Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Σκληρή μάχη για τα κοινοτικά κονδύλια 2014-2020 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ


Η κυβέρνηση επιζητεί να καλύψει το δύσβατο και ανηφορικό δρόμο, με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων 

Η Ελλάδα δίνει σκληρή μάχη για τα κοινοτικά κονδύλια 2014-2020 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τον πήχη των προσδοκιών να τίθεται ωστόσο εξαρχής πολύ χαμηλά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοτικών κύκλων, στη καλύτερη περίπτωση τα κονδύλια για την επόμενη 7ετία θα κυμανθούν από τα 12 έως τα 15 δις ευρώ, έναντι των 24 δις ευρώ που αφορούν στο ΕΣΠΑ.
Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τη δύσκολη οικονομική κρίση που διανύει η χώρα μας, θα επιχειρήσει να πείσει τους ηγέτες κυβερνήσεων και κρατών της ΕΕ ότι η Ελλάδα έχει την ανάγκη των εταίρων της για να καλύψει το δύσβατο και ανηφορικό δρόμο έως το 2020, οπότε το ελληνικό δημόσιο χρέος θα έχει καταστεί βιώσιμο, όπως ελπίζεται σύμφωνα με το Σχέδιο Βιωσιμότητας  που συμφώνησε το ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ύστερα από επίμονες αρνήσεις της κ. Μέρκελ για κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Με βάση τις προβλέψεις του Επικαιροποιημένου Σχεδίου Βιωσιμότητας, η Ελλάδα θα πρέπει να «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης που θα φτάσουν στο 3,7% το 2016, για να διατηρηθούν σε επίπεδα της τάξης του 2,6% έως το 2020, έτσι ώστε το ελληνικό δημόσιο χρέος να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ, ενώ στη περίπτωση που οι ρυθμοί είναι περίπου 1 μονάδα χαμηλότεροι τότε το ελληνικό δημόσιο χρέος θα παραμείνει στο 147% του ΑΕΠ, επίπεδα που δεν θεωρούνται βιώσιμα από το ΔΝΤ και γι’ αυτό επίμονα ζητεί να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, έστω αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.
Έχοντας, ως βάση τις προβλέψεις του Επικαιροποιημένου Σχεδίου Βιωσιμότητας στη φαρέτρα της, η Ελλάδα ελπίζει ότι τελικά θα καταφέρει να πείσει ότι δικαιούται να έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στη μάχη της οικονομικής εξυγίανσης, που δίνει με τη στήριξη των μεγάλων οικονομικών θυσιών του ελληνικού λαού.