρατιά και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, οδηγεί στην πράγματι απρόσκοπτη εκτέλεση του προϋπολογισμού, την έξοδο από την κρίση, τη βιωσιμότητα του χρέους μέσα από τη δυναμική του κουρέματος, που είναι δικό μας έργο.

Χαμογελώ, όταν ακούω διάφορους να επικαλούνται τη δραστική μείωση του δημοσίου χρέους, παρ' ό,τι είχαν ταχθεί εναντίον της, ή να αναλύουν τώρα  πότε και πώς πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο «κούρεμα». Αυτά τα ξέρουμε καλύτερα από τους άλλους, η δυναμική και του μεγαλύτερου κουρέματος εμπεριέχεται στις συμφωνίες του Φεβρουαρίου–Μαρτίου του 2012. Έρχεται η στιγμή τους!

Απευθυνθήκαμε χτες και στείλαμε μηνύματα στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά, εργατικά, δημοκρατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που έχουν την ιστορική ευθύνη να διαφυλάξουν την φυσιογνωμία της Ευρώπης, το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης, δημοκρατίας και δικαιωμάτων, διατυπώνοντας την πραγματικά προοδευτική πρόταση για τη διαχείριση και υπέρβαση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής χρηματοοικονομικής και αναπτυξιακής κρίσης.
Απευθυνθήκαμε και στείλαμε μηνύματα χτες στις δυνάμεις, στους φορείς και τα πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Απευθυνθήκαμε στους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας με το ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και την πρόταση σύναψης μιας γνήσιας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας εξόδου από την κρίση, με δικαιοσύνη, διορατικότητα και ασφάλεια.
Απευθυνθήκαμε στους μη πολιτικούς θεσμούς και τους θύλακες εξουσίας και ισχύος της χώρας μας για το δικό τους μερίδιο ευθύνης στη μάχη για εθνική ανάκαμψη.
Απευθυνθήκαμε, όπως είπα, στην παραδοσιακή κοινωνική βάση της Παράταξης που έκανε άλλες εκλογικές επιλογές το Μάιο και τον Ιούνιο.
Απευθυνθήκαμε σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που νιώθουν προοδευτικές και δημιουργικές και έχουν τη δική τους θέση στο νέο κοινωνικό συνασπισμό που μπορεί να φτιάξει την Ελλάδα ξανά αυτοδύναμη, υπερήφανη, ανταγωνιστική, ευημερούσα.
Απευθυνθήκαμε σε όλο τον ελληνικό λαό που μας ασκεί σκληρή κριτική, σε ένα μεγάλο ποσοστό μας απορρίπτει, αλλά προσβλέπει στο ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ευθύνης και σταθερότητας.

*****

Φίλες και φίλοι, η χθεσινή εισήγησή μου προς το Συνέδριο δεν αφορούσε απλά τη στρατηγική της Παράταξης, αλλά την ολοκληρωμένη πρότασή μας για την στρατηγική της χώρας.

Παρουσιάσαμε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της ισοτιμίας μέσα στην Ευρώπη, το σχέδιο που παρουσιάσαμε στους παραγωγικούς φορείς πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί ως  βάση της επικαιροποιημένης συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων.
Παρουσιάσαμε μια πρόταση συναινετικής, υπεύθυνης και ριζοσπαστικής αναθεώρησης του Συντάγματος που ανανεώνει τη δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, την πολιτική. Είναι όμως αναγκαίο για λόγους θεσμικής αυτοπροστασίας απέναντι στον κίνδυνο του συνταγματικού λαϊκισμού, η εγγύηση της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 Βουλευτών να διατηρηθεί για την επόμενη Βουλή που ως κατά κυριολεξία αναθεωρητική, θα διαμορφώσει τις διατάξεις ενώ η παρούσα Βουλή απλά διαπιστώνει την ανάγκη αναθεώρησης χωρίς να μπορεί να ελέγξει και να διασφαλίσει την τελική διατύπωση των κρίσιμων διατάξεων.
Διατυπώσαμε πρόταση αλλαγής του εκλογικού συστήματος για να διασφαλίζεται η αντιπροσωπευτικότητα του πολιτικού συστήματος, να αποφεύγονται οι τεχνητές πολώσεις, να εξυπηρετείται ο στόχος της κυβερνητικής σταθερότητας μέσα στις νέες συνθήκες που δεν είναι αυτές του μονοκομματικού, αλλά αυτές του συνεργατικού κοινοβουλευτισμού. Η πρότασή μας απευθύνεται στα κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας αλλά και στην αντιπολίτευση. Με στόχο την ευρύτατη συναίνεση και την ευρύτατη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα για την άμεση εφαρμογή μιας αλλαγής στο εκλογικό σύστημα.  Αν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, είναι πάντα ανοιχτός ο δρόμος μιας αλλαγής ψηφισμένης με τη συνήθη πλειοψηφία που θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Διατυπώσαμε πρόταση συγκρότησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς που με την κοινή της κάθοδο στις εκλογές δημιουργεί μια πολιτική δυναμική, εξαιρετικά ευεργετική για τον τόπο και διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις την πρώτη θέση, ώστε να καθοδηγήσει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση που θέλει ο λαός κι έχει ανάγκη ο τόπος, κατεύθυνση προοδευτική και υπεύθυνη μέσα στην Ευρώπη.
    Η πρότασή μας για τη μεγάλη Κεντροαριστερά αφορά και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που πρέπει να αποκτήσει δύο πόλους αντί τριών: Έναν συντηρητικό και έναν προοδευτικό, γιατί έτσι ενισχύεται η θέση των προοδευτικών δυνάμεων και αντιλήψεων.
    Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει με ειλικρίνεια και επιμονή την πρότασή του. Προσέξτε: προχωρά όμως ταυτόχρονα και χωρίς καθυστέρηση, μέσα από την ανασύνταξή του σε όλες τις κινήσεις που συγκροτούν πολιτικά το ρεύμα της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της μεγάλης Κεντροαριστεράς στην κοινωνική βάση. Αυτό το πλαίσιο συνιστά απόφαση του συνεδρίου μας. Είμαστε καλόπιστοι, ανοιχτοί, δεν εξαρτώμεθα από κανέναν.
Διατυπώσαμε καθαρή πρόταση συνεργασίας των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά της Χρυσής Αυγής, που δεν πρέπει να απαιτεί να φωλιάζει μέσα στο λεγόμενο blog των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Αυτή η πρόταση υπεράσπισης της Δημοκρατίας συνιστά απόφαση του συνεδρίου μας.

*****

Το κρίσιμο βέβαια ζήτημα, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι η κυβερνητική σταθερότητα και η έξοδος της χώρας από την κρίση, η ύπαρξη και η αντοχή της Κυβέρνησης, ο ορίζοντας τετραετίας, η επικαιροποίηση και στόχευση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων.

Παρουσίασα τα πέντε βασικά σημεία.

    1.Πρώτο σημείο: Εσωτερική απόφαση και καθαρό μήνυμα προς τους εταίρους ότι η χώρα δεν αντέχει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Είναι απόφασή μας.
    2.Δεύτερο σημείο: Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, με άλλους συντελεστές, μοχλός ανάπτυξης και αναδιανομής.
    3.Τρίτο σημείο: Άμεσα μέτρα κοινωνικής συνοχής για ανεργία, υπερχρέωση, απόλυτη φτώχια.
    4.Τέταρτο σημείο: Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για το οποίο μίλησα.
    5.Και πέμπτο σημείο: καθαροί κανόνες λειτουργίας της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Κι αυτά συνιστούν απόφαση του συνεδρίου. Εδώ δεν χωρεί καμία ασάφεια ή αμφιθυμία. Η θέση μας πρέπει να είναι απόλυτα καθαρή και σταθερή, χωρίς αντιφάσεις, μισόλογα, υπαινιγμούς, μυωπίες και αδικαιολόγητα συμπλέγματα ενοχής.

    1.Η χώρα δεν αντέχει φαινόμενα πολιτικής αστάθειας.
    2. Η χώρα χρειάζεται πολιτικό και οικονομικό χρόνο για να ανακάμψει. Είναι η χαρά του δημαγωγού να παρατήσουμε την υπόθεση στο τέλος.
    3.Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με τον μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας, που να έχει απομειώσει πλήρως την εθνική στρατηγική, να κινείται γρήγορα και αποφασιστικά, να κινητοποιεί τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους, τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τράπεζες, τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει και αντικαθιστά το μνημόνιο.

Το ολοκληρωμένο αυτό σχέδιο που οδηγεί τη χώρα οριστικά εκτός κρίσης, κινητοποιεί τους ενδογενείς πόρους ανάπτυξης, προωθεί τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

    4.Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που θα την πάει από τους αρνητικούς στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα ανακόψει την ανεργία, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, θα ανοίξει την προοπτική αποκατάστασης των αδικιών.
    5.Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να μπορεί να πει καθαρά στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτό που είπα πολλές φορές ώς τώρα, ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.
    6.Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να αντιλαμβάνεται την επείγουσα και επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, με άμεσα μέτρα που τα είπα.
    7.Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους και πιστωτές μας την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, που μπαίνουν στο τραπέζι σε κάθε περιοδική αξιολόγηση. Μίλησα χθες για τη σημασία που είχε η ρήτρα βαθύτερης ύφεσης και για το πώς έπρεπε να γίνει η διαπραγμάτευση από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο πέρσι.
    8.Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να χειριστεί με τον πιο πρόσφορο τρόπο την επικείμενη Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το έχουμε ξεχάσει αυτό.
    9.Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να διασφαλίζει στην πράξη τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μίλησα για τις έρευνες γύρω από τους υδρογονάνθρακες και επαναλαμβάνω ότι η διεξαγωγή τους είναι ό,τι πιο σημαντικό και απτό μπορεί να γίνει, σε σχέση και με την υφαλοκρηπίδα και με την ΑΟΖ.
    10.Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να σέβεται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα κόμματα που τη συγκροτούν, να σέβεται τη Βουλή και τη λειτουργία της και τις νομοθετικές διαδικασίες. Μια Κυβέρνηση που αποτρέπει την εγκαθίδρυση ενός μονοκομματικού ή δήθεν αναλογικά τρικομματικού κράτους.
    11.Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που χειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
    12.Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που δίνει πολιτικά, κοινοβουλευτικά, επικοινωνιακά, σε καθημερινή και συγκεκριμένη βάση τη μάχη κατά της ανευθυνότητας, του τυχοδιωκτισμού, των ύποπτων συμφερόντων, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Αυτά όλα θέλουμε να καταστούν αντικείμενο της επικαιροποιημένης συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων. Μόνο με τον τρόπο αυτό η χώρα μπορεί πράγματι να ανακάμψει. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιβάλει και θα επιβάλει αυτή τη συμφωνία.

*****

Συντρόφισσες και σύντροφοι, ας μιλήσουμε καθαρά: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της συνεργασίας των τριών κομμάτων, από την παρούσα Βουλή και κανείς εχέφρων και υπεύθυνος άνθρωπος δεν παίζει με την ιδέα της διάλυσης της Βουλής και των πρόωρων εκλογών, στο σημείο που βρίσκεται η εφαρμογή του Προγράμματος.

Εφόσον η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση, όπως την περιγράφω, και εφόσον επικαιροποιηθεί η συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης ώστε να διασφαλίζονται οι στόχοι και οι προοπτικές επιτυχίας της Κυβέρνησης, θα ήταν πραγματικά παράδοξο το ΠΑΣΟΚ που τράβηξε όσα τράβηξε, να θέλει να χαρίσει αυτή την κυβέρνηση και αυτούς τους στόχους, στη Νέα Δημοκρατία. Μια τέτοια Κυβέρνηση δεν είναι Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είναι κρίμα να της την χαρίζουμε.

Φοβούμαι ότι κάποιοι με τον ειλικρινή ή υποκριτικό φόβο ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ταυτιστεί με τη Νέα Δημοκρατία, προτείνουν μια πολιτική στρατηγική που καθιστά το ΠΑΣΟΚ ουρά του ακραίου λαϊκισμού της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι!

Κάποιοι φαίνεται πως δεν καταλαβαίνουν, ή μάλλον υποδύονται ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία προφανώς προτιμά να έχει απλώς την ψήφο, θετική ή ανοχής, του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, στα θέματα που αφορούν το πρόγραμμα προσαρμογής. Αλλά να έχει αυτή το μονοπώλιο των κυβερνητικών χειρισμών, πρωτοβουλιών και αποφάσεων. Να μπορεί επίσης να παίζει ελεύθερα στην περίπτωση αυτή, με τις δυνάμεις της συντηρητικής και ακραίας αντιπολίτευσης σε θέματα όπως η ιθαγένεια, ή οι στρατιωτικές Σχολές και οι Έλληνες το γένος.

Προτιμά βεβαίως η Νέα Δημοκρατία να έχει τον έλεγχο όλων των Υπουργείων, τις επαφές με ξένες κυβερνήσεις και παραγωγικούς φορείς, τις εξαγγελίες των συμπαθητικών αναπτυξιακά ή κοινωνικά μέτρων, αλλά να μετακυλύει στην πλειοψηφία στήριξης ή ανοχής, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ, τις δυσάρεστες αποφάσεις, τις μνημονιακές που δεσμεύουν τη χώρα και δεν αποτελούν ελεύθερη επιλογή της εκάστοτε Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η κατάσταση φίλες και φίλοι είναι πολύ απλή: σε περίπτωση επιτυχίας η κυβέρνηση κερδίζει, σε περίπτωση αποτυχίας η κυβερνητική πλειοψηφία χάνει. Με την ευθύνη να βαραίνει περισσότερο αυτούς που δεν βοήθησαν όσο μπορούσαν, ή κρατούσαν αποστάσεις.

Αποστάσεις από τι; Από ένα θετικό αποτέλεσμα που θέλει κατά βάθος η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και πρέπει να το επιδιώξουμε; Ή από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που αν επέλθει θα είναι, ούτως ή άλλως, καταστροφικό και οικονομικά και κοινωνικά και πολιτικά και άρα οφείλουμε να το αποφύγουμε για λόγους ιστορικής προστασίας της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.

Όποιος επιχειρεί να παίξει μικροκομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια στα θέματα αυτά, είναι κατώτερος των εθνικών ιστορικών και παραταξιακών περιστάσεων. Και απευθύνομαι σε όλο τον ελληνικό λαό, στον πολιτικό κόσμο, στο ΠΑΣΟΚ και στα συμφέροντα που θέλουν να οργανώσουν το σενάριο της καταστροφής.

Ακούστε. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Είναι γνωστό τι στάση κράτησε η καθεμιά και ο καθένας τα προηγούμενα χρόνια απέναντι σε κρίσιμα διλήμματα για την πατρίδα και την Παράταξη. Ας είμαστε συνεπείς τουλάχιστον με τον εαυτό μας.

Αισθάνομαι, συναισθάνομαι και καταλαβαίνω τους απλούς ανθρώπους που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης και μεγάλες θυσίες. Συναισθάνομαι και καταλαβαίνω οπαδούς, ψηφοφόρους, απλά μέλη, απλούς φίλους που λένε την αγωνία τους και θέλουν να ξεφύγουμε από αυτή τη δύσκολη, αβάστακτη κατάσταση. Αυτοί σε τι φταίνε; Δεν πήραν μέρος στη λήψη καμίας απόφασης. Αλλά πραγματικά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την αντιφατική στάση, την αλλαγή πλεύσης στελεχών μας, κοινοβουλευτικών ή κυβερνητικών που πήραν μέρος στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων και έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κόμμα ή την Κυβέρνηση.

*****

Φίλες και φίλοι, στα θέματα αυτά το συνέδριο τοποθετείται στρατηγικά. Οι επιμέρους χειρισμοί παρακολουθούν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και γίνονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και τον Πρόεδρο του Κινήματος.

***

Η καθεμιά και ο καθένας από εσάς εκφράζει, όπως είπα, εδώ μέσα, όχι μόνο το σύνολο των μελών και φίλων που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, αλλά το σύνολο των πολιτών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο επί τη βάσει συγκεκριμένων προεκλογικών δεσμεύσεων για την πορεία του τόπου, τη διακυβέρνηση, το μέλλον, την υπέρβαση της κρίσης. Επί τη βάσει συγκεκριμένου προεκλογικού Προγράμματος μας ψήφισαν οι πολίτες το Μάιο και τον Ιούνιο.

Και επειδή χτες έκανα αναφορά στην ηρωική Κοινοβουλευτική Ομάδα της περιόδου 2009-2012 που φυλλορρόησε με συγκεκριμένο τρόπο, συγκεκριμένες στιγμές και με ονοματεπώνυμο, πόσα πρέπει να πω σήμερα, όχι για την ηρωική κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά για τον ηρωικό λαό της παράταξης που άντεξε τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Υποκλινόμαστε στην αντοχή, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη των πολιτών αυτών. Και χάρη σ’ αυτούς και χάρη στην αντιπροσωπεία τους που μετείχε στη διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής, δείξαμε και δείχνουμε ότι αντέχουμε, ανανεωνόμαστε, αγωνιζόμαστε, σκεφτόμαστε, μπορούμε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, σας ευχαριστώ γιατί αυτές τις δυο μέρες μου δώσατε μεγάλη δύναμη. Η καθεμιά και ο καθένας από σας έδωσε δύναμη στους άλλους και πήρε δύναμη από τους άλλους. Βγαίνουμε από το Συνέδριο αισιόδοξοι και δυνατοί. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε και πάλι την ολική επαναφορά του. Είναι και πάλι εδώ, ανανεωμένο, ενωμένο, ισχυρό, δύναμη ευθύνης και προοπτικής.

Χαράξαμε την νέα αφετηρία για την χώρα, για την Παράταξη.

Γεια σας››.