Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε με επιστολή του
τον Πρόεδρο της Βουλής για την επιστροφή των βουλευτών
Α. Γκερέκου, Μ. Κασσή, Γ. Κουτσούκου και Κ. Σκανδαλίδη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την επιστροφή των τεσσάρων βουλευτών στην ΚΟ του Κινήματος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
‹‹Εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί η επιστροφή τεσσάρων βουλευτών στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ενδυναμώνει την κοινοβουλευτική μας παρουσία και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση της τρικομματικής συνεργασίας. Υποδέχομαι με χαρά τους συναδέλφους που έχουν πλήρη συνείδηση της πολιτικής και θεσμικής σημασίας της εξέλιξης αυτής.
Το ΠΑΣΟΚ κατέβαλε και εξακολουθεί να καταβάλει δυσανάλογα μεγάλο πολιτικό κόστος για την εφαρμογή της μόνης υπεύθυνης και εφικτής στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Μιας στρατηγικής εξαιρετικά επώδυνης για τον ελληνικό λαό, αλλά ασύγκριτα καλύτερης από την πραγματική εναλλακτική επιλογή της απόλυτης καταστροφής, απαξίωσης και απομόνωσης.
Τμήμα του κόστους που κατέβαλε το ΠΑΣΟΚ ήταν και η διαγραφή από την Κ.Ο. των τεσσάρων βουλευτών μας μετά την ψηφοφορία του Νοεμβρίου για τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που οδήγησαν στην συμφωνία του Δεκεμβρίου, την εκταμίευση των δόσεων, την αλλαγή της διεθνούς ρητορικής για την Ελλάδα. Στην κρίσιμη αυτή ψηφοφορία η κυβερνητική πλειοψηφία δεν εκφράστηκε με ομοιόμορφο τρόπο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κλήθηκαν να προστατεύσουν την ύπαρξη της δεδηλωμένης πλειοψηφίας της κυβέρνησης.
Το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα του επιτρέψει να λειτουργήσει ακόμη πιο αποφασιστικά ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας του Έθνους που είναι η πρώτη και θεμελιώδης προϋπόθεση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η επάνοδος συνεπώς των συναδέλφων στην κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι ένας θετικός οιωνός για την επιτυχία του συνεδρίου, οι στόχοι του οποίου είναι παραταξιακοί, αλλά και εθνικοί.
Τώρα που με αφορμή τη συζήτηση για τα περιβόητα «λάθη» του ΔΝΤ γίνεται πια από όλους αντιληπτή η σημασία της ρήτρας «βαθύτερης ύφεσης» που, όπως λέγαμε τους πέντε μήνες (Ιούλιος-Νοέμβριος) της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, προβλέφθηκε στη δεύτερη δανειακή σύμβαση του Φεβρουαρίου 2012 ως μηχανισμός αναθεώρησης της σύμβασης,
Τώρα που είναι προφανές για όλους ότι η Ελλάδα ούτε μπορεί ούτε πρέπει να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα,
Τώρα που όλοι βλέπουν την ανάγκη το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης να λειτουργήσει ως προγραμματική βάση της κυβερνητικής συνεργασίας για να υπάρχουν γρήγορα, απτά και ασφαλή αποτελέσματα μέσα από την προστασία της κοινωνικής συνοχής και την έμπρακτη στήριξη της ανάπτυξης,
Το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζοντας ότι η δική του ενότητα και ανανέωση θα λειτουργήσει ως καταλύτης και για την συσπείρωση της ευρύτερης κεντροαριστεράς που είναι άξια του ονόματος της όταν είναι εθνικά υπεύθυνη και φιλοευρωπαϊκή, μέσα στην προοπτική της δικής μας προοδευτικής αντίληψης περί Ευρώπης››.