Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ


«Συζητήσαμε για τα ζητήματα της οικονομίας και γενικότερα της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Βεβαίως υπήρξε ειδική, πολύ ειδική, συζήτηση για τα ζητήματα της ανεργίας. Κανένας άνεργος δεν πρέπει να μείνει έξω από το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους. Πρέπει να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, όπως επίσης αξιοποιώντας μέρος του ΕΣΠΑ, μαζί με άλλα προγράμματα, θα προχωρήσει η επανακατάρτιση, η κατάρτιση και η εκπαίδευση ιδιαίτερα νέων ανδρών και γυναικών.
Βεβαίως, το συνολικότερο πρόβλημα της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αυτόν τον τρόπο. Αντιμετωπίζεται κυρίως και κατεξοχήν με την ανάπτυξη. Και είναι στις συγκεκριμένες στοχεύσεις, άμεσες στοχεύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Υπάρχει, πράγματι, ένα πρόβλημα χρηματοδότησης της αγοράς. Κι εδώ πρέπει να υπάρξει- αυτή είναι η πρόταση και η διεκδίκηση από τη μεριά μου- μια προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά για να μπορέσει να λειτουργήσει. Κι αυτό είναι προφανές ότι αφορά και στην οικονομία αλλά αφορά κυρίως στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ετέθη και το ζήτημα των αγροτών. Είναι στη μέριμνά μας και στην αντιμετώπιση που προωθούμε να υπάρξει ρύθμιση, να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, για την κίνηση των αγροτών και αναφέρομαι στο πετρέλαιο, μαζί με άμεσα μέτρα που αφορούν στην ένταξη της συνταξιοδότησης όλων εκείνων που έχουν βρεθεί στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο κι έχουν γεννηθεί το 1948 και το 1949. Αυτά αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαμε».