Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την προαναγγελία της κυβέρνησης περί τροποποίησης του νόμου Κατσέλη


Οι βασικές αρχές της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 
για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προέβη στην εξής ανακοίνωση:
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών, που βρίσκονται υπό πίεση και αναφέρεται ειδικά στην Ελλάδα, τονίζοντας, πως ο νόμος, που ήδη ισχύει (3869), δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα σημειώνεται, ότι η μη αντιμετώπιση του υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθά ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές και πως οι καλά σταθμισμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία στο σύνολό της.
Παρά τις διεθνώς διατυπωμένες απόψεις του ΔΝΤ, στην ελληνική πραγματικότητα οι διατυπωμένες απόψεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Σκορδά, για την επικείμενη κατάθεση σχεδίου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, διέψευσε για άλλη μια φορά τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων καταπιεσμένων και απελπισμένων δανειοληπτών, που περίμεναν με αγωνία την ανακούφισή τους από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που αδυνατούν να πληρώσουν, αφού βλέπουν να εξαφανίζεται το εισόδημά τους από την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης που έχει επιλέξει η τρικομματική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων, οι βουλευτές μας κατηγορήθηκαν ότι «επιχειρούν ψευδόμενοι να πείσουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού και ότι καπηλεύονται τα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση».

Η  πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ περιείχε τις εξής βασικές αρχές:

·Ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας
·Μείωση των μηνιαίων καταβολών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος. Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη θα διαγράφεται οριστικά.
Η  κυβέρνηση απορρίπτοντας αυτή την πρόταση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άλλη πρόταση καλλίτερη «που θα παρεμβαίνει υπέρ των δανειοληπτών πολιτών, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αντικειμενικά τις υποχρεώσεις τους». 
Το σχέδιο νόμου, που εξαγγέλθηκε,  και οι ρυθμίσεις, που περιέχει δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική βοήθεια στους δανειολήπτες, που έχουν δει να εξαφανίζεται το εισόδημά τους και κυρίως στους μικροεπιχειρηματίες, που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν και να πέφτουν στη μαύρη τρύπα της ανέχειας και της απελπισίας αφού θα αφορά μόνο  «μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010 και το τωρινό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τις   25.000 ευρώ».
Αποκλείεται από την ευνοϊκή αντιμετώπιση ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που ανήκουν στους μικροεπιχειρηματίες – εμπόρους, οι οποίοι έχουν δει την επιχείρησή τους να χάνει το 80 με 90 % του κύκλου εργασιών τους και είναι πνιγμένοι στα χρέη από την εμπορική τους επιχείρηση και το ελάχιστο που ζητούν είναι να διασώσουν το σπίτι τους.
Το ίδιο και οι μικροεπαγγελματίες, που φυτοζωούν, λόγω της μεγάλης ύφεσης, αλλά διατηρούν το «μπλοκάκι» τους με την ελπίδα να ανοίξουν οι δουλειές. 
Είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο ρύθμισης δανείων, που ανακοινώθηκε, είναι άλλη μια επικοινωνιακή κίνηση της Κυβέρνησης για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εξαντλημένων δανειοληπτών, που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και των χαρατσιών, που καλούνται να πληρώσουν ως θύματα μιας πολιτικής χωρίς κατεύθυνση και χωρίς να στοχεύει στην ανάκαμψη. Τελικά, πρόκειται για ένα σχέδιο ρύθμισης στα μέτρα των τραπεζών. 
Καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να κατανοήσει, ότι δεν γίνεται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μόνο μέσω της  ανακεφαλαιοποίησης, αν παράλληλα δεν γίνουν και γενναίες διαγραφές επισφαλών δανείων.
Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και του τραπεζικού συστήματος,  που θα απαλλαχθεί από το βάρος του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων.