Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Στο επίκεντρο η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ


Συνεδριάζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι 
το υπουργικό συμβούλιο 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από τους υπουργούς του να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέχρι το τελευταίο ευρώ, ώστε αυτά να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάσχεση της ανεργίας.
Χθες, εξάλλου, κυρώθηκε στη Βουλή η απλοποίηση των διαδικασιών για την καλύτερη και γρηγορότερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο κ. Σαμαράς, επίσης, θα ζητήσει από τους υπουργούς του να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους ώστε να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα κάνει απολογισμό για το τι έχει πετύχει, μέχρι στιγμής, η χώρα και θα υπογραμμίσει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.
Είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2013 σε μία συγκυρία που προσδιορίζεται από την άρνηση του κ. Όλι Ρεν να συζητηθεί στην ΕΕ το λάθος στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και ενώ ο κ. Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη χαλάρωση του δημοσιονομικού προγράμματος μέσω της διαπραγμάτευσης για τη βελτίωση των όρων του.
Το ζήτημα της χαλάρωσης του δημοσιονομικού προγράμματος αναμένεται να συζητηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ, που επισκέπτεται την χώρα μας την προσεχή Τρίτη.