Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Νέος νόμος για «ολιστική λύση» στο θέμα των αυθαιρέτων-ημιϋπαίθριων


Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το πολύ στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση 
το τελικό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος 
για την «ολιστική λύση» στο θέμα των αυθαιρέτων

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, έχει καλέσει τα κόμματα να συμμετάσχουν σε ανοιχτή κοινοβουλευτική διαδικασία με προτάσεις και απόψεις, ώστε στη συνέχεια η κυβέρνηση να καταθέσει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, όπως έχει προαναγγείλει. 
Η ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί πως θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα μέσα στην άνοιξη.
Από το βήμα εκδήλωσης του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε πως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί όνειδος για την Ελλάδα.
«Δεν γνωρίζουμε ούτε ακριβώς τον αριθμό τους (σ.σ.: των αυθαιρέτων), ούτε τι είδους αυθαιρεσίες αφορούν.
Η προσπάθειά μας, λοιπόν, αφορά πρώτον να κάνουμε μια ταξινόμηση και να κατηγοριοποιήσουμε τα αυθαίρετα, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε κατηγορία με διαφορετικό τρόπο.
Και αυτό γίνεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθούν, όσο είναι δυνατόν, νομικές επιπλοκές κατά την εφαρμογή του νομοθετήματος, όταν με το καλό έρθει και ψηφιστεί στη Βουλή, κάτι που ελπίζουμε να το κάνουμε μέχρι την άνοιξη», σημείωσε.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος διαμορφώνει αυτή την περίοδο το νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα αφορά τα αυθαίρετα και τους ημιϋπαίθριους, για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος που ‹‹στοιχειώνει›› τα πολεοδομικά πράγματα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που πρόκειται να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει από τους ημιϋπαίθριους που έκλεισαν παράνομα και από πολεοδομικές παρανομίες μικρής κλίμακας.
Βασική προϋπόθεση για την πλήρη νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου είναι η ύπαρξη οικοδομικής άδειας και η εναρμόνιση με τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται, ειδικότερα δε η τήρηση του συντελεστή δόμησης και του συντελεστή όγκου.
Οι ημιϋπαίθριοι και τα πατάρια που βρίσκονται εντός του κτιριακού όγκου είναι σε πλεονεκτική θέση, ενώ τα αυθαίρετα που δεν έχουν καθόλου οικοδομική άδεια θα μείνουν σε καθεστώς τακτοποίησης για τα επόμενα 30 χρόνια, όπως προβλέπεται ήδη από τις σχετικές ισχύουσες διατάξεις.
Επισημαίνεται ότι στη διαδικασία της τακτοποίησης που «τρέχει» εδώ και ενάμιση χρόνο, από τα 500.000 αυθαίρετα που έχουν ενταχθεί, μόλις το 20% βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές κι η πλειονότητα αυτών αποτελεί επαγγελματικά ακίνητα.
Εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί η πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση, ενώ εντός του ίδιου χρονοδιαγράμματος πρόκειται να λάβει την τελική του μορφή το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
Μέχρι τον Οκτώβριο, τέλος, υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, οι μελέτες για τα 12 γενικά περιφερειακά σχέδια.
Στο μεταξύ, πριν λίγες μέρες, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.