Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κερδίζεται η μάχη της Εύβοιας για το ΤΕΙ


Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, 
κατά τη συνάντηση που είχε, χθες, με βουλευτές Εύβοιας και εκπροσώπους τοπικών φορέων, δεσμεύτηκε ότι 
θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το ΤΕΙ Χαλκίδας

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα του σχεδίου "Αθηνά" και τα όσα προβλέπει αυτό για το ΤΕΙ Χαλκίδας, με τον υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν βουλευτές Εύβοιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Μπουραντάς, ο δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Ζεμπίλης, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Μπουροδήμος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Ψαθάς, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ευβοίας, του εμπορικού συλλόγου Ψαχνών, του ΤΕΙ Χαλκίδας και άλλοι.

Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα θετικό κλίμα, καθώς ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το ΤΕΙ Χαλκίδας, όπως:
Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της ΣΔΟ, θα παραμείνει στο ΤΕΙ Χαλκίδας.
Η έδρα του νέου ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας θα βρίσκεται στο ΤΕΙ Χαλκίδας.
Το τμήμα της Ηλεκτρολογίας θα εξεταστεί με ακαδημαϊκά κριτήρια εάν θα παραμείνει ή όχι.
Την Παρασκευή θα δοθεί από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας σε δημοσιότητα το σχέδιο "Αθηνά" με όλες τις τροποποιήσεις και όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Μετά τη συνάντηση ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, δήλωσε τα εξής:
«Το ΤΕΙ, δεν μπορεί να αποτελέσει ζήτημα ρουσφετολογικής προσέγγισης και διαχείρισης, από την στιγμή που πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους που θέτει το σχέδιο Αθηνά. Πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για υποβάθμιση, αλλά για ενίσχυση και αναβάθμιση του ΤΕΙ Χαλκίδας».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε τα εξής:
«Το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙΧ υπερέχει απέναντι του αντίστοιχου τμήματος της Λαμίας στα κριτήρια: μάζας φοιτητικού πληθυσμού, αριθμού τμημάτων ανά σχολή, αριθμού διδακτικού προσωπικού, εξωστρέφειας, επιστημονικής έρευνας, αναλογίας φοιτητών/διδασκόντων, αποφοιτήσαντων ανά έτος, απορρόφησης αποφοίτων στον επαγγελματικό κλάδο, αναθεωρημένου προγράμματος σπουδών προσανατολισμένου προς τις νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες (ενέργεια και τηλεπικοινωνίες), επαρκή και δυναμικά εργαστήρια με διεθνή αναγνώριση, συμφωνία με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας. Εκτός όλων αυτών έχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των τμημάτων Ηλεκτρολογίας στις προτιμήσεις των υποψηφίων στις Εισαγωγικές Εξετάσεις (μετά το ΤΕΙ Πειραιά). Καλούμε τον Υπουργό ΠΑΙΠΘΑ να αποσύρει την πρότασή του για μεταφορά του τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας στη Λαμία, διότι στερείται ακαδημαϊκής νομιμοποίησης, βλάπτει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εθνική οικονομία, και παραβαίνει τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο έχει θέσει. Δεν πρέπει το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Χαλκίδας να γίνει η «Ιφιγένεια» στο βωμό μικροκομματικών και τοπικιστικών συμφερόντων. Επειδή το «δις εξαμαρτείν, ούκ ανδρός σοφού» καλούμε τον Υπουργό να μην επαναλάβει λάθη που έκαναν οι προκάτοχοί του. Επιμένουμε, επίσης στην ανάδειξη -και τυπικά -του ΤΕΙ Χαλκίδας σε κεντρικό ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, αφού η θέση αυτή εκ των πραγμάτων σήμερα είναι δική του».
Την περασμένη Δευτέρα, εξάλλου, έγινε συνάντηση του υπουργού Παιδείας με θεσμική αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από την υπεύθυνη Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου, τον γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μανιάτη και τον υπεύθυνο παρακολούθησης κυβερνητικού έργου κ. Πρωτόπαπα.
Εκφράστηκε η πεποίθηση, όπως είχε αποτυπωθεί και με γραπτή ανακοίνωση, ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με ενιαίους ορθολογικούς και ξεκάθαρους κανόνες για όλη την επικράτεια, φέρνοντας σαν παράδειγμα παραβίασης αυτών των κανόνων την περίπτωση του ΤΕΙ Χαλκίδας.
Ο υπουργός συμφώνησε ότι στο σχέδιο Αθηνά υπάρχουν αστοχίες, όπως στη Χαλκίδα, στις Σέρρες και αλλού τις οποίες σκοπεύει να διορθώσει.