Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Συναντήσεις Αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ με τους υπουργούς Κώστα Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση


Σήμερα θα συζητηθεί η διαδικασία παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων
Χθες, συζητήθηκαν οι μισθοί, η δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, η συνταξιοδότηση των αγροτών, θέματα των ευπαθών ομάδων και άλλα σημαντικά θέματα

Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, υπό τον βουλευτή και εισηγητή της Κ.Ο. για θέματα δημοσίων έργων, μεταφορών και δικτύων, Νίκο Σηφουνάκη, θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κώστα Χατζηδάκη, σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, για το ΠΑΣΟΚ απαιτείται πολύ προσεκτικός σχεδιασμός της όλης διαδικασίας, καθώς η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων -που πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ- δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μία απλή διαδικασία παραχώρησης περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου, διότι συνδέεται με την ανάπτυξη του τουρισμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας.
Κατά τη συνάντηση, θα παρουσιασθούν οι θέσεις και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ πάνω στους πλέον κρίσιμους παράγοντες της διαδικασία παραχώρησης, δηλαδή
α)στο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί σχετικά με την πολιτική λειτουργίας των αεροδρομίων (χρεώσεις, ζητήματα ασφάλειας κλπ.),
β)στα κριτήρια ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων,
γ)στη διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης και το ύψος του τιμήματος,
δ)στο ύψος των επενδύσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τους Παραχωρησιούχους για την αναβάθμιση της λειτουργίας των αεροδρομίων
και ε) στην τιμολογιακή πολιτική που πρόκειται να υιοθετηθεί.
Για να διασφαλισθούν οι στόχοι που θέτει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ανταγωνιστικότητα-προσβασιμότητα-ποιότητα-ανταγωνιστικές χρεώσεις, θα πρέπει να προβλεφθούν ασφαλιστικές δικλείδες τόσο κατά τους όρους προκήρυξης των διαγωνισμών, όσο και κατά τη διαπραγμάτευση και υπογραφή των συμβάσεων, με τη δημιουργία π.χ. κατάλληλης εποπτικής/ρυθμιστικής αρχής, στην οποία να συμμετέχουν φορείς που συνδέονται με την αξιοποίηση των αεροδρομίων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΣΕΤΕ, Εμπορικά Επιμελητήρια κλπ.), με ευθύνης μεταξύ άλλων τον έλεγχο των χρεώσεων από τον Παραχωρησιούχο με βάση την τιμολογιακή πολιτική που θα έχει συν-προσδιορισθεί.
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν μπορούν παρά να αποτελούν αντικείμενο συναπόφασης της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων

Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Γ. Μανιάτη, Φ. Σαχινίδη, Γ. Κουτρουμάνη και Χ. Πρωτόπαπα συναντήθηκε χθες το πρωί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και συγκεκριμένα με τον Υπουργό κ. Βρούτση, τον Υφυπουργό κ. Παναγιωτόπουλο, τους αρμόδιους Γ.Γ. και στελέχη του Υπουργείου.
Κατά τη συνάντηση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ:
-Επανέλαβαν προς τον Υπουργό Εργασίας την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε κάθε σκέψη για τη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και για την αλλαγή του Ν.1264/82.
Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα για τον κατώτατο μισθό, και ότι «δεν προωθεί θέμα νομοθετικών παρεμβάσεων για τον Ν. 1264, ιδιαίτερα χωρίς τη βούληση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».
-Τόνισαν την ανάγκη για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών και στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν την επίσπευση της συζήτησης της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του Ταμείου, στο οποίο θα περιέρχεται μεγάλο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων με στόχο την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και την εξασφάλιση των νέων γενεών.
Ο Υπουργός δήλωσε ότι υιοθετεί την Πρόταση και θα προχωρήσει στη σχετική Νομοθετική Πρωτοβουλία έως τις αρχές Μαρτίου.
-Επίσης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την ανεργία.
Ειδικότερα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να προχωρήσει το ταχύτερο ειδικό πρόγραμμα (στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο Ευ. Βενιζέλος) για άμεσες παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας με αιχμή τους νέους και τις οικογένειες που βιώνουν την απόλυτη ανεργία.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος μπορεί να γίνει με μεταφορά κονδυλίων από άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ.
‹‹Προτείναμε στο κ. Βρούτση, τονίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να αναλάβει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο σχετική πρωτοβουλία συζήτησης με τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση και εκεί το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του››.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. για μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων.
Ακόμη, συζητήθηκαν και διάφορα άλλα σημαντικά θέματα:
-Συνταξιοδότηση Αγροτών: Το ΠΑΣΟΚ ζητάει να προωθηθεί λύση για το συνταξιοδοτικό των αγροτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει από την άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Το Υπουργείο εξετάζει λύση για τις περιπτώσεις αγροτών άνω των 62 ετών που έχουν 40 χρόνια ασφάλισης (25 χρόνια στον ΟΓΑ).
-Ευπαθείς Ομάδες: Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για να μην περικόπτονται οι συντάξεις και δώρα ειδικών κατηγοριών βαριά αναπήρων. Το θέμα θα παραπεμφθεί στην συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων.
-Έσοδα Ασφαλιστικών Ταμείων: Παρατηρείται υστέρηση εσόδων της τάξης του 15% σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου. Μεγάλη μείωση υπάρχει στα έσοδα στις εισφορές οικοδομών και τεχνικών εργατών.
Συζητήθηκε επίσης η πορεία των δαπανών σε σχέση με την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Το Υπουργείο δεσμεύτηκε για κινητοποίηση των μηχανισμών συλλογής των εισφορών, και για συζήτηση με την Τρόικα θετικών μέτρων που θα τονώσουν για το 2013 τους ρυθμούς είσπραξης εσόδων και οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.
-Το θέμα των απολύσεων υπαλλήλων του ΙΚΑ (που είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την ΑΤΕ και απορροφήθηκαν με νόμο στο ΙΚΑ).
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που έχουν καταθέσει και με την οποία διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.
Ο Υπουργός μας δήλωσε ότι εντός του 2013 αυτοί θα επαναπροσληφθούν – σταδιακά – στο σύνολό τους.
Για το θέμα θα γίνει συνεννόηση και με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλισθεί η οριστική λύση.
Επίσης, συζητήθηκαν:
-Προτάσεις για την σύνταξη των ανασφάλιστων και τη βελτίωση της ρύθμισης σε σχέση με την διάρκεια του χρόνου μόνιμης διαμονής τους στην Ελλάδα.
-Το νέο επικουρικό Ταμείο και τα προβλήματα του νέου τρόπου υπολογισμού για το εφ’ άπαξ βοήθημα.